Isolatie plat dak: mogelijkheden, isolatiematerialen en richtprijs

Een goede dakisolatie is van groot belang. Alleen met een goede isolatie zal je huis altijd gezellig warm zijn en zal je voldoende beschermd zijn tegen weer en wind. Maar hoe kan je het best een plat dak isoleren? Wat zijn de mogelijkheden?

Dakisolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Bestaand plat dak isoleren

Ben je van plan om een bestaand plat dak te isoleren? Dan moet je iets anders te werk gaan, dan bij een nieuw dak. Over het algemeen zijn er drie manieren om een plat dak te isoleren: het koud plat dak, het warm plat dak en het omgekeerd dak.

Welke manier je kiest hangt af van de constructie van je dak. Als je een bestaand dak wilt isoleren, dan zijn het omgekeerd dak of het koud dak de beste opties.

⇒ Vraag gratis dakisolatie offertes aan !

Plat dak isoleren langs buiten

Een plat dak kan je langs de buitenzijde isoleren, als dat het geval is dan spreekt men van een warm plat dak. Deze manier wordt vaak gebruikt voor nieuwe daken.

Warm plat dak

Warm plat dak isolerenBij een warm plat dak wordt de isolatie dus langs de buitenzijde van de dakconstructie aangebracht. Dat zorgt ervoor dat de constructiematerialen mee in de isolatieschil zitten. Bovenop de isolatie wordt vaak een beschermende of waterdichte laag aangebracht, zoals rubber of roofing. Het positieve aan deze isolatiemethode is dat de dakconstructie minder zal uitzetten of krimpen. Hierdoor blijft de constructie langer goed, want hij zal minder snel barsten.

Goed bestand tegen temperatuurschommelingen
Eenvoudige plaatsing in hoeken
Minder risico op algengroei en plasvorming

Isolatiematerialen warm plat dak

Als je kiest voor een warm plat dak, dan kan je kiezen uit een aantal isolatiematerialen. We overlopen hieronder de beste opties!

XPS-platen

XPS dakisolatieplaten zijn isolatieplaten die gemaakt zijn van restproducten uit aardolie. Dit materiaal is voordelig en bijzonder drukvast. XPS-platen zijn een ideale keuze voor de isolatie van je plat dak langs de buitenzijde en ze zijn bovendien nog eens voordelig ook!

PIR-platen

Ook PIR isolatieplaten zijn een populaire manier om je plat dak van isolatie te voorzien. Deze isolatieplaten zijn iets duurder dan de XPS isolatieplaten, maar hun isolatiewaarde is beter en ze hebben brandwerende eigenschappen, wat ook niet onbelangrijk is!

Dakbedekking warm plat dak

De isolatie van een warm dak, wordt afgewerkt met een beschermende laag. Hiervoor zijn er verschillende opties. De keuze hangt natuurlijk af van je voorkeur en budget, maar het is handig als je de mogelijkheden weet. Daarom hieronder een overzicht!

EPDM

EPDM is een van de vaakst gekozen materialen voor de afwerking van een plat dak. Dat komt omdat EPDM goede waterbestendige eigenschappen heeft. Met EPDM dakbedekking is de kans op lekkages dus veel kleiner. Een ander groot voordeel van EPDM is dat het zo duurzaam is. Bij verschillende firma’s krijg je daarom vaak 30 jaar garantie erbij inbegrepen.

Roofing

Roofing dakbedekking wordt ook weleens bitumineuze bedekking genoemd. Het is een populaire keuze voor de bedekking van een plat dak.

Tegenwoordig wordt er voornamelijk roofing gebruikt op polymeerbasis. Deze dakbedekking is zeer sterk en scheurvast.

Voornamelijk kan je kiezen uit twee soorten: APP en SBS.

  1. APP is UV-bestendig en goed bestand tegen hoge temperaturen.
  2. SBS is soepeler en makkelijker aan te brengen, maar is gevoeliger voor zonlicht.

PVC

Een derde optie is om te kiezen voor een PVC dakbedekking. Dit is een soort kunststoffolie die op je dakstructuur gelijmd wordt. De kunststoffolie heeft een beschermde werking en is relatief duurzaam (gemiddeld gaat het zo’n 25 jaar mee). PVC is wat UV-gevoeliger dan EPDM, maar de naadverbindingen zijn wel beter.

Plat dak isoleren langs binnen

Je kan er ook voor kiezen om je plat dak langs de binnenzijde te isoleren. Dit wordt ook wel het koud plat dak genoemd. Meer informatie vind je hieronder!

Koud plat dak

Koud plat dak isolerenAls je kiest voor een koud plat dak, dan wil dat dus zeggen dat je dak langs de binnenzijde geïsoleerd wordt. Deze optie is ideaal voor bestaande platte daken, omdat het makkelijker uit te voeren is.

Een koud dak heeft echter ook wel een paar nadelen; het dakvlak zal meer onder temperatuurschommelingen komen te staan, waardoor de dakafwerking meer kan uitzetten en krimpen. Uiteindelijk kan dit leiden tot scheuren.

Bij een koud dak heb je ook meer kans op vocht en is de isolatiewaarde iets slechter. Daarom wordt meestal een warm dak aangeraden. Wil je toch liever isoleren via het plat dak methode? Dan is het belangrijk om een dampdicht scherm te plaatsen!

Isolatiematerialen koud plat dak

Ook voor een koud plat dak is er keuze genoeg uit verschillende isolatiematerialen. Onderstaande opties zijn de opties die het best werken met een koud plat dak!

Glaswol

Glaswol behoort tot de categorie van minerale wollen en bestaat uit een mengsel van siliciumzand, soda, mergel en oud, gerecycleerd glas (vandaar de naam). Samen met toeslagstoffen wordt dit mengsel aan een hoge temperatuur verhit, waarna het een afkoelingsproces ondergaat.

Glaswol bestaat in principe voor zo’n 99% uit lucht, maar dat maakt het een makkelijk materiaal om te gebruiken. Als je wilt isoleren met glaswol, dan dien je de glaswol tussen de spanten van je dak aan te brengen. Glaswol is, net zoals andere minerale wollen, goed isolerend en geluidswerend.

Daarnaast biedt glaswol je een goede bescherming tegen brand en schimmels. Glaswol is dus een uitstekende keuze en het is nog voordelig ook!

Isolatieplaten

Ook dakisolatieplaten zijn ideaal voor de isolatie van een koud dak. Deze isolatieplaten kunnen makkelijk gelijmd worden, maar je kan er ook voor kiezen om ze te vijzen.

Isolatieplaten komen er in verschillende soorten; zo heb je EPS, XPS, PUR, PIR en Resol isolatieplaten. Het verschil zit hem voornamelijk in de duurzaamheid en prijs.

De goedkoopste isolatieplaten zijn de EPS isolatieplaten. Ze zijn op zich van de minste kwaliteit, maar nog steeds uitstekend, omdat ze zo vochtbestendig zijn.

De duurste zijn Resol isolatieplaten. Deze isolatie plat dak platen kosten misschien wel veel, maar ze zijn hun prijs zeker waard! De Resol isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde, hoge brandweerstand én hoge drukvastheid. Bovendien kan je met Resol isolatieplaten dunner isoleren!

Rotswol

Ook rotswol valt onder de categorie van minerale wol. Rotswol is vervaardigd van vulkanisch materiaal en is daarom beter brandwerend dan andere materialen.

Rotswol breng je makkelijk aan tussen de spanten van het plat dak. Nog een voordeel aan dit isolatiemateriaal: het zal niet uitzetten of krimpen, waardoor de kans op scheuren gering is. Rotswol is ook goed geluidswerend en dat is zeker niet onbelangrijk!

Omgekeerd plat dak

Het omgekeerd plat dak wordt steeds populairder. Het is een goede manier om op een eenvoudige manier je plat dak voldoende te isoleren.

Deze methode is ook ideaal voor een bestaand dak. Hoe het in zijn werk gaat? Zoals de naam doet vermoeden ga je bij een omgekeerd dak “omgekeerd” te werk. Dat wil zeggen dat je de isolatie plaatst op de waterkerende laag. Natuurlijk moet het isolatiemateriaal dan voldoende drukvast en weesbestendig zijn!

Isolatiematerialen omgekeerd plat dak

De keuze voor isolatiematerialen bij een omgekeerd plat dak is heel gering. In principe is er maar één materiaal die echt voldoet aan de eisen en dat zijn XPS isolatieplaten.

Isolatie plat dak prijs

De prijs van een plat dak hangt natuurlijk af van de methode waarop je isoleert en de materialen die je zal gebruiken.

👉 Kies je voor een koud plat dak? Dan zal het je gemiddeld zo’n € 30 per vierkante meter kosten.

👉 Kies je voor een warm plat dak? Dan kan je al rekenen op zo’n € 70 per vierkante meter.

Vergeet bij een warm dak ook niet de prijs van de dakbedekking mee te rekenen! Een EPDM dakbedekking kost gemiddeld tussen de € 50 en € 80 per vierkante meter. Een bitumen dakbedekking tussen de € 40 en € 50 per vierkante meter en een PVC bedekking tussen de € 45 en € 80 per vierkante meter.

Kies je voor een omgekeerd dak? Het omgekeerd dak wordt dus het best gecreëerd met XPS-isolatieplaten. De prijs van deze platen is afhankelijk van de dikte, maar voor een dikte van ongeveer 10 centimeter, betaal je tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter.

Gratis offertes kan je hier aanvragen:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.