Isolatiewaarde dakisolatie: prijzen en vergelijking

Het isoleren van je dak is zeer waardevol. Met de juiste isolatiewaarde zorg je ervoor dat warmte minder snel verloren kan gaan en kun je daarmee vochtproblemen binnenshuis voorkomen. Er zijn diverse manieren waarop je de isolatiewaarde van je dak kunt verbeteren.

Dakisolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Prijzen isolatiematerialen dak

De kosten van het isoleren van je dak verschillen per materiaalsoort en zijn afhankelijk van het te isoleren oppervlakte. Houd er rekening mee dat goedkope materiaalsoorten niet altijd het meest effectief zijn waardoor je op lange termijn wellicht meer geld kwijt zult zijn. Door te investeren in een goede isolatiewaarde voor je woning kun je flink op je energierekening bezuinigen en op lange termijn heel wat kosten besparen. Daarnaast kun je met een beter geïsoleerd dak eenvoudig de waarde van je woning verhogen.

Verschillende soorten isolatiemateriaal

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor duurzaam isolatiemateriaal. Dit is milieuvriendelijk en biedt een uitstekende isolatiewaarde. Bij duurzame materiaalsoorten kun je denken aan minerale materialen zoals steenwol en glaswol, of natuurlijke materialen zoals vlaswol, hennepvezel of kokosvezels. Over het algemeen betaal je vaak wat meer aanschafkosten voor een natuurlijke materiaalsoort. Ten slotte zijn er de materialen die vaak belastend zijn voor het milieu maar die alsnog een goede isolatiewaarde bieden, zoals spuitisolatie (pur-schuim) of pf-platen (Fenolformaldehyde).

Materiaalsoort Prijs per m²
Glaswol +- € 10
Natuurlijke materialen €15 – €20
Stro of cellulose €10 – €13
Spuitisolatie +- €25

Isolatiewaarden dakisolatie

Dakisolatieplaten

Elke materiaalsoort heeft zo zijn voor- en nadelen en biedt een unieke isolatiewaarde. Het is aan jou om te kijken welk type materiaal het beste bij jouw woning past en in welk materiaal je kunt investeren. Probeer je dak altijd zo dik mogelijk te isoleren en kies een materiaalsoort dat langdurig meegaat. Hierdoor voorkom je dat je het materiaal na korte tijd al moet vervangen of laten na-isoleren. Houdt daarnaast rekening met het type dak dat je hebt. Bepaalde materialen zijn bijvoorbeeld beter geschikt voor een plat dak dan een hellend dak. Materiaalsoorten worden beoordeeld met behulp van de lambda-waarde, de r- of rd waarde, de rc-waarde, de u-waarde of met k-waarde.

Lambda-waarde isolatie

De lambda-waarde staat voor de hoeveelheid warmte dat een bepaald materiaal geleidt.

Zo geldt 👉hoe lager de lambda-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat.

Wanneer je een materiaalsoort kiest met een hoge lambda-waarde kun je ervoor kiezen om een extra dikke laag aan te brengen waardoor je de lambda-waarde kunt compenseren. De lambda waarde isolatie wordt uitgedrukt in W/mK.

Lambda-waarde vergelijken

Isolatiemateriaal Lambda-waarde
Steenwol 0,033 – 0,040
PIR 0,022 – 0,027
EPS 0,036
Glaswol 0,032 – 0,040
XPS 0,034 – 0,036

R-waarde of Rd-waarde isolatie

De rd-waarde van isolatie wordt meestal aangeduid als r-waarde. De rd-waarde staat voor het isolerend vermogen van de isolatie. Dit kan betrekking hebben tot verschillende constructies, zoals de rc-waarde van het dak. Met een r-waarde tabel kun je berekenen hoe veel warmte wordt binnengehouden.

👉Hoe hoger de rd-waarde isolatie, hoe meer warmte wordt binnengehouden en hoe beter de thermische isolatie is.

Je kunt de r-waarde berekenen door met behulp van een r-waarde tabel en door de dikte van het isolatiemateriaal door de lambda-waarde te delen. De rc-waarde van een dak ligt gemiddeld tussen de 4 en 6 m²K/W.

Rc-waarde isolatie

De Rc-waarde staat voor de warmteweerstand van de totale constructie, zoals van het gehele dak. Net als bij de rd-waarde geldt hier: dunne isolatie hoge rc-waarde.

👉Hoe hoger de Rc-waarde, hoe meer warmte er wordt binnengehouden. Een goede rc-waarde voor het dak ligt gemiddeld rond de 6 rc.

Wanneer je volledig energieneutraal wilt zijn, is het van belang om te kiezen voor een Rc-waarde van tussen de 6 tot 10. De rc-waarde van PIR isolatie is over het algemeen zeer hoog. Zo ligt de rc-waarde van PIR gemiddeld rond de 3.64 en is de isolatiewaarde glaswol slechts rond de 1,71.

U-waarde

De u-waarde staat voor de warmtedoorgangscoëfficiënt, waaraan je kunt aflezen hoeveel warmte een bepaald bouwdeel, zoals het dak, ongeveer doorlaat.

Voor de u-waarde geldt dat hoe lager de waarde 👉 hoe minder warmte verloren gaat en hoe beter de thermische isolatie dus is.

Over het algemeen moet de maximaal toelaatbare U-waarde voor daken rond de 0.3 W/m²K bedragen. Wanneer de u-waarde te hoog is, kun je ervoor kiezen om een extra dikke laag te plaatsen of je isolatiemateriaal te vervangend door een materiaalsoort met een betere lambda-waarde.

K-waarde

Ten slotte wordt er nog vaak de K-waarde aangegeven in een isolatiewaarde tabel. Dit staat voor de globale isolatiewaarde van het gebouw. Dit kun je berekenen door verschillende u-waardes bij elkaar op te tellen.

Over het algemeen geldt hierbij dat hoe lager de k-waarde van je woning 👉 hoe minder warmte verloren gaat en hoe beter je woning geïsoleerd is.

Tegenwoordig worden de voorwaarde aan isolatie steeds strenger en mag en nieuwbouwwoning geen hogere k-waarde dan 40 hebben.

⇒ Gratis offertes voor dakisolatie

Vergelijking isolatiewaarden materialen

Waarom kiezen voor glaswol isolatie?

Er zijn tal van materiaalsoorten geschikt voor het isoleren van je dak en heeft elk materiaal zo een eigen isolatiewaarde. Vergelijk materialen op vlak van isolatiewaarde en neem in acht dat wanneer je kiest voor een isolatiemateriaal met een hoge lambda-waarde, het van belang is om dit te compenseren door een dikkere laag aan te brengen van het materiaal, zoals met de isolatiewaarde hout.

De materialen met een uitstekende isolatiewaarde zijn minerale materialen zoals glaswol en steenwol, natuurlijke materialen zoals hennep en kokos of hout of chemische materialen zoals XPS of pur-schuim. Blaasmiddelen zoals PUR schuim zijn belastend voor het milieu en zijn onmogelijk te recyclen.

De isolatiewaarde van PIR ligt gemiddeld rond de 0.022 en 0.027 W/mK.

Minerale materialen en natuurlijke materialen, zoals hout, zijn 100% recyclebaar en bieden een uitstekende isolatiewaarde.

Zo is de isolatiewaarde van steenwol zeer goed en biedt het een lambda-waarde van 0,032 tot 0,040 W/mK.

Duurzame isolatiematerialen

Zorg ervoor dat wanneer je een natuurlijk isolatiemateriaal kiest, je zo dik mogelijk isoleert en kiest voor de laagste lambda-waarde. Ga voor dunne isolatie bij een hoge rc-waarde. Daarnaast hebben natuurlijke isolatiematerialen vaak een hoge brandbestendigheid en kunnen materialen zoals schapenwol zelfs giftige gassen uit de lucht opnemen en omzetten in ongevaarlijke aminozuren.

Professionele plaatsing

Zorg voor een goede rc-waarde en optimale rd-waarde en creëer een zo goed mogelijk geïsoleerd dak. Ten slotte is het belangrijk dat het materiaal professioneel en zorgvuldig wordt aangebracht. Wanneer je het materiaal niet goed plaatst, kunnen er koudebruggen of luchtlekken ontstaan waardoor de algemene isolatiewaarde drastisch kan afnemen. Ook kunnen hier verschillende soorten vochtproblemen door ontstaan en kan de algemene waarde van je woning flink afnemen.

Voor een goede levensduur en algemene isolatiewaarde is het dus zeer belangrijk dat het materiaal zorgvuldig geplaatst wordt. Kies een professionele isolatiespecialist en garandeer jezelf van een professionele en foutloze uitvoering van gewenste isolatieklus.

Besparen op je dakisolatie? Vergelijk gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.