Dakisolatie kosten per m² en isolatiemateriaal

Met het isoleren van het dak van je woning kun je erg veel energie besparen. Warmte heeft van nature de neiging om naar boven te stijgen. De warmte van je verwarming zal dus ook naar het dak stijgen en bij een niet of slecht geïsoleerd dak weer gemakkelijk de woning verlaten. Dit is niet de bedoeling, want je stookt niet voor de buitenlucht.

Met dakisolatie behoud je de warmte in huis. Hierdoor hoef je minder te stoken, waarmee je bespaart op energiekosten en het is goed voor het milieu.

Dakisolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Kosten dakisolatie: een overzicht
Een dak kun je op diverse wijzes isoleren. De wijze van isoleren is ook sterk afhankelijk van het soort dak.

Heb je een hellend dak? Dan kun je zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde het dak isoleren. Ook bij platte daken is het mogelijk om zowel langs de binnenzijde als de buitenzijde te isoleren.

De kosten zijn onder andere afhankelijk van het soort dakconstructie, het oppervlakte en het gebruikte isolatiemateriaal. Voor hellende daken gelden weer andere kosten dakisolatie per m² dan een dak plat isoleren prijs per m². Er zit ook prijsverschil tussen het isoleren via de binnenzijde en de buitenzijde. Een belangrijk onderdeel, zo’n 60% van de kosten bestaan uit arbeidskosten.
👉 Het schuin dak isoleren kost gemiddeld tussen de € 20,- en € 60,- per m², waarbij je het goedkoopste uit bent met isoleren via de binnenzijde. Voor het isoleren van een plat dak ligt de gemiddelde richtprijs tussen de € 30,- en € 115,- en ook hier geldt dat isoleren langs de buitenzijde duurder is.
Hoewel het isoleren van je dak wel wat kan kosten, levert het absoluut op om de investering te doen. Heb je nog geen dakisolatie of is het huidige isolatiemateriaal verouderd? Dan kan je je dak na-isoleren om in de toekomst te besparen op de energierekening. Wetende dat je de investering snel hebt terugverdiend, is het dat zeker de moeite waard.
Kosten per soort dakisolatie
Het soort dak dak je wilt laten isoleren is dus erg belangrijk voor de dak isoleren kosten. Ook de wijze, zoals van binnenuit of van buitenaf speelt een belangrijke rol in de kosten. Daarom een overzicht van de kosten per soort dakisolatie.

⇒ Vraag gratis offertes voor dakisolatie aan !


Kosten dak van buitenaf isoleren
Een schuin dak isoleren langs de buitenzijde is de meest effectieve wijze. Langs buitenaf isoleren wordt ook wel eens de ‘warm dak’ methode genoemd. Het voordeel van het dak via de buitenzijde isoleren is dat je niet te maken hebt met de constructiebalken die de isolerende laag onderbreekt. De isolerende laag wordt hier namelijk op gelegd.

Een nadeel kent deze methode ook. Alle dakpannen zullen wel eerst moeten worden verwijderd. Isoleren langs de buitenzijde is daarom ideaal als je je dakbedekking sowieso wilt vernieuwen. Je slaat dan twee vliegen in één klap: je isoleert en je brengt nieuwe dakpannen aan. Het is ook handig als je een slaapkamer of werkruimte op zolder hebt. Zo hoef je niet van binnen te verbouwen.

Eventueel is er nog wel een andere methode om via de buitenzijde te isoleren en dat is door onder de dakpannen een isolatiemateriaal te spuiten of te blazen, zoals PUR schuim of glaswol vlokken. Dit is geen aan te bevelen methode, omdat dit voor een matige isolatiewaarde zorgt.
👉 Een hellend dak isoleren van buitenaf kost gemiddeld tussen de € 40,- en € 60,- per m². Afhankelijk van het oppervlak en het gekozen isolatiemateriaal kan de prijs wat lager of hoger zijn.

Kosten dak isoleren langs binnen
De meest gekozen methode voor het isoleren van een dak zal langs de binnenzijde zijn. Dit is vooral het geval in bestaande woningen waar het dak nog niet van geïsoleerd is. Via de binnenzijde wordt ook wel de ‘koud dak’ methode genoemd. Hiermee voorkom je dat je alle dakbedekking aan de buitenzijde eerst moet verwijderen. Je kunt het dak dus gewoon isoleren, waarbij de buitenzijde onaangetast blijft.

Je kunt kiezen voor isolatieplaten, minerale wollen of een spuitisolatie. De isolatielaag wordt tussen de balken van de constructie aangebracht, waarna je het met gipsplaat kunt afwerken. Daarbij moet wel altijd een dampscherm aangebracht worden, om te voorkomen dat vocht binnenshuis in het isolatiemateriaal trekt.
👉 Voor het isoleren van een schuin dak langs de binnenzijde liggen de kosten gemiddeld tussen de € 20,- en € 50,- per m3. De exacte prijs is altijd weer afhankelijk van het type isolatiemateriaal en oppervlakte.

Kosten schuin dak isoleren
De meeste woningen hebben een schuin dak. Hieronder is vaak een zolder aanwezig. Wil je de zolder optimaal gebruiken, dan is het isoleren zeker noodzakelijk. Maar ook als je de zolder niet gebruikt is dakisolatie zeer verstandig omdat je tot wel 30% aan warmte via het dak kunt verliezen.
👉 Gebruik je de zolder helemaal niet en is deze ook niet verwarmd? Dan kun je goedkoper en gemakkelijker isoleren door het isoleren van de zoldervloer. Hiervoor zul je gemiddeld tussen de € 25,- en € 35,- kwijt zijn.

Kosten plat dak isoleren
Net zoals bij een schuin dak, kan ook een plat dak aan de binnenzijde of de buitenzijde geïsoleerd worden. De meeste expert zullen het isoleren van een plat dak via de binnenzijde afraden omdat er alsnog vocht in de constructie kan komen.

Een plat dak isoleren via de buitenzijde is het meest effectief. Hiervoor worden meestal beloopbare isolatieplaten gebruikt waarover direct een dakbedekking, zoals bitumen, EPDM of PVC gelegd kan worden. Soms is het zelfs helemaal niet nodig om de oude laag dakbedekking te verwijderen. Dit vormt dan nog eens een extra isolerende en waterdichte bescherming.

Wanneer je de oude dakbedekking laat liggen, dan is een nieuwe laag dakbedekking over de isolatieplaten niet altijd nodig. De isolatieplaten afdekken met tegels of grind kan afdoende zijn.

Wel is het belangrijk om rekening te houden met de dakrand. De dakrand moet altijd hoog genoeg zijn, minimaal 10 centimeter, om te voorkomen dat vocht over de dakrand stroomt bij harde wind. Met een hoