Dakisolatieplaten: dé beste materialen en hun prijs

Als je dakisolatie wenst te plaatsen, dan kom je voor een aantal keuzes te staan, het isolatiemateriaal waarmee je gaat isoleren is daar één van. Meestal wordt er gekozen voor dakisolatieplaten, omdat ze zoveel voordelen bieden. Er zijn veel verschillende soorten dakisolatieplaten.

Dakisolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Waarom kiezen voor dakisolatieplaten?

Er zijn natuurlijk nog heel wat andere manieren om je dak te isoleren, maar als je voor isolatieplaten kiest dan heb je heel wat voordelen die je bij sommige alternatieven niet hebt!

Makkelijk om te plaatsen

Een groot voordeel van isolatieplaten is dat ze makkelijk te plaatsen zijn. Hierdoor kan je ze ook zelf plaatsen als je een beetje handig bent. Op die manier spaar je dus heel wat geld uit! Zelfs als je de werken door een professional laat uitvoeren zal dit een goedkopere optie zijn, omdat je minder werkuren moet betalen. Doordat isolatieplaten makkelijk te plaatsen zijn, zijn ze ook ideaal voor grote oppervlakten.

Goede geluidsisolatie

Isolatieplaten bieden niet enkel een goede thermische isolatie, maar ook een goede geluidsisolatie. Ze zorgen er dus voor dat je nauwelijks nog geluiden van buitenaf hoort. Op die manier krijg je de rust in huis die je verdient!

Grote dampdichtheid

Isolatieplaten hebben een grote dampdichtheid. Dat wil zeggen dat je geen last zal krijgen van condensatie die vocht in je huis kan teweegbrengen.

Dakisolatieplaten

Waar dakisolatieplaten plaatsen?

Dakisolatieplaten buiten

Je kan ervoor kiezen om je dak langs binnen of langs buiten te isoleren. Als je ervoor kiest om je dak langs buiten te isoleren, dan betekent dit een grondigere, maar ook duurdere manier van isoleren. Als je langs de buitenzijde isoleert moet eerst de dakbedekking verwijderd worden om de isolatieplaten te kunnen plaatsen.

Er komt dus heel wat bij kijken. Daarom doe je het ook niet makkelijk zelf. Het kan zelfs gevaarlijk zijn, als je niet weet wat je doet. Gelukkig zijn er altijd professionals die je kunnen helpen met het plaatsen van isolatieplaten op je dak buiten!

Dakisolatieplaten binnenzijde

Als je ervoor kiest om je dak langs binnen te isoleren dan zal je dit misschien zelf kunnen. Het is namelijk veel eenvoudiger om je dak vanbinnen te isoleren dan vanbuiten. Je moet natuurlijk wel een klein beetje handig zijn. Als je je dak langs de binnenzijde isoleert dan zal het je minder kosten, omdat het werk sneller gedaan is en je minder platen nodig hebt.

Soorten dakisolatieplaten

Isolatieplaten voor je dak bestaan in verschillende soorten. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarnaast is ook de prijs erg verschillend naargelang de soort die je kiest. Hieronder vind je meer informatie!

EPS isolatieplaten

EPS dakisolatieplatenIsolatieplaten uit EPS zijn gemaakt uit geëxpandeerd polystyreen, wat een andere benaming is voor piepschuim. Dit licht materiaal wordt vaak gekozen, omdat het makkelijk te gebruiken is. EPS isolatieplaten zijn de goedkoopste isolatieplaten die er bestaan, maar zijn toch uitstekend bestand tegen vocht.

XPS isolatieplaten

Isolatieplaten uit XPS zijn gemaakt van geëxtrudeerd polystyreen. XPS isolatieplaten zijn gelijkaardig aan EPS- platen, maar net iets beter isolerend. Net zoals EPS isolatieplaten zijn ze goed bestand tegen vocht. XPS isolatieplaten zijn wel net iets duurder.

PUR isolatieplaten

PUR dakisolatiePUR isolatieplaten zijn gemaakt uit polyurethaan. Deze isolatieplaten worden vaak gekozen, dankzij hun uitstekende isolatiewaarde. Isolatieplaten uit PUR zijn makkelijk om te gebruiken en kunnen dun aangebracht worden dankzij hun uitstekend isolerend vermogen. Voor deze kwalitatieve isolatieplaten betaal je natuurlijk wel iets meer.

