Isolatiemateriaal

Welk dakisolatie materiaal past het beste bij jouw situatie? Vergelijk o.a. isolatieplaten, PUR-schuim en glaswol en vind gratis een vakman uit jouw regio!

Je dak isoleren is een goed idee. Je bespaart hier op termijn veel geld mee en bent ook nog eens milieubewust bezig. Goede dakisolatie zorgt er namelijk voor dat de warmte in je woning minder gemakkelijk de ruimtes kan verlaten. Als gevolg hiervan blijft je woning langer warm.

Wanneer je ervoor kiest om je dak te isoleren (verstandige keuze!), kun je dat op meer manieren doen. Zo kun je kiezen uit dakisolatieplaten, PUR-schuim en minerale wol. Per type isolatie heb je soms weer verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. Om je wegwijs te maken, geven we hieronder meer informatie over de soorten dakisolatie.

Wil je graag advies op maat ontvangen van een expert bij jou in de buurt? Vraag dan een gratis offerte aan via Dakisolatie-vergelijk.nl en wij brengen je in contact met vakmensen uit jouw regio!

Dakisolatieplaten

Dakisolatieplaten zijn licht, makkelijk op maat te zagen en hun grootste voordeel: ze hebben een hoge isolatiewaarde. Je kunt er zowel platte als hellende daken mee isoleren. Doordat ze vochtbestendig zijn, kun je ze zowel aan de binnen- als buitenkant verwerken.

Vijf veelgebruikte soorten dakisolatieplaten die we hieronder verder toelichten zijn EPS, XPS, PUR, PIR en Resol.

EPS isolatie

Waarom kiezen voor EPS isolatie?Geëxpandeerd polystyreen (EPS) – ook wel piepschuim of tempex genoemd – is een brandveilig dakisolatie materiaal dat eenvoudig te verwerken is en goed tegen vocht kan, waardoor je geen last van schimmel of rot zult hebben. Enig nadeel is dat de platen zich niet laten samendrukken waardoor het lastig is om ze tussen balken te bevestigen.

EPS isolatieplaten worden gemaakt van speciale korrels (polystyreen). Dit materiaal heeft een lambdawaarde van 0,040 W/mK, R-waarde van 5 (bij 20cm dikte) en kost gemiddeld € 20,- per vierkante meter.

XPS isolatie

Waarom kiezen voor XPS isolatie?Voor het isoleren van een platte daken, (spouw)muren of vloeren is geëxtrudeerde polystryeen (XPS) een goede keuze. Dit dakisolatie materiaal is namelijk erg drukvast, vochtbestendig en relatief eenvoudig te verwerken. Bij gebruik van XPS isolatieplaten kun je er vervolgens zonder problemen grind of tegels op leggen.

XPS isolatieplaten hebben een lambdawaarde van 0,029 – 0,038 W/mK, een R-waarde van 6,25 (bij 20cm dikte) en kosten gemiddeld € 20,- per vierkante meter.

PUR isolatie

Polyurethaan (PUR) platen hebben een hoge isolerende waarde en zijn makkelijk te verwerken. Dit type isolatie kun je gebruiken om hellende daken, platten daken, spouwmuren, vloeren en kelders te isoleren. Bij het kopen van PUR isolatieplaten kun je ook kiezen voor de variant met een gipskarton afwerking, waardoor een dak sneller geïsoleerd kan worden.

PUR isolatieplaten hebben een lambdawaarde van 0,023 – 0,034 W/mK, een R-waarde van 6,6 bij (bij 20cm dikte) en kosten gemiddeld € 22,- per vierkante meter.

PIR isolatie

Ga je de buitenkant van een plat of schuin dak isoleren? Dan kun je PIR gebruiken. PIR is een sterke, hardschuim plaat waarop je vaak zonder problemen kunt lopen. Ze zijn licht en eenvoudig op maat te zagen. Nog een voordeel wat het verwerken gemakkelijker maakt: ze klikt ze eenvoudig aan elkaar door middel van een kliksysteem. Al deze voordelen hebben wel als gevolg dat de prijs iets hoger ligt dan bij andere soorten isolatieplaten.

