Dakisolatie materiaal

Goede dakisolatie gaat ervoor zorgen dat je flink op je stookkosten bespaart. Aangezien warmte namelijk van nature opstijgt, speelt het dak een grote rol. Door voor goede dakisolatie te zorgen, blijft warmte zoveel mogelijk in huis hangen. Zeker in de winter pluk je hier de vruchten van.

Om dit echter goed aan te pakken, moet je het juiste dakisolatie materiaal in huis halen. Hierin zijn namelijk nog wel wat opties. Laten we de verschillende soorten dakisolatie materiaal er even bij pakken.

Dakisolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Waarom je dak isoleren?

Met dakisolatie bespaar je op termijn veel geld en je bent ook nog eens milieubewust bezig. Goede dakisolatie zorgt er namelijk voor dat je een stook minder moet stoken wanneer het koud is.

Wanneer je ervoor kiest om je dak te isoleren (verstandige keuze!), kun je dat op meer manieren doen. Zo kun je kiezen uit dakisolatieplaten, PUR-schuim en minerale wol. Per type isolatie heb je soms weer verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. Om je wegwijs te maken, geven we hieronder meer informatie over de soorten dakisolatie.

Wil je graag advies op maat ontvangen van een expert bij jou in de buurt? Vraag dan een gratis offerte aan via Dakisolatie-vergelijk.nl en wij brengen je in contact met vakmensen uit jouw regio!

Soorten dakisolatie materiaal

In principe is het mogelijk om de soorten dakisolatie materiaal onder te verdelen in 3 hoofdgroepen. Dit gaat om:

#1: Minerale wol

Bij minerale wol moeten we denken aan bijvoorbeeld glaswol of rotswol. Dit zijn zachte vormen van isolatie. Vaak worden deze in de vorm van dekens in het dak gestopt. Ze werken geluiddempend, kunnen niet branden en houden warmte goed binnen.

#2: Kunststof isolatie

De tweede hoofdgroep bestaat uit kunststof isolatie. Hierbij gaat het om een harde vorm van isolatie. Te denken valt dan aan kunststof materialen als PIR, EPS, PUR en PF. Dit noemen we chemische schuimen. Deze zijn gemaakt op basis van aardolie. EPS is bijvoorbeeld een vorm van drukvaste isolatie. Bij drukvaste isolatie is er sprake van een significant hogere drukvastheid.

#3: Ecologische isolatie

Tot slot bestaan er ook nog vormen van ecologische isolatie. Hierbij worden natuurlijke materialen gebruikt. Denk dan aan isolatie materiaal op basis van plantaardige of dierlijke grondstoffen. Voorbeelden hiervan zijn kurk, papiervlokken, schapenwol of hennep. De belasting op het milieu beperk je met deze materialen tot een minimum.

Isolatiewaarde per dakisolatie

De isolatiewaarde per dakisolatie geeft aan in hoeverre jouw dak warmte binnenhoudt. Hoe lager de waarde is, hoe beter het isoleert. Voor enkele bekende dakisolatie materialen gelden de volgende isolatiewaarde:

Type isolatie Isolatiewaarde
PIR 0,021 – 0,026
PUR 0,022 – 0,028
EPS 0,031 – 0,045
Glaswol / Steenwol 0,031 – 0,044
Hennep / Kurk / Katoen 0,038 – 0,042

Hieronder bespreken we een aantal populaire vormen van dakisolatie materiaal in detail.

Dakisolatieplaten

Dakisolatieplaten zijn licht, makkelijk op maat te zagen en hun grootste voordeel: ze hebben een hoge isolatiewaarde. Je kunt er zowel platte als hellende daken mee isoleren. Doordat ze vochtbestendig zijn, kun je ze zowel aan de binnen- als buitenkant verwerken.

Vijf veelgebruikte soorten dakisolatieplaten die we hieronder verder toelichten zijn EPS, XPS, PUR, PIR en Resol.

EPS isolatie

Waarom kiezen voor EPS isolatie?Geëxpandeerd polystyreen (EPS) – ook wel piepschuim of tempex genoemd – is een brandveilig dakisolatie materiaal dat eenvoudig te verwerken is en goed tegen vocht kan, waardoor je geen last van schimmel of rot zult hebben. Enig nadeel is dat de platen zich niet laten samendrukken waardoor het lastig is om ze tussen balken te bevestigen.

EPS isolatieplaten worden gemaakt van speciale korrels (polystyreen). Dit materiaal heeft een lambdawaarde van 0,040 W/mK, R-waarde van 5 (bij 20cm dikte) en kost gemiddeld € 20,- per vierkante meter.

XPS isolatie

Waarom kiezen voor XPS isolatie?Voor het isoleren van een platte daken, (spouw)muren of vloeren is geëxtrudeerde polystryeen (XPS) een goede keuze. Dit dakisolatie materiaal is namelijk erg drukvast, vochtbestendig en relatief eenvoudig te verwerken. Bij gebruik van XPS isolatieplaten kun je er vervolgens zonder problemen grind of tegels op leggen.

XPS isolatieplaten hebben een lambdawaarde van 0,029 – 0,038 W/mK, een R-waarde van 6,25 (bij 20cm dikte) en kosten gemiddeld € 20,- per vierkante meter.

PUR isolatie

Polyurethaan (PUR) platen hebben een hoge isolerende waarde en zijn makkelijk te verwerken. Dit type isolatie kun je gebruiken om hellende daken, platten daken, spouwmuren, vloeren en kelders te isoleren. Bij het kopen van PUR isolatieplaten kun je ook kiezen voor de variant met een gipskarton afwerking, waardoor een dak sneller geïsoleerd kan worden.