PIR isolatieplaten

Isolatieplaten uit PIR zijn gemaakt van polyisocyanuraat. PIR isolatieplaten zijn gelijkaardig aan PUR isolatieplaten, maar net iets brandveiliger. Dat is niet het enigste verschil! PIR isolatieplaten hebben een nog beter isolerend vermogen dan de PUR variant. Dat wil dus zeggen dat ze in een nog dunnere laag aangebracht kunnen worden. Het nadeel is dat ze tamelijk prijzig zijn.

Resol isolatieplaten

De meest kwalitatieve en best isolerende isolatieplaten, zijn de Resol isolatieplaten. Deze isolatieplaten zijn gemaakt uit hardschuim (dat voornamelijk bestaat uit aardolie en aardgas).

Resol isolatieplaten zijn moeilijk brandbaar en hebben een hoge drukvastheid (het materiaal kan een hoge belasting verdragen). Ze zijn dus ontzettend voordelig om te gebruiken, maar je betaalt er ook wel een prijs voor.

Dakisolatieplaten prijs

Als je van plan bent om je dak te laten isoleren, is het natuurlijk handig om te weten wat het je zal kosten. Daarom hebben we de prijzen van de verschillende isolatieplaten voor je op een rijtje gezet.

⇒ Vraag een dakisolatie specialist om advies

EPS isolatieplaten prijs

Afhankelijk van de dikte van de EPS isolatieplaten betaal je een bepaalde prijs. Je kan ongeveer rekenen op een euro per centimeter dikte. Dat wil dus zeggen dat EPS isolatieplaten van 10 centimeter, zo’n € 10 per vierkante meter kosten en isolatieplaten van 15 centimeter, zo’n € 15 per vierkante meter kosten.

XPS isolatieplaten prijs

Voor XPS isolatieplaten betaal je nét iets meer dan voor EPS-platen. Voor isolatieplaten met een dikte van 14 centimeter betaal je zo’n € 19 per vierkante meter.

PUR isolatieplaten prijs

PUR isolatieplaten hebben een prijskaartje van € 20 (of meer) per vierkante meter, voor een dikte van 12 centimeter.

PIR isolatieplaten prijs

PIR isolatieplaten kosten zo’n € 25 per vierkante meter, voor een dikte van 10 centimeter.

Resol isolatieplaten prijs

Resol isolatieplaten zijn de duurste isolatieplaten op de markt, maar door hun uitstekende isolatiewaarde kunnen ze dunner aangebracht worden. Voor isolatieplaten van 9 centimeter zal je ongeveer € 35 per vierkante meter betalen.

Dakisolatie subsidies

Dakisoaltie subsidiesAls je van plan bent om je dak te isoleren, dan kan dit een pittig prijskaartje hebben. Gelukkig zijn er manieren om geld uit te sparen, zoals gebruik maken van dakisolatie subsidies. Wat de mogelijkheden zijn ontdek je hieronder!

SEEH subsidie

De interessantste manier om geld te besparen bij de isolatie, is door gebruik te maken van de SEEH subsidie. Je komt voor deze subsidie in aanmerking als je de eigenaar bent van een koopwoning en je minstens twee energiebesparende maatregelen hebt uitgevoerd. Dit kan dakisolatie, spouwmuurisolatie, bodemisolatie of vloerisolatie zijn. Hou er wel rekening mee dat het isoleren van je dak alleen niet voldoende is en je dus effectief twee maatregelen genomen moet hebben.

Hoeveel kan je maximaal ontvangen? De SEEH subsidie kan maximaal € 10.000 zijn, als je je huis erg zuinig isoleert krijg je nog een bonusbedrag. Hierdoor kan de subsidie oplopen tot wel €  15.000 . Dat is dus zeker de moeite! Meer informatie kan je vinden op de site van de Rijksoverheid.

Verlaagd btw-tarief

Naast een subsidie kan je ook rekenen op een verlaagd btw-tarief op de werkuren van de professional. In plaats van 21 procent, betaal je dan maar 9 procent. Reden te meer om een professional te overwegen!

Groene lening

Daarnaast bestaan er ook bedrijven die je een groene lening kunnen geven. Een groene lening mag inderdaad alleen maar gebruikt worden voor groene projecten zoals dakisolatie. Het voordeel van zo’n groene lening is dat het zo’n laag rentetarief heeft. Een beter alternatief dan de bank, als je geld wilt besparen!

Gratis offertes kan je hier aanvragen:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.