PIR isolatieplaten hebben een lambdawaarde van 0,024 W/mK, een R-waarde van 8 (bij 20cm dikte) en een prijs van gemiddeld € 24,- per vierkante meter.

Resol isolatie

Resol isolatie is verkrijgbaar als hardschuimplaat en wordt gezien als het best dakisolatie materiaal van dit moment (lambdawaarde van 0,020 W/mK). Je kunt het zowel aan de binnen- als buitenzijde van het dak plaatsen. Het grootste verschil tussen resol isolatie en PIR- of PUR-platen is dat resolschuim geen MDI bevat – iets wat medeverantwoordelijk is voor de schaarste op de isolatiemarkt.

Nadeel is wel dat de prijs hierdoor vaak wat hoger ligt, afhankelijk van de kwaliteit.

PUR-schuim

Waarom kiezen voor PUR isolatie?Je kunt je dak isoleren met platen, maar een dakisolatie van schuim is ook een optie. PUR-schuim, wat staat voor polyurethaanschuim, is een schuim dat snel uithardt en waarmee je een naadloze isolatielaag aan kunt brengen.

Dit dakisolatie materiaal is een samenstelling van de chemische componenten isocyanaat en polyol. Naast de naadloze isolatielaag, heeft schuim van PUR nog andere voordelen. Zo kun je eenvoudig ruimtes om leidingen heen isoleren, is het rotvrij en heb je geen last van schimmels of ongedierte.

PUR-schuim heeft een lambdawaarde van 0,030 W/mK, een R-waare van 6,6 (bij een dikte van 20cm) en kost je gemiddeld € 22,- per vierkante meter.

Als je geen ervaring hebt met het aanbrengen van PUR-schuim, raden we aan een expert in te schakelen. Je moet je namelijk een enkele belangrijke veiligheidsvoorschriften houden aangezien het hier gaat om werken met giftige stoffen! Via Dakisolatie-vergelijk.nl kom je eenvoudig in contact met dakisolatie-vakmensen bij jou in de buurt.

Minerale wol

Minerale wol is een populair isolatiemateriaal omdat het relatief goedkoop en eenvoudig aan te brengen is. Dit wol wordt voornamelijk gebruikt bij het inblazen van holle ruimtes, bijvoorbeeld bij spouwmuren. Het is niet brandbaar, neemt geen vocht op en heeft goede geluidsisolerende eigenschappen.

Bij aanraking en inademing kan minerale wol irritatie veroorzaken. Bij het werken met minerale wol zul je dus met handschoenen en een mondkapje moeten werken. Een ander nadeel is de relatief lage warmteopslag, waardoor de ruimte in de zomer sneller op zal warmen dan bij isolatie met behulp van natuurlijke materialen.

Glaswol

GlaswolWaarom kiezen voor glaswol isolatie? wordt gemaakt van gerecycled(e) glas(scherven), kwartszand, soda en kalksteen en is, naast dat het isolerend werkt, ook nog eens geluidswerend. Het heeft een goede thermische isolatie (lambdawaarde van 0,032 W/mK en R-waarde van 6,25 bij 20cm dikte) en is daarom populair bij het isoleren van ruimtes.

Nadeel is wel dat het in kleine ruimtes vrijwel niet te verwerken is door het grote volume en dat ze uitzakken wanneer ze nat worden. Ook moet je altijd beschermende kleding dragen wanneer je ze verwerkt, omdat de vezeltjes een irriterende werking kunnen hebben op je huid.

De prijs van glaswol is gemiddeld € 20,- per vierkante meter.

Steenwol

Steenwol, ook wel rotswol genoemd, is een geluids- en brandwerend isolatiemateriaal. Het is te verkrijgen als plaat, deltaplaat en spijkerflensdeken. Het wordt gemaakt van een vulkanisch gesteente dat volledig rycyclebaar is en heeft een levensduur van 75 jaar. In deze 75 jaar neemt de isolatiewaarde niet af. Doordat het ook nog eens brandwerend is, kun je hiermee ook luchtkanelen en leidingen isoleren.

De prijs van steenwol (2-3 m²K/W) ligt tussen € 7,- en € 16,- voor platen, rond gemiddeld € 7,- voor deltaplaten en tussen de € 6,- en € 9,- voor spijkerflensdekens.