Steenwol dakisolatie plaatsen? | Prijs, kenmerken en voordelen

Ben je op zoek naar goede isolatie voor je dak? Met steenwol dakisolatie kun je je dak op een effectieve manier isoleren. Zo profiteer je van diverse voordelen. Ben je benieuwd naar deze voordelen en wil je ook weten wat de kosten, kenmerken en soorten steenwol isolatie zijn? Ontdek alle informatie in dit artikel!

steenwol dakisolatie

Wat kost steenwol dakisolatie per m2?

Voordat je met steenwol dakisolatie aan de slag gaat, wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn. Welke investering moet je doen om je dak te isoleren met dit materiaal? Gemiddeld gezien moet je rekening houden met kosten tussen de € 25 en € 30 per m². De exacte prijs van steenwol isolatie is dus afhankelijk van de oppervlakte van het dak dat geïsoleerd moet worden. Daarnaast spelen ook de moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden, de bereikbaarheid van het dak en het tarief van de isolatiespecialist een rol.

Hoe wordt steenwol dakisolatie gemaakt?

Als steen verhit wordt, smelt deze, waarna het gekristalliseerd wordt en gesponnen kan worden tot dunne draden. Om de vezels aan elkaar te binden, worden er kleine hoeveelheden harsbindmiddel toegevoegd. Zo ontstaat er steenwol, wat valt onder minerale wol. Het materiaal wordt gevormd tot een mat die samengeperst en uitgehard wordt in de oven, wat resulteert in steenwol isolatie.

Kenmerken van steenwol isolatie

Door de behandeling krijgt steenwol bijzondere eigenschappen. Het materiaal is onbrandbaar, vochtwerend, verteert niet en is relatief vormvast. De belangrijkste eigenschap van steenwol is natuurlijk dat het een hoge isolerende werking heeft, en daardoor warmte heel goed vasthoudt. Steenwol is dan ook perfect isolatiemateriaal voor dakisolatie. Enkele andere kenmerken zijn:

  • Licht van gewicht
  • Relatief lage kostprijs
  • Makkelijk toe te passen

Isolatiewaarde van steenwol

De lambdawaarde van steenwol isolatie ligt tussen de 0,033 – 0,040 W/mK. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte er ontsnapt door 1 centimeter van het materiaal. Hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie is. De lambdawaarde van steenwol dakisolatie is vergelijkbaar met die van glaswol en net wat minder goed dan van PUR en PIR, maar juist weer beter dan EPS-isolatie. De Rd-waarde van steenwol isolatie ligt tussen de 0,85 en 5,1 m2K/W. Deze waarde geeft het isolerend vermogen van de isolatie aan.

Toepassingen voor het dak

Steenwol dakisolatie heeft verschillende toepassingen. Wil je een hellend dak of een plat dak isoleren? In beide gevallen kun je steenwol gebruiken. De steenwol isolatie wordt dan aan de binnenzijde van het dak aangebracht en tussen de houten balken van de dakconstructie geplaatst. Door de flexibele structuur kan het isolatiemateriaal nauwsluitend worden aangebracht, waardoor er een egale isolatielaag ontstaat voor je schuin dak of platdak isolatie.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan ons formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Welke soorten steenwol isolatie zijn er?

Steenwol isolatie wordt geleverd als plaatmateriaal en op rollen. De steenwol dakplaten zijn vaak wat dikker, maar zijn ook licht en veerkrachtig, en kunnen dus eenvoudig tussen balken of wanden worden geklemd. Steenwol op rol is dunner en makkelijker te hanteren. Het is een uitstekende keuze voor plekken waar geen ruimte is voor de dikkere steenwol platen.

ROCKWOOL steenwol dakisolatie

Een van de bekendste merken van steenwol is ROCKWOOL dakisolatie. Dit merk biedt duurzame en brandveilige steenwol isolatie voor zowel platte daken als schuine daken. ROCKWOOL steenwol staat bekend om het uitstekende thermische rendement en zorgt ervoor dat je met dakisolatie tot wel 30% kunt besparen op je energierekening. ROCKWOOL isolatie is in verschillende varianten verkrijgbaar, waaronder als steenwoldekens en steenwol platen.

Extra toevoegingen

Sommige types steenwol dakisolatie hebben extra toevoegingen. Als de wol wordt gebruikt om een vochtige plek te isoleren, kan er gekozen worden voor steenwol platen met opgestreken dampwerende folie. Deze folie blokkeert effectief het doorlekken van vocht en water. Ook bestaan er spijkerflensdekens, waarop kunststof strips met gaten gemonteerd zijn. Deze isolatiedekens zijn heel makkelijk tegen de onderkant van daken te bevestigen.

Voordelen van dakisolatie met steenwol

Je dak isoleren met steenwol isolatie biedt verschillende voordelen. Waarom is het goed om voor dit isolatiemateriaal te kiezen? We hebben de belangrijkste pluspunten voor je op een rij gezet.

1. Lagere stookkosten

Het dak is de plek waar bij een groot deel van de woningen de meeste warmte ontsnapt. Door steenwol isolatie toe te passen, kun je warmteverlies tegengaan. De warmte blijft zo beter hangen, waardoor je minder hoeft te stoken en dus ook minder energiekosten kwijt bent. Dit is niet alleen fijn voor de maandlasten, maar is ook goed voor het milieu.

2. Beter klimaat in huis

Je dak isoleren met steenwol isolatie zorgt voor een beter klimaat in huis. In de winter blijft de warmte beter hangen binnen, waardoor je profiteert van een constante en aangename temperatuur. In de zomer zorgt de isolatie er juist voor dat de warmte van buitenaf niet naar binnen kan dringen, waardoor het goed koel blijft in huis. Zo profiteer je van een verhoogd wooncomfort.

3. Eenvoudig toe te passen aan binnenkant van het dak

Steenwol isolatie is licht van gewicht en eenvoudig tussen de dakbalken aan de binnenzijde van het dak te plaatsen. Het is dus niet nodig om de dakbedekking eerste te verwijderen en aan de buitenzijde isolatiemateriaal aan te brengen. Hierdoor is steenwol eenvoudig toe te passen.

4. Zowel thermische isolatie als geluidsisolatie

Een ander groot voordeel van steenwol is dat het niet alleen zorgt voor thermische isolatie, maar ook uitermate geschikt is voor geluidsisolatie. Woon je in een drukke wijk of aan een weg? Het dak isoleren met steenwol kan veel van de huidige geluidshinder wegnemen.

Zijn er ook nadelen?

Naast de voordelen is het ook goed om op de hoogte te zijn van eventuele nadelen van steenwol isolatie. Het enige nadeel van dit materiaal is dat er tijdens de verwerking deeltjes steenwol vrij kunnen komen, wat kan zorgen voor huidirritatie. Wanneer je de steenwol isolatie zelf aanbrengt, is het dus belangrijk om beschermende kleding te dragen, zoals een veiligheidsbril, stofmasker en handschoenen. De beste optie is om de isolatie te laten aanbrengen door een specialist, die voorbereid te werk gaat en de nodige bescherming heeft.

steenwol isolatieplaten

Kiezen voor steenwol of glaswol?

Steenwol en glaswol worden vaak met elkaar vergeleken. Beide isolatiematerialen zijn soorten minerale wol en lijken wat betreft materiaaleigenschappen, isolatiewaarde en prijs erg op elkaar. Toch zijn er ook enkele verschillen. Zo is glaswol dakisolatie eenvoudiger te plaatsen, omdat het makkelijker gesneden kan worden met een mes. Ook is glaswol iets goedkoper dan steenwol. Daar staat tegenover dat steenwol een stijver materiaal is, dat uit zichzelf overeind blijft staan. Steenwol isolatie is ook vormvaster. Bij belasting blijft het isolatiemateriaal heel en drukt het nauwelijks is. Daarnaast heeft steenwol betere geluidsisolatie dan glaswol. Welk materiaal je kiest, is dus afhankelijk van je wensen en budget.

Vraag gratis offertes aan voor steenwol dakisolatie

Wil je steenwol isolatie laten plaatsen op je dak en profiteren van het optimale thermisch comfort en de akoestische eigenschappen van het materiaal? Schakel dan een isolatiebedrijf in om zeker te zijn van een correcte uitvoering. Vul ons offerteformulier in, vergelijk de prijzen en vind een specialist bij jou in de buurt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

.