Cellulose voor dakisolatie | Wat is de werking en prijs?

Cellulose is een duurzaam materiaal dat goed gebruikt kan worden voor dakisolatie. Het materiaal heeft verschillende toepassingen en voordelen. Ben je benieuwd of cellulose isolatie geschikt is voor jouw dak? Ontdek in dit artikel alle belangrijke informatie!

cellulose dakisolatie

Wat is cellulose dakisolatie?

Cellulose isolatie bestaat uit papiervlokken, ook wel cellulosevlokken of papiervlokken isolatie genoemd. Deze papiervlokken worden geproduceerd uit gerecycled krantenpapier dat machinaal versnipperd wordt. Zodra de papiersnippers klein genoeg zijn, hechten de cellulosevezels zich automatisch aan elkaar, waardoor er een dichte isolatielaag ontstaat. Daarna worden er minerale zouten (boorzout) toegevoegd aan de snippers, zodat het isolatiemateriaal een brandwerende en schimmelwerende werking krijgt. Na afloop van dit proces vormt er zich een zachte, vezelachtige massa die zeer veel lucht bevat en daardoor uitermate geschikt is voor dakisolatie.

Isolatiewaarde van cellulose isolatie

Dankzij de dichtheid van het materiaal hebben cellulose vlokken een uitstekende isolatiewaarde die vergelijkbaar is met die van steenwol isolatie of andere minerale wol. De lambda waarde van cellulose is 0,040 W/mK. Deze waarde geeft de warmtegeleiding van het materiaal aan. Hoe lager de waarde, hoe minder warmteverlies er optreedt en dus hoe beter.

Hoeveel kost cellulose per m2?

De gemiddelde prijs van cellulose voor dakisolatie ligt tussen de € 15 en € 40 per m², inclusief montage en btw. De kosten lopen uiteen, dus hoe weet je nu wat de totale kosten worden in jouw situatie? Hiervoor kun je het best offertes aanvragen bij isolatiespecialisten. Er zijn namelijk verschillende factoren die invloed hebben op de prijs:

  • Het te isoleren oppervlak
  • Uurtarief van de isolatiespecialist
  • Mogelijke subsidies
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan ons formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Vergelijk de prijzen

Voordelen van cellulose isolatie

Er zijn genoeg voordelen te benoemen van cellulose isolatie, van de goede thermische prestaties tot de brandwerende werking. We hebben alle voordelen voor je op een rij gezet en kijken ook naar de aandachtspunten.

1. Zowel thermische isolatie als geluidsisolatie

Cellulose isolatie biedt zowel goede thermische isolatie als geluidsisolatie. Dit betekent dat het zorgt voor een optimaal leefklimaat in huis, omdat je door de isolatie van een constante temperatuur profiteert. Daarnaast houdt het materiaal ook geluid tegen, waardoor je minder last hebt van geluidsoverlast.

2. Milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Cellulose vlokken zijn zeer milieuvriendelijk omdat ze volledig recyclebaar zijn. Hergebruik komt dan ook regelmatig voor. Daarnaast bestaat het isolatiemateriaal niet uit chemische stoffen, waardoor het geen gevaar vormt voor de gezondheid en geen huidirritaties veroorzaakt.

3. Voordelige manier van isoleren

Cellulose isolatie heeft een relatief lage prijs, zeker in vergelijking met andere isolatiematerialen voor het dak. Daarnaast kun je voor dakisolatie vaak ook nog subsidies aanvragen. Hierdoor is isoleren met cellulose voor iedereen toegankelijk.

4. Besparen op de energiekosten

Cellulose staat bekend om de hoge dichtheid. Hierdoor is het warmtebehoud zeer goed en heb je nauwelijks nog warmteverlies in huis. Dit betekent dat je ook minder hoeft te stoken, waardoor je bespaart op de energiekosten. Dit is zowel goed voor het milieu als voor de portemonnee.