PUR isolatieplaten hebben een lambdawaarde van 0,023 – 0,034 W/mK, een R-waarde van 6,6 bij (bij 20cm dikte) en kosten gemiddeld € 22,- per vierkante meter.

PIR isolatie

Ga je de buitenkant van een plat of schuin dak isoleren? Dan kun je PIR gebruiken. PIR is een sterke, hardschuim plaat waarop je vaak zonder problemen kunt lopen. Ze zijn licht en eenvoudig op maat te zagen. Nog een voordeel wat het verwerken gemakkelijker maakt: ze klikt ze eenvoudig aan elkaar door middel van een kliksysteem. Al deze voordelen hebben wel als gevolg dat de prijs iets hoger ligt dan bij andere soorten isolatieplaten.

PIR isolatieplaten hebben een lambdawaarde van 0,024 W/mK, een R-waarde van 8 (bij 20cm dikte) en een prijs van gemiddeld € 24,- per vierkante meter.

Resol isolatie

Resol isolatie is verkrijgbaar als hardschuimplaat en wordt gezien als het best dakisolatie materiaal van dit moment (lambdawaarde van 0,020 W/mK). Je kunt het zowel aan de binnen- als buitenzijde van het dak plaatsen. Het grootste verschil tussen resol isolatie en PIR- of PUR-platen is dat resolschuim geen MDI bevat – iets wat medeverantwoordelijk is voor de schaarste op de isolatiemarkt.

Nadeel is wel dat de prijs hierdoor vaak wat hoger ligt, afhankelijk van de kwaliteit.

PUR-schuim

Waarom kiezen voor PUR isolatie?Je kunt je dak isoleren met platen, maar een dakisolatie van schuim is ook een optie. PUR-schuim, wat staat voor polyurethaanschuim, is een schuim dat snel uithardt en waarmee je een naadloze isolatielaag aan kunt brengen.

Dit dakisolatie materiaal is een samenstelling van de chemische componenten isocyanaat en polyol. Naast de naadloze isolatielaag, heeft schuim van PUR nog andere voordelen. Zo kun je eenvoudig ruimtes om leidingen heen isoleren, is het rotvrij en heb je geen last van schimmels of ongedierte.

PUR-schuim heeft een lambdawaarde van 0,030 W/mK, een R-waare van 6,6 (bij een dikte van 20cm) en kost je gemiddeld € 22,- per vierkante meter.

Als je geen ervaring hebt met het aanbrengen van PUR-schuim, raden we aan een expert in te schakelen. Je moet je namelijk een enkele belangrijke veiligheidsvoorschriften houden aangezien het hier gaat om werken met giftige stoffen! Via Dakisolatie-vergelijk.nl kom je eenvoudig in contact met dakisolatie-vakmensen bij jou in de buurt.

⇒ Gratis offertes voor dakisolatie

Minerale wol

Minerale wol is een populair isolatiemateriaal omdat het relatief goedkoop en eenvoudig aan te brengen is. Dit wol wordt voornamelijk gebruikt bij het inblazen van holle ruimtes, bijvoorbeeld bij spouwmuren. Het is niet brandbaar, neemt geen vocht op en heeft goede geluidsisolerende eigenschappen.

Bij aanraking en inademing kan minerale wol irritatie veroorzaken. Bij het werken met minerale wol zul je dus met handschoenen en een mondkapje moeten werken. Een ander nadeel is de relatief lage warmteopslag, waardoor de ruimte in de zomer sneller op zal warmen dan bij isolatie met behulp van natuurlijke materialen.

Glaswol

GlaswolWaarom kiezen voor glaswol isolatie? wordt gemaakt van gerecycled(e) glas(scherven), kwartszand, soda en kalksteen en is, naast dat het isolerend werkt, ook nog eens geluidswerend. Het heeft een goede thermische isolatie (lambdawaarde van 0,032 W/mK en R-waarde van 6,25 bij 20cm dikte) en is daarom populair bij het isoleren van ruimtes.

Nadeel is wel dat het in kleine ruimtes vrijwel niet te verwerken is door het grote volume en dat ze uitzakken wanneer ze nat worden. Ook moet je altijd beschermende kleding dragen wanneer je ze verwerkt, omdat de vezeltjes een irriterende werking kunnen hebben op je huid.

De prijs van glaswol is gemiddeld € 20,- per vierkante meter.

Steenwol

Steenwol, ook wel rotswol genoemd, is een geluids- en brandwerend isolatiemateriaal. Het is te verkrijgen als plaat, deltaplaat en spijkerflensdeken. Het wordt gemaakt van een vulkanisch gesteente dat volledig rycyclebaar is en heeft een levensduur van 75 jaar. In deze 75 jaar neemt de isolatiewaarde niet af. Doordat het ook nog eens brandwerend is, kun je hiermee ook luchtkanelen en leidingen isoleren.

De prijs van steenwol (2-3 m²K/W) ligt tussen € 7,- en € 16,- voor platen, rond gemiddeld € 7,- voor deltaplaten en tussen de € 6,- en € 9,- voor spijkerflensdekens.

Cellulose

Tegenwoordig is er meer en meer vraag naar duurzame isolatiematerialen zoals cellulose vlokken. Deze papiervlokken worden speciaal behandeld zodat ze brandveilig zijn en ze bieden een uitstekende isolatiewaarde van 0,040 W/mK. De prijs ligt tussen de €14,- en €20,- per vierkante meter.

Vergelijk offertes en bespaar op je dakisolatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.