Wat is resol dakisolatie? | Kenmerken, voordelen en kosten
Ben je op zoek naar geschikt isolatiemateriaal voor jouw platte of hellende dak? Resol dakisolatie biedt veel verschillende voordelen en is daardoor een goede optie. Ben je benieuwd naar deze voordelen en wil je weten hoe je het materiaal kunt toepassen, wat de kosten zijn en met welke voor- en nadelen je rekening moet houden? Lees het in dit artikel en ontdek of Resol isolatie ook voor jou de beste keuze is!
Resol isolatie voor het dak
Resol is een kunststof dat voornamelijk gebruikt wordt in plaatvorm. Het materiaal bestaat uit aardolie en aardgas en wordt samen met chemische stoffen tot hard schuim gevormd. Door de hoge isolatiewaarde en hoge thermische prestaties is het een uitstekend materiaal voor het isoleren van je dak. Resol isolatie is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zo heb je de keuze uit platen in verschillende diktes en zijn er ook diverse merken. Een bekende zijn de resol isolatieplaten van Kingspan Kooltherm.
Wat kost resol isolatie?
Resol is een van de duurste isolatiematerialen die je kunt kiezen. Daar staat wel tegenover dat de resol isolatieplaat dunner kan worden aangebracht om dezelfde hoge isolatiewaarde te behalen. Hierdoor heb je minder materiaal nodig om je volledige dak te isoleren. De gemiddelde kosten van resol platen lopen uiteen en beginnen bij gemiddeld € 10 per m² en kunnen oplopen tot wel € 50 per m². Hoeveel je uiteindelijk betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van het dakoppervlak en de dikte van de resol plaat.
Toepassingen van resol dakisolatie
Resol is ideaal voor het isoleren van daken, voornamelijk dankzij de drukvastheid van dit materiaal. Je kunt deze isolatieplaten gebruiken voor het isoleren van zowel platte als hellende daken. Hoe je ze gebruikt, hangt af van de manier waarop je isoleert.
Dak via de binnenzijde isoleren
Als je een plat of hellend dak langs de binnenzijde wilt isoleren met resol, kun je de platen het best onder de kepers bevestigen. Resol platen zijn namelijk niet flexibel genoeg om tussen de kepers te plaatsen. Als je met Resol gaat werken, is het belangrijk dat je ook een onderdak laat plaatsen. Het materiaal is namelijk erg vochtgevoelig en zonder onderdak kan de isolatielaag makkelijk aangetast worden, waardoor de isolatie niet langer optimaal zijn werk doet.
Dak via de buitenzijde isoleren
Wil je een hellend dak langs buiten isoleren met resol isolatie? Dan wordt het materiaal aan de buitenzijde van het dakgebinte aangebracht, onder de dakbedekking. Hiervoor moet dus eerst de dakbedekking verwijderd worden. Bij platte daken kunnen de platen zowel onder de dakbedekking of direct bovenop de dakbedekking geplaatst worden. Gebruik voor het plaatsen van resol isolatie eerst een dampscherm om optimale isolatie te garanderen. Resol is namelijk niet vochtbestendig genoeg.
Wat zijn de voordelen van resol isolatie?
Wanneer je resol als dakisolatie gebruikt, profiteer je van verschillende voordelen. Hieronder hebben we de belangrijkste pluspunten op een rij gezet.
1. Groot isolerend vermogen
Een van de grootste voordelen van resol isolatieplaten is het groot isolerend vermogen. De lambda waarde van resol ligt tussen de 0,020 tot 0,021 W/mK. Bij deze waarde geldt, hoe lager hoe beter. Deze lage lambda waarde zorgt ervoor dat je de isolatieplaten dun kunt aanbrengen. Hierdoor bespaar je niet alleen ruimte, maar ook geld!
2. Hoge drukvastheid
Resol is erg stevig materiaal. Doordat het zo stevig is, kan het een hoge belasting dragen. Daardoor wordt het ook vaak gebruikt voor het isoleren van daken, voornamelijk platte daken. Want drukvastheid is bij het isoleren van daken een belangrijke vereiste.
3. Hoge brandweerstand
Resol heeft een hoge brandweerstand, hoger dan andere isolatiematerialen zoals PIR-isolatie of PUR-platen. Dit betekent dat het zeer moeilijk brandbaar is. Als je je dak isoleert met resol isolatieplaten ben je dus verzekerd van goede brandveiligheid.
Enkele nadelen
Hoewel resol isolatie heel wat voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen. Het is goed om met deze aandachtspunten rekening te houden voordat je het beste isolatiemateriaal voor je dak kiest. De nadelen zijn:
- Vochtgevoelig: Resol niet erg goed bestand tegen vocht. Hierdoor verliest het heel wat van zijn isolerende eigenschappen wanneer het met vocht in aanraking komt.
- Niet goed voor het milieu: Het productieproces van resol vergt veel energie en er worden schadelijke chemische stoffen gebruikt. Daarnaast is het materiaal niet recyclebaar en niet biologisch afbreekbaar.
- Niet flexibel: Resol komt alleen voor in de vorm van harde isolatieplaten. Deze platen zijn niet flexibel, waardoor het moeilijk is om ze bijvoorbeeld tussen twee kepers van een dakgebinte te plaatsen. Dit betekent dus dat de plaatsingsmogelijkheden beperkt zijn.
Vraag kosteloze offertes aan voor resol dakisolatie
Wil je jouw dak laten isoleren met resol hardschuimplaten? Zoek je hiervoor een ervaren professional? Geef dan je wensen door via ons formulier en kom in contact met diverse isolatiespecialisten. We helpen je met het vinden van een vakman bij jou in de buurt. Vergelijk de offertes en bespaar op de isolatie van je dak!