5. Dichte isolatielaag

Cellulosevlokken kunnen zich, dankzij hun zachte structuur, overal omheen plaatsen. Hierdoor kunnen naden, kieren en gaatjes van onregelmatige oppervlakken in een holle ruimte volledig opgevuld worden. Zo heb je minder snel last van koudebruggen en tocht.

6. Beperkt risico op condensatie

Cellulosevlokken kunnen tot wel 30% van hun gewicht in water opnemen. Dit heeft als gevolg dat de aanwezigheid van vocht en condensatie in wordt afgeremd. Hierdoor zullen er ook minder snel vochtproblemen in het dak optreden.

Zijn er ook nadelen?

Naast de voordelen is het ook goed om op de hoogte te zijn van de nadelen. Waar moet je rekening mee houden? Een belangrijk aandachtspunt is dat cellulose isolatie alleen geschikt is voor gesloten en holle ruimtes. Bij dakisolatie moet het materiaal altijd afgewerkt worden, in tegenstelling tot isolatieplaten. Een ander nadeel is dat het isolatiemateriaal niet geschikt is voor zeer vochtige ruimtes, omdat het dan zijn isolerend effect verliest.

isolatieplaat van cellulose

Verschillende soorten cellulose isolatie

Cellulose dakisolatie kan, afhankelijk van het te isoleren oppervlak, op verschillende manieren geplaatst worden. We bespreken de opties hieronder.

1. Ingeblazen cellulose

De meest voorkomende toepassing van cellulose isolatie is ingeblazen cellulose. Hiervoor wordt speciaal uitgeruste blaasapparatuur gebruikt die het mogelijk maakt om de vlokken snel en onder een enorm hoge druk in de te isoleren ruimte aan te brengen. Door de hoge druk worden de vezels aaneengeschakeld en worden ze perfect passend gemaakt. Bij dakisolatie wordt de cellulose tussen de kepers en roosteringen van het dak aangebracht.

2. Gespoten cellulose

Het inspuiten van cellulose is ook een goede optie. Deze werkwijze is voornamelijk geschikt voor relatief nieuwe panden. Tijdens het spuitproces wordt er water en een vochtvertrager toegevoegd aan de cellulosevlokken, waarna het isolatiemateriaal ingespoten kan worden in de te isoleren ruimte.

3. Stofarme cellulose

Bij het aanbrengen van cellulose isolatie kan er veel stof vrijkomen. Om dit te voorkomen, kan er voor het inspuiten van het isolatiemateriaal olie of een ander stofwerend product toegevoegd worden aan de papiervlokken. Hierdoor wordt de hoeveelheid stof die vrijkomt tijdens het aanbrengen een stuk minder.

4. Gestabiliseerde cellulose

Gestabiliseerde cellulose is bedoeld voor de toepassing op schuine daken en zolders. Ter versteviging van de cellulose wordt de wattenstructuur gemengd met water waardoor er een kleverige massa ontstaat.

5. Cellulose isolatieplaten

In de meeste gevallen wordt cellulose in de vorm van vlokken toegepast, maar er bestaan ook cellulose isolatieplaten. Deze platen zijn gebonden met hars, waardoor er een stevig geheel ontstaat. Vooral voor het isoleren van platte en hellende daken aan de buitenzijde zijn deze platen geschikt.

Vraag offertes aan voor cellulose dakisolatie

Wil je je dak laten isoleren met cellulose isolatie en vraag je je af waar je een geschikte vakman kunt vinden? Door ons formulier in te vullen, kom je in contact met ervaren isolatiespecialisten in jouw regio. Vraag eenvoudig offertes aan, vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Step 1/6
1*. Welk type dakisolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
Adres
Op basis van uw adres gaan wij op zoek naar professionele installateurs uit uw buurt.
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Je gegevens
Onze specialisten nemen zelf contact op voor een vrijblijvend bezoek. Ze luisteren naar uw wensen en werken een prijsofferte op maat uit. Vergelijk hun voorstellen en bespaar!
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in