Na isoleren dak: adviezen en mogelijkheden

Veel huizen die de afgelopen decennia gebouwd zijn, hebben al een laag isolatie langs het dak. Dat is lang niet altijd met de beste materialen of voldoende dik gedaan. Een laag van 7 centimeter minerale wol of PIR levert bijvoorbeeld maar een beperkte warmte-isolatie op. De isolatie kan van dusdanig gebrekkige kwaliteit zijn dat er nog steeds veel warmte langs de zolder ontsnapt. Ook kan de isolatielaag in de loop van de jaren beschadigd zijn geraakt door verwering, vochttoetreding of chemische processen.

Dakisolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Waarom zou je een geïsoleerd dak na-isoleren?

Wanneer je met verouderd isolatiemateriaal zit, verlies je onnodig veel warmte langs je dak. Dat is een situatie waarin een al geïsoleerd dak na-isoleren veel winst oplevert. Een nieuwe, dikkere laag dakisolatie van superieure moderne materialen kan een grote besparing op de stookkosten opleveren. Een dak is namelijk het belangrijkste deel van de woning dat warmte naar buiten laat ontsnappen. Binnen vijf jaar kan je de kosten van opnieuw het dak isoleren al weer terugverdiend hebben. Ook als de zolder of andere ruimtes in huis in de winter eigenlijk te koud zijn om er te verblijven is het dak na-isoleren aan te raden. Daarmee verkrijg je een beter leefcomfort en verhoog je direct de waarde van je huis.

Een schuin dak na-isoleren: de prijzen

Laten we eerst de kosten van na-isolatie van een schuin dak behandelen. Die zijn vrij bescheiden als je ze vergelijkt met de hoeveelheid energie die je bespaart. Deze kosten hangen af van de oppervlakte van het dak, de gebruikte materialen (PIR, PUR, minerale wol) en de ervaring van de vakman. Het is altijd de moeite om een paar offertes aan te vragen voor deze klus: je zal zien dat de kosten voor het na-isoleren woning met een schuin dak bij de ene expert veel lager zijn dan bij de andere.

Onderstaande tarieven zijn gemiddelden, en zijn inclusief materiaalkosten, arbeidskosten en btw.

Methode Prijs per m²
Na-isoleren schuin dak langs binnenkant € 20 – € 45
Na-isoleren schuin dak langs buitenkant € 35 – € 60

⇒ Gratis offertes voor dakisolatie

Een schuin dak na isoleren langs buiten

Een schuin dak kan op twee manieren beter geïsoleerd worden De eerste mogelijkheid, en de beste als je dakbeschot niet (volledig) waterbestendig is, is het dak na-isoleren langs de buitenkant. Daarvoor is het nodig om de dakbedekking (dakpannen, metaal, kunststof neppannen) en de latten te verwijderen. Er wordt dan eerst een laag dampwerende folie op het dak gelegd, die voorkomt dat er vocht naar binnen treedt. Op de folie wordt dan het isolatiemateriaal aangebracht, en daarop wordt de dakbedekking teruggelegd.

Het na-isoleren dak is op deze manier een vrij grote ingreep. Je kan hier eventueel mee wachten tot je dakbedekking toch aan vervangen toe is door slijtage of breuk. Overweeg dan om direct een laag besparend isolatiemateriaal aan te brengen en zo op je energiekosten te besparen.

Een schuin dak na isoleren van binnenuit

Dakisolatieplaten

Een schuin dak nogmaals isoleren is het alternatief voor isolatie aan de buitenkant. Daarbij dien je er zeker van te zijn dat het beschot van je dak een goede waterkerende werking heeft. Als je dak aan de buitenkant voorzien is van een vochtwerende laag folie, dan is het na-isoleren van het dak langs de binnenzijde heel goed mogelijk. Dat kan gedaan worden met platen minerale wol of schuim, dat tussen de dakbalken wordt gedrukt of gespijkerd.

Het isolatiemateriaal kan daarna afgedekt worden met gipsplaat, triplex, multiplex of een andere goedkope laag bouwmateriaal. Het dak na-isoleren van binnenuit is altijd de moeite waard. Je bovenverdieping krijgt direct een aangenamer klimaat, en je zal meteen een groot verschil zien als de rekening van je energieleverancier op de mat valt.

Een plat dak na-isoleren: de prijzen

Ook een plat dak na-isoleren is prima mogelijk – het is echter vaak wel duurder dan bij een schuin dak. De kosten hangen vooral af van of het dak een warm dak of een koud dak is. Ook kan de nieuwe isolatie bovenop de dakbedekking worden geplaatst, wat kosten kan besparen, maar wat niet altijd mogelijk is.

Onderstaande tarieven zijn weer gemiddelden, en zijn inclusief materiaalkosten, arbeidskosten en btw.

Methode Prijs per m²
Na-isoleren plat dak (warm) langs de buitenkant € 60 – € 110
Na-isoleren plat dak (omgekeerd) langs buitenkant € 40 – € 60
Na-isoleren plat dak (koud) langs binnenkant € 30 – € 45

Een plat dak na-isoleren langs buiten

Bij een warm dak wordt de laag isolatie altijd op de buitenkant gelegd, en is voldoende dik zijn om de hitte binnen het gebouw te houden. Zo wordt er voorkomen dat het dak uitzet en krimpt door temperatuurschommelingen, waardoor het beschadigd zou kunnen raken. Dat bespaart veel energie. Wel is een plat dak na isoleren buitenkant vrij duur, zoals je hierboven kan zien.

De eerste methode is om de isolatielaag onder de dakbedekking te plaatsen, waardoor hij beschermd is tegen schade en verwering. Daarbij moet wel eerste de dakbedekking losgemaakt en tijdelijk verwijderd worden, wat bij het ene soort dak natuurlijk makkelijker gaat dan bij het andere. De isolatie wordt dan geplaatst, en de dakbedekking wordt erbovenop teruggelegd. Deze methode biedt een goede garantie dat je dak weer prima waterdicht wordt.

Is het echt onmogelijk om de dakbedekking te verwijderen, dan kan de isolatie ook bovenop de bestaande bedekking worden gelegd. We spreken dan van een omgekeerd dak. De isolatie wordt dan verzwaard met een laag grind, tegels of andere zware materialen. Het nadeel is dat de waterafvoer minder goed kan worden, en dat de isolatielaag op sommige plekken sneller blootstaat aan schade en weer en wind.

Een plat dak na-isoleren van binnenuit

Een plat dak vanaf de binnenkant isoleren is ook mogelijk, maar de energiebesparing hierbij is lager. Er ontsnapt nog steeds een deel van de warmte uit huis via het dakbeschot. Ook is het beschot zo blootgesteld aan temperatuurwisselingen, waardoor er op termijn een kans is op rot en lekkage.

Wel is deze methode relatief goedkoop.

Het plafond wordt bij deze ingreep tijdelijk verwijderd. Er wordt dan een laag minerale wol of schuim tegen de onderkant van het dakbeschot bevestigd, en het plafond wordt daarna teruggeplaatst.

Wil je besparen op je dakisolatie? Vergelijk offertes!

Door offertes te vergelijken kan je snel zien welke specialist de juiste prijs heeft voor jou. Bovendien krijg je een goed idee van welke methodes er worden voorgesteld voor jouw dakisolatie.


Gratis offertes kan je hier aanvragen:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.