Cellulose dakisolatie: toepassingen en prijs
Wanneer we het hebben over isolatiematerialen, denken de meesten onder ons direct aan PUR-schuim, EPS-korrels of glaswol. Toch wordt er de laatste jaren steeds meer geïsoleerd met papiervlokken omwille van de uitstekende isolatiewaarde. Maar gaat dakisolatie met behulp van papiervlokken, of cellulose, precies in zijn werk en welk prijskaartje hangt hieraan vast? In onderstaand artikel gaan we hier verder op in.
Wat is cellulose dakisolatie?
We spreken van cellulose isolatie wanneer er gebruikgemaakt wordt van papiervlokken, of cellulosevlokken, om muren, daken of vloeren te isoleren. Cellulosevlokken worden geproduceerd uit gerecycleerd krantenpapier dat machinaal versnipperd wordt. Van zodra de papiersnippers klein genoeg zijn, hechten de cellulose vezels zich automatisch aan elkaar waardoor er een dichte isolatielaag ontstaat. Nadien worden er minerale zouten (boorzout) toegevoegd aan de snippers met het oog op een brand – en schimmelwerende werking.
Na afloop van dit proces, vormt er zich een zachte, vezelachtige massa die zeer veel lucht bevat en daardoor uitermate geschikt is voor isolatiedoeleinden.
Kenmerken van cellulose isolatie
Vooraleer je overgaat tot het effectief isoleren met cellulosevlokken, is het belangrijk om alle voor – en nadelen verbonden aan dit materiaal, te kennen.
Voordelen
- Het biedt zowel thermische isolatie als geluidsisolatie: Wie isoleert met papiervlokken, slaat twee vliegen in één klap. Cellulose isolatie zorgt voor een optimaal leefklimaat het hele jaar door (warmtebehoud in de winter en de nodige verfrissing in de zomer) én heeft daarnaast ook nog eens een geluidswerende werking. Geluidsoverlast, door invloeden afkomstig van buitenaf of juist van andere ruimtes in je woning, is niet langer een probleem.
- Het is een groene isolatievorm: Cellulosevlokken zijn zeer milieuvriendelijk omdat ze voor de volle 100% recycleerbaar zijn. Hergebruik komt dan ook regelmatig voor.
- Het is een voordelige manier van isoleren: Dankzij de lage prijs en de vele subsidies die toegekend worden voor cellulose isolatie, is isoleren met cellulosevlokken voor iedereen mogelijk.
- Het heeft een positieve invloed op je energiefactuur: Cellulose heeft een heel grote dichtheid waardoor het warmtebehoud uitstekend is. Hierdoor hoef je veel minder uit te geven aan stokkosten.
- Het vormt geen gevaar voor de gezondheid: Papiervlokken zijn volledig geurloos en veroorzaken geen huidirritaties zoals jeuk of rode vlekjes.
- Het staat garant voor een dichte isolatie zonder gaten: Cellulosevlokken kunnen zich, dankzij hun zachte structuur, absoluut overal omheen plaatsen. Hierdoor zijn gaatjes of kieren totaal ondenkbaar waardoor eventuele tochtproblemen van de baan geholpen worden.
- Het beperkt het risico op condensatie: Cellulosevlokken kunnen tot wel 30% van hun gewicht in water opnemen. Ten gevolge daarvan, wordt de aanwezigheid van vocht en condensatie in muren en wanden afgeremd.
- Het is ook geschikt voor houten huizen: Houten huizen lopen het risico om aangetast te worden door insecten en knaagdieren. Een houten woning die geïsoleerd is met papiervlokken, elimineert deze bedreiging. Het boorzout, aanwezig in de vlokken, schrikt storende houtliefhebbers af.
- Het heeft een brand – en schimmelwerend effect: De existentie van boorzout in cellulosevlokken zorgt er niet alleen voor dat ongedierte op afstand blijft, maar heeft ook een brand – en schimmelwerende werking.
Nadelen
- Het is enkel geschikt voor gesloten, holle ruimtes: Cellulosevlokken kunnen niet vrijhangend geplaatst worden. Een extra dak – of plafondafwerking is noodzakelijk.
- Het is niet geschikt voor zeer vochtige ruimtes: In constant vochtige ruimtes zoals badkamers of kelders, verliest dit materiaal zijn isolerend effect.
Cellulose inblazen
De meest voorkomende toepassing van cellulose isolatie, is cellulose inblazen. Voor het inblazen van de cellulosevlokken, werkt men met een speciaal uitgeruste blaasapparatuur die het mogelijk maakt om de vlokken snel en onder een enorm hoge druk in de te isoleren ruimte, aan te brengen. Door de hoge druk worden de vezels aaneengeschakeld en worden ze perfect passend gemaakt voor het isolatie-oppervlak. Deze toepassing zie je bijvoorbeeld bij zoldervloerisolatie. Cellulosevlokken hebben de eigenschap om zich probleemloos rondom leidingen, buizen of andere constructievoorwerpen heen te sluiten en zorgen daardoor voor een 100% dichte isolatie. Lucht, warmte en geluid kunnen op geen enkele manier door deze watachtige structuur heen dringen.
Cellulose isolatie: prijs
De prijs van het isoleren door middel van cellulose, wordt bepaald door de volgende factoren:
Het te isoleren oppervlak
Het spreekt vanzelf dat de isolatie van een grotere woning, duurder zal uitvallen dan de isolatie van een relatief klein huisje. Gemiddeld kost isoleren met cellulose je ongeveer 14 tot 20 euro per vierkante meter, ervan uitgaande dat de isolatielaag 20 cm dik is.
Al dan niet uitbesteden van de isolatiewerken
Tenzij je zelf eigenaar bent van een isolatiefirma, is het vrij onwaarschijnlijk dat je beschikt over de benodigde apparatuur om je dak of je vloeren te voorzien van cellulose isolatie. Wanneer je deze klus uitbesteedt, betaal je de vakmannen in de meeste gevallen per werkuur. Het goede nieuws is dat een woning van gemiddelde grootte op slechts één werkdag volledig geïsoleerd kan worden.
Isolatiepremies
Heb je ervoor gekozen om je isolatiewerken over te laten aan een erkende onderneming? Dan heb je in de meeste gevallen recht op de terugbetaling van een groot deel van de door jou betaalde prijs. Begeef je naar jouw gemeentehuis om hier onderzoek naar te doen. Is jouw pand ouder dan 2 jaar? Dan betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten!
Soorten cellulose isolatie
Cellulose isolatie wordt niet enkel toegepast door de inblaastechniek te hanteren, maar bestaat ook in de vorm van isolatieplaten gebonden met hars. Deze isolatieplaten worden veelvuldig gebruikt voor daken en vloeren.
Cellulose dakisolatie kan, afhankelijk van het te isoleren oppervlak, op verschillende manieren geplaatst worden:
Gespoten cellulose
Het inspuiten van cellulose is een methode die vooral na de eeuwenwisseling, sterk aan populariteit gewonnen heeft. De reden hiervoor is dat deze werkwijze enkel geschikt is voor relatief nieuwe panden. Tijdens het spuitproces, wordt er water en een vochtvertrager toegevoegd aan de cellulosevlokken.
Stofarme cellulose
Dé methode voor iedereen die te kampen heeft met stofallergieën! Voor het inspuiten wordt er olie of een ander stofwerend product toegevoegd aan de papiervlokken ten gunste van het afremmen van de hoeveelheid stof die vrijkomt tijdens dit proces.
Cellulose met een droge, losse vulling
Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt in oudere panden die niet meer zo stabiel zijn. De vulling wordt in dit geval in de muren ingeblazen.
Gestabiliseerde cellulose
Gestabiliseerde cellulose is bedoeld voor de toepassing op schuine daken en zolders. Ter versteviging van de cellulose, wordt de wattenstructuur aangelengd met water waardoor er een kleverige massa tot stand komt.
Isolatiewaarde cellulose isolatie
Dankzij de dichtheid van dit materiaal, hebben cellulosevlokken een uitstekende isolatiewaarde die goed te vergelijken is met deze van steenwol (namelijk 0,040 W/mK).
Ben jij op zoek naar een degelijk en voordelig isolatiemateriaal dat levenslang meegaat voor jouw dak, vloer of muur? Overweeg het om cellulosevlokken aan te laten brengen!
Wil je besparen op je dakisolatie? Vraag offertes aan!