Zelf dak isoleren? Mogelijkheden, materialen en stappenplan

Ben je van plan je dak te isoleren? Of overweeg je jouw vloer te isoleren? Lees dan snel de handige voordelen, tips en het overzichtelijke stappenplan. Bekijk welke klussen je zelf gemakkelijk uit kunt voeren en voor welke isolatieklussen je het best professional kunt inschakelen. Ben je handig genoeg, dan kan je best wat besparen op de kosten van je dakisolatie.

Ga zorgvuldig aan de slag en bekijk snel hoe jij eenvoudig voor meer energiebesparing zorgt.

Zelf dak isoleren of laten doen?

Het isoleren van je dak heeft vele voordelen. Zo drijft het bij aan een lager energieverbruik en een duurzamer huis. Dit zorgt weer voor een stuk lagere energierekening. Met een goede isolatie kun je al snel tot wel 30% op je energierekening besparen.

Daarnaast voorkom je met een goede isolatie ook vervelende vochtproblemen in huis en zorg je voor langdurig behoud en waardevermeerdering van je huis. Daarnaast krijgt je huis een betere energiescore op het energieprestatiecertificaat met de juiste isolatie.

Wanneer je dak of vloer geïsoleerd moet worden vraag je jezelf wellicht af of je deze klus zelf kunt aangaan, of dat je deze klus het best kunt overlaten aan een professional. Beide kanten hebben voordelen en nadelen.

Zelf je dak isoleren is zeker een mogelijkheid. Echter is het wel van belang dat je weet waar je aan begint en dat je de juiste voorbereidingen treft. Het kan een hele klus zijn.

Zelf een hellend dak aan de binnenkant isoleren is een van de makkelijkere klussen. Het isoleren van een plat dak of een hellend dak aan de buitenkant daarentegen, is een echte uitdaging en is wellicht beter over te laten aan een echte isolatiespecialist.

Dakisolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Zelf dak isoleren? Mogelijkheden en handige klustips!

Zelf dak isoleren is een stuk sneller en goedkoper. Je hoeft niet te wachten wanneer een klusjesman tijd heeft en kunt zelf aan de slag wanneer dat jou uitkomt. Hou er wel rekening mee dat je wel veel materiaal zult moeten aanschaffen.

Naast isolatiemateriaal heb je bijvoorbeeld ook allerlei werkmateriaal nodig, zoals een boormachine, breekmessen, vijzen en een mondmasker, waardoor de kosten al snel kunnen oplopen.

Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid isolatiemateriaal aanschaft. Zelf een inschatting maken is niet altijd eenvoudig. Professionals hebben jarenlang ervaring en weten vaak precies het isolatiemateriaal op maat te snijden, zonder materiaal te hoeven weggooien of opnieuw naar de winkel te hoeven gaan.

Wanneer je besloten hebt de uitdaging zelf aan te gaan zijn er verschillende zaken waarmee je rekening hoort te houden. Zo kun je een dak namelijk op verschillende manieren isoleren, via de binnenzijde én via de buitenzijde.

Ga zorgvuldig te werk en voorkom slordigheidsfouten. Zorg dat je absoluut geen kieren tussen de rollen of platen laat. Deze kieren (ook wel koudebruggen) zorgen voor veel warmtevierlies en wil je dus graag voorkomen.

Haal de volgende spullen in huis:

  • Aluminium tape;
  • Meetlat;
  • Beschermende kleding;
  • Mondkapje en stofbril;
  • Gipsplaten;

Zelf dak isoleren langs binnenzijde

Het isoleren van de binnenkant van een schuin dak wordt vaak gezien als een van de makkelijkere isolatiemethoden om zelf toe te passen. Als je een beetje handig bent, kun jij dit hoogstwaarschijnlijk prima zelf doen. Deze methode van isoleren wordt dan ook het vaakst gebruikt. Wanneer je je dak langs de binnenzijde wilt isoleren breng je isolatiemateriaal aan tussen balken. Dit is vaak door de handige thuisklusser eenvoudiger te doen dan andere isolatie klussen.

Van belang bij zelf dak isoleren langs de binnenzijde is dat je ervoor zorgt dat goed weet hoe je binnenzijde in elkaar zit, en weet welke laag er momenteel onder het dak ligt. Wanneer je aan de buitenkant een dampremmende laag hebt, is het aan te raden een aan de binnenkant een klimaatfolie te gebruiken

Ook van belang bij het zelf dak isoleren langs de binnenzijde is dat je voor een zeer goede isolatiewaarde kiest (Rc (Lambdawaarde) van 4 of meer). De Rc waarde staat vaak aangegeven op de verpakking van het isolatiemateriaal.

Hoe zelf een plat dak isoleren?

Zelf een plat dak isoleren

Ook is het mogelijk een plat dak zelf te isoleren, echter is dit wel een wat ingewikkeldere klus. Een plat dak isoleer je vanaf de buitenkant, waardoor je meer kans hebt op vochtproblemen. Vocht kan tot schimmel of rotting zorgen en draagt bij aan vervelende gezondheidsklachten.

Het is daarom van belang dat een plat dak uitermate zorgvuldig wordt geïsoleerd en je je door een professioneel isolatiebedrijf laat helpen of adviseren. Omdat een plat dak van buitenaf geïsoleerd moet worden, moet de bestaande dakbedekking van het dak worden gehaald. Veel mensen overwegen een dakisolatie dan ook bij een verbouwing, wanneer de dakbedekking al verwijderd is of deze nog verwijderd moet worden.

Zelf een zoldervloer isoleren

Warme lucht stijgt op en eindigt dus bovenin je woning. Het is daarom van belang dat je zolder goed geïsoleerd is, om ervoor te zorgen dat de opgewarmde lucht niet naar buiten verdwijnt.

Een makkelijke manier van het isoleren van een zolder is het aanleggen van een isolatielaag. Deze manier van isolatie is zelf aan te brengen en levert goede resultaten op. Het is aan te raden om een dampremmende laag aan te brengen onder het isolatiemateriaal.

Materiaal bij doe-het-zelf dakisolatie

Er zijn verschillende materialen waarmee je jou dak of vloer kunt isoleren. Van belang bij zelf dak isoleren is dat je een isolatiemateriaal kiest dat bij jouw dak past. Wanneer je weinig ruimte in je dak hebt is het aan te raden om voor een wat dunner materiaal te gaan, voor een zo optimaal mogelijke isolatiewaarde. Met wat meer ruimte beschikbaar is dikker materiaal beter geschikt.

Voorbeelden van geschikt isolatie materiaal bij een doe-het-zelf dakisolatie is bijvoorbeeld PUR-schuim of isolatieplaten. Het materiaal verschilt qua isolatiewaarde en is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Zorg ervoor dat je voor een materiaalsoort gaat wat jij het handigst vindt en ga voor een handig strak resultaat.

Het meeste isolatiemateriaal, met name de isolatieplaat, is voorzien van een lucht/dampscherm en is eenvoudig in rolbreedte te bestellen. Zorg ervoor dat je de oppervlakte van je dak zorgvuldig opgemeten hebt voordat je het materiaal aanschaft.

Dakisolatie met PUR-schuim

PUR-hardschuim (ook wel polyurethaanschuim) wordt vaak voor het zelf dak isoleren van zowel platte als hellende daken gebruikt. Het schuim wordt gemaakt van twee chemische componenten (een isocyanaat en een polyol).

Het schuim zorgt voor een mooie, egale en niet zo dikke laag waardoor het een mooi geheel wordt met het dak. Het materiaal biedt een zeer gunstige isolatiewaarde en sluit nauw aan bij de kepers van het dak, waarmee je eenvoudig warmteverlies en het ontstaan van koudebruggen tegen gaat.

👉 Let op! Het schuim droogt zeer snel op (slechts 2 à 3 minuten), waardoor het snel geplaatst moet worden. Er zitten geen irriterende vezels in het schuim, wat met name zorgt voor het eenvoudig en zorgeloos plaatsten van de isolatie.

Zelf dak isoleren met isolatieplaten

Hoe zelf dak isoleren?Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor het isoleren met isolatieplaten. Je dak isoleren met isolatieplaten is een wat traditionelere vorm van isoleren. Er zijn verschillende soorten platen, zoals glaswol, steenwol of polystyreen isolatieplaten.

Een voordeel van isolatieplaten is dat ze vrijwel altijd voorzien zijn van een dampremmende laag. Snij de platen eenvoudig opmaat en monteer ze met behulp van kunststof strips. Met isolatieplaten zorg je voor een luchtdichte isolatie en geef je vocht geen kans.

Hoe zelf dak isoleren? Het volledige stappenplan!

Wanneer je aan zelf dak isoleren begint, zijn de volgende stappen handig om in je achterhoofd te hebben:

  • Stap 1: Zorg voor goede bescherming. Bescherm jezelf met goede handschoenen en kleding die comfortabel zitten. Een mondkapje voor eventuele vrijkomende vezels is daarnaast ook erg handig. Voorkom geïrriteerde ogen en bescherm je ogen met een stofbril.
  • Stap 2: Bekijk je dak zorgvuldig. Check wat er in je dak zit en bekijk de beschikbare ruimte voor isolatiemateriaal.
  • Stap 3: Wanneer er geen folie onder je dakpannen ligt is het van belang je isolatie aan te brengen met een dampremmende folie. Wanneer er wel folie onder de pannen ligt is het belangrijk om te weten welke soort folie dit is en of deze eventueel vervangen moet worden.
  • Stap 4: Neem de maten van het dak zorgvuldig op. Meet de lengte, de breedte en de diepte van de gordingen en zorg ervoor dat je voldoende materiaal in huis haalt voor jouw oppervlakte.
  • Stap 5: Snij het isolatiemateriaal op maat met een mes of een schaar, en zorg ervoor dat je de glaswol rollen of platen iets breder snijdt dan de oppervlaktes. Met een iets breder isolatiemateriaal voorkom je kieren en zorg je ervoor dat je gehele dak zorgvuldig geïsoleerd wordt.
  • Stap 6: Plaats de glaswol tussen de balken. Wanneer je folie plaatst is het daarnaast van belang dat deze aan de warme zijde zit.

Voorkom daarnaast typische uitvoeringsfouten zoals opgepropte isolatie met dikker proppen of verkeerd aangebrachte folies. De minerale wol dient zich voldoende uit te kunnen zetten en wanneer je het isolatiemateriaal te veel oppropt duwt het materiaal te erg tegen je dak of bekleding. Dit kan voor vervelende schade zorgen.

Het uitzoeken van de juiste folie is een veelvoorkomende fout gezien vele de verschillende soorten niet gemakkelijk kunnen herkennen. Laat je daarom zorgvuldig adviseren voordat je een folie aanschaft en aanbrengt.

Dakisolatie subsidies

In Nederland zijn er speciale regelingen omtrent subsidies voor dakisolatie. Met dakisolatie bespaar je namelijk veel energie, wat goed is voor het klimaat. Er bestaan subsidies voor het isoleren van je dak, gevel, vloer en ramen. Wanneer je besluit 2 of meer isolatiemaatregelen te nemen, is het mogelijk om ongeveer 20% van de kosten terug te krijgen.

Ook voor VvE’s is het mogelijk om subsidie aan te vragen. Daarnaast hebben gemeentes en provincies ook soms lokale subsidiepotjes, bekijk daarom de lokale regelingen voor jouw gemeente en provincie zorgvuldig.

Gratis offertes kan je hier aanvragen:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.