Isolatie dakplaten | Hoe werkt het en wat zijn de kosten?
Dakplaten met isolatie zijn een goede en snelle oplossing voor het isoleren van daken die ook nog afgewerkt moeten worden. Ontdek in dit artikel wat isolatie dakplaten precies zijn, hoeveel dit isolatiemateriaal kost en welke opties er allemaal zijn voor jouw dak!
Wat zijn isolatie dakplaten?
Isolatie dakplaten, ook wel zelfdragende dakplaten of sandwichpanelen genoemd, zijn alles-in-één platen. Dit wel zeggen dat je met dit materiaal zowel het dak kunt isoleren als afwerken. De dakplaten zijn gemaakt van metaal en bestaan uit een isolatielaag en afwerkingslaag. De thermische isolatielaag bevindt zich aan de binnenzijde en de metalen afwerkingslaag aan de buitenzijde. Op zowel platte als hellende daken kunnen deze geïsoleerde dakplaten geplaatst worden en je hebt de keuze uit enkelwandige of dubbelwandige metalen panelen.
Geïsoleerde dakpanelen met thermisch isolatiemateriaal
Het isolatiemateriaal van de geïsoleerde dakplaten kan verschillen. De meeste panelen zijn voorzien van kunststof hardschuim. Denk hierbij aan PIR of PUR. Het voordeel van deze materialen is dat ze zeer goede isolatie-eigenschappen hebben en dat het drukvaste isolatieplaten zijn. Het beste isolatiemateriaal voor je dak is afhankelijk van onder andere je wensen en budget, maar ook de gewenste isolatiewaarde die je met de isolatieplaten wilt behalen.
Toepassing van geïsoleerde dakplaten
Geïsoleerde dakplaten zie je soms terug op woningen, maar in de meeste gevallen wordt het materiaal toegepast op zakelijke gebouwen waarbij dakisolatie gewenst is. Hierbij gaat het voornamelijk om gebouwen in de industrie en landbouw waar metalen dakplaten vaker voorkomen.
Wat kosten geïsoleerde dakplaten per m2?
Er zijn verschillende soorten isolatie dakplaten, waardoor ook de prijzen verschillen. De gemiddelde kosten beginnen bij € 50 per m² en kunnen oplopen tot € 200 per m². Naast het type dakplaat zijn er nog andere factoren die invloed hebben op de kosten. Denk hierbij aan het type isolatiemateriaal, de dikte van de isolatielaag en het type afwerking.
Soorten geïsoleerde dakplaten
Geïsoleerde dakpanelen zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Zo zijn er diverse soorten vormen, uitvoeringen en merken. Welke type dakplaat is geschikt voor jouw dak? We bespreken de opties hieronder.
1. Geïsoleerde dakpanplaten
Dakpanplaten zijn sandwichpanelen die eruitzien als dakpannen. In het geval van geïsoleerde platen bestaan de dakpanplaten ook uit een isolatielaag. Het voordeel van deze platen is dat ze zorgen voor goede thermische isolatie en het net lijkt alsof het om een pannendak gaat.
2. Geïsoleerde golfplaten
Golfplaten zijn een veel gebruikte vorm van dakbedekking en zijn veel te zien op onder andere industriële gebouwen en stallen. Door het gebruik van geïsoleerde golfplaten kunnen deze ruimtes eenvoudig geïsoleerd en afgewerkt worden.
3. Geïsoleerde trapezium dakplaten
Trapezium dakplaten hebben een trapeziumvormig profiel. Kenmerkend voor deze metalen dakplaat is dat ze goed bestand zijn tegen de diverse weersomstandigheden, licht van gewicht zijn, eenvoudig te onderhouden en schoon te maken zijn en duurzame eigenschappen hebben.
Diverse uitvoeringen
Naast de vormen en materialen van de geïsoleerde dakplaten zijn er nog meerdere keuzes om te maken. Zo zijn de dakplaten verkrijgbaar in diverse kleuren, verschillende lengtes en breedtes en meerdere soorten afwerkingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwarte, grijze of rode panelen met een speciale coating of bepaalde afwerkingen aan de binnenzijde. Zo kun je dakplaten kiezen die volledig aansluiten bij je wensen.
Merken dakplaten
Er zijn diverse leveranciers die geïsoleerde dakplaten aanbieden. Elke leverancier heeft weer verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Enkele bekende merken zijn:
- Unilin dakplaten: Dit merk biedt de Usystem Roof OS platen aan. Deze panelen bestaan uit een laag isolatie van PIR en vurenhouten ribben.
- Kingspan dakplaten: Dit merk biedt de zogeheten Unidek dakplaten aan. De bekende Kingspan Unidek Aero platen bestaan uit brandvertragend en gemodificeerd EPS, een spaanplaat, tengels en een gipsplaat.
- Isobouw dakplaten: Dit merk biedt SlimFix platen aan die opgebouwd zijn uit een vochtbestendige houtspaanplaat als bovenlaag, een isolatielaag, een onderplaat en vervolgens houten langsribben, gootregel en tengellatten.
Waarom kiezen voor dakisolatieplaten?
Het gebruik van geïsoleerde dakplaten heeft verschillende voordelen. Wat levert het je op? We hebben de pluspunten op een rij gezet.
1. Makkelijk om te plaatsen
Een groot voordeel van isolatieplaten is dat ze makkelijk te plaatsen zijn. De isolatieplaten worden op het dakbeschot geplaatst en er hoeft niet meer apart isolatie aangebracht te worden. Zelfs als je de werkzaamheden door een professional laat uitvoeren, zal dit een goedkopere optie zijn. Door de snelle plaatsing zal de professional minder lang bezig zijn en hoef je dus ook minder arbeidskosten te betalen.
2. Goede thermische isolatie en geluidsisolatie
Isolatieplaten bieden zowel goede thermische isolatie als geluidsisolatie. Door de thermische isolatie blijft het pand in de winter warm en in de zomer koel. Daarnaast houden de geïsoleerde dakplaten geluid tegen, waardoor je nauwelijks nog geluiden van buitenaf hoort. Hierdoor profiteer je van een verhoogd wooncomfort.
3. Grote dampdichtheid
Geïsoleerde dakplaten hebben een grote dampdichtheid in tegenstelling tot niet-geïsoleerde dakplaten. Het isolatiemateriaal beschermt namelijk tegen vocht. Hierdoor zul je geen last krijgen van condensatie, waardoor vochtproblemen voorkomen kunnen worden.
4. Voordelige keuze
Door de combinatie van zowel dakisolatie als dakbedekking zijn geïsoleerde dakplaten over het algemeen goedkoper dan andere soorten isolatiematerialen. Het is immers niet meer nodig om het dak apart te isoleren, wat zowel tijd als geld bespaart.
Vraag gratis offertes aan voor dakplaten met isolatie
Ben je benieuwd welke soorten dakplaten met isolatie geschikt zijn voor jouw dak? Wil je bovendien weten wat de exacte kosten zijn van dit isolatiemateriaal? Vraag dan offertes aan en kom in contact met leveranciers in de buurt. Je doet dit eenvoudig en snel via ons aanvraagformulier. Ontvang offertes op maat, vergelijk de prijzen en vind de beste deal!