Steenwol dakisolatie: voordelen en prijzen

Steenwol of rockwool is één van de meest gebruikte isolatiematerialen in gebouwen. Het paart een lage kostprijs aan een uitstekende isolatiewaarde. Steenwol dakisolatie is bovendien licht, onbrandbaar en makkelijk toe te passen.

Steenwol isolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

De prijzen van steenwol isolatie

Om maar met de deur in huis te vallen: je wil waarschijnlijk weten wat de prijzen zijn van steenwol. Laten we het vergelijken met een paar andere veelgebruikte isolatiematerialen.

Isolatiemateriaal Per m²
PUR €25
Spuitisolatie €25
PIR €18
Steenwol €13
Glaswol €10
EPS €8

Steenwol is dus niet het duurste, maar ook niet het goedkoopste isolatiemateriaal. Deze prijzen vallen niet los te zien van de andere eigenschappen van de materialen. Steenwol heeft bijvoorbeeld een heel lange levensduur (75 jaar), is vormvast en heeft een hoge isolatiewaarde, waar we het later nog over zullen hebben.

Wat is steenwol eigenlijk?

Steenwol ilosatie

Het klinkt raar, “steenwol”. Hoe kan je nou wol van steen maken? Dat kan – als je de steen maar genoeg verhit, dan smelt hij. De vloeibare steen (basalt of diabaas) wordt dan weggeslingerd en kristalliseert tot dunne draden, die samen inderdaad wel wat op wol lijken. Hetzelfde gebeurt trouwens bij het maken van glaswol, een andere minerale wol. Daarbij wordt gesmolten glas tot draden gesponnen. Het schijnt dat het idee voor steenwol werd opgedaan bij een lavaspuwende vulkaan op Hawaï!

Kenmerken steenwol

Door deze behandeling krijgt het nieuw product, steenwol dus (rockwool in het Engels) bijzondere eigenschappen. Het materiaal is onbrandbaar, vochtwerend, verteert niet en is relatief vormvast. De belangrijkste eigenschap van steenwol is natuurlijk dat het een hoge isolerende werking heeft, en daardoor warmte heel goed vasthoudt. Binnen je huis in de winter, en buiten je huis in zomer. Zo is je huis altijd aangenaam op temperatuur, en verspil je geen energie aan hoge verwarmingskosten of de kosten van een draaiende airco. Meestal verdien je de kosten van de isolatie binnen een jaar of vijf terug.

Welke soorten steenwol zijn er in de handel?

Dakisolatie plaatsen of zelf doen?

Steenwol wordt geleverd als plaatmateriaal en op rollen. Rockwool platen zijn vaak wat dikker: het type ‘Rockwool 70mm’ is een standaard in de bouw. Deze rockwool platen zijn licht en veerkrachtig, en kunnen dus eenvoudig tussen balken of wanden worden geklemd. Steenwol op rol is dunner en makkelijker te hanteren. Het is een uitstekende keuze voor plekken waar geen ruimte is voor de dikkere platen. Zogenaamde ‘deltaplaten’ hebben een driehoekige vorm en zijn handig op hellende daken en in hoeken.

Sommige types rockwool isolatie hebben extra toevoegingen. Als de wol wordt gebruikt om een vochtige muur te isoleren, kan er gekozen worden voor steenwol met opgestreken dampwerende folie. Dit folie blokkeert effectief het doorlekken van vocht en water. Ook bestaan er spijkerflensdekens, waarop kunststof strips met gaten gemonteerd zijn. Deze ‘dekens’ zijn heel makkelijk tegen de onderkant van daken en op muren te bevestigen.

Isolatiewaarde steenwol en alternatieven

We vergeleken eerder al de prijzen van steenwol met die van andere isolatiematerialen. Laten we dat ook doen met het belangrijkste aspect van de materialen: de isolatiewaarde of Lambda-waarde. Die waarde geeft aan hoeveel warmte er ontsnapt door 1 centimeter van het materiaal.

👉Hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie dus.

Isolatiemateriaal Isolatiewaarde
PIR 0,019 – 0,027
PUR 0,023 – 0,028
Steenwol 0,033 – 0,040
Glaswol 0,032 – 0,040
EPS 0,040 – 0,044
Hout 0,180
Gewapend beton 1,700

Ook wat de isolatiewaarde betreft, zit steenwol dus in het middensegment. Er zijn materialen die nóg beter isoleren (PUR en PIR). Maar die zijn een stuk duurder, en missen een aantal van de gunstige materiaaleigenschappen die steenwol wél heeft.

⇒ Vraag een dakisolatie specialist om advies

Voordelen dakisolatie met steenwol

Waarom glaswol dakisolatie plaatsen?

Eén van de populairste toepassingen van rockwool isolatie is op het dak. Een dak isoleren kost geld, dat klopt. Maar je krijgt er veel goeds voor terug. Dit zijn de belangrijkste voordelen van steenwol isolatie voor een dak.

Door een gelijkmatige temperatuur ben je veel minder geld kwijt aan stookkosten

Zeker in strenge winters kan het verschil op het strookje enorm zijn. Door een laag Rockwool 70mm aan te brengen, kan je de verwarming veel lager zetten. Niet alleen is dat beter voor jouw maandlasten – je helpt ook mee om klimaatverandering tegen te gaan doordat je veel minder energie onnodig verspilt. Het dak is de plek waar bij de meeste woningen de meeste warmte ontsnapt. Dakisolatie is dan ook de logische plek om te beginnen met besparen!

Isolatie is een investering in een beter klimaat in huis

De laag isolatiemateriaal voorkomt namelijk het ontsnappen van hitte – naar buiten, maar ook naar binnen. In de winter is het niet meer nodig om twee truien en dikke sokken aan te trekken in je woning. In de heetste dagen van zomer blijft het mogelijk om in huis te werken, te slapen en te ontspannen zonder te zweten als een otter.

Steenwol is heel makkelijk aan de binnenkant van het dak te gebruiken

Het is licht en eenvoudig tussen de dakbalken te plaatsen. Het is dus niet nodig om de dakbedekking te lichten en aan de buitenzijde isolatiemateriaal te leggen.

Steenwol isoleert niet alleen warmte, maar ook geluid

Woon je in een gehorige wijk of aan een weg? Het dak isoleren met steenwol kan veel van de huidige geluidshinder wegnemen!

Glaswol of steenwol? Een vergelijking

Dakisolatie: offerte aanvragen

Glaswol is een andere vorm van minerale wol isolatie in huizen. Veel mensen vragen zich af wat de beste keuze is als isolatiemateriaal – glaswol of steenwol? De waarheid is dat er niet zo veel verschillen tussen deze soorten minerale wol zijn! Ze lijken wat materiaaleigenschappen, isolatiewaarde en prijs betreft erg op elkaar. Maar natuurlijk zijn er wel degelijk een paar verschillen.

Glaswol is makkelijker verwerkbaar

Glaswol is gemakkelijker te plaatsen omdat het makkelijker gesneden kan worden met een mes. Ook is glaswol iets goedkoper dan steenwol.

Steenwol is vaster

Steenwol heeft dan weer het voordeel dat het een stijver materiaal is, dat uit zichzelf overeind blijft staan. Glaswol zakt in. Steenwol is ook vormvaster – bij belasting of beloping blijft het heel en drukt het nauwelijks is. Ook een mooi voordeel is dat steenwol betere geluidsisolatie biedt dan glaswol.

Een vakman kan je huis voorzien van minerale wol isolatie

steenwol of glaswol isolatie?

Denk jij er over om je dak, muren of vloer te isoleren met steenwol? Je kunt deze klus zelf uitvoeren, maar je kan hem ook overlaten aan een vakman. Een professional heeft jarenlange ervaring met isolatie, en kan je huis snel en met geringe overlast isoleren. Daarbij heb je de garantie dat er geen fouten optreden waardoor er toch warmte ontsnapt. Ook krijg je dan niet te maken met één van de weinige nadelen van steenwol – de rondvliegende vezeltjes van gesneden platen of dekens die de huid en longen kunnen irriteren.

Een laatste tip: om in jouw omgeving de beste vakman te vinden, kan je gratis offertes aanvragen. Die geven je meteen een indicatie van de prijzen en de daarbij inbegrepen werkzaamheden en diensten!

Vraag gratis offertes aan bij isolatiespecialisten

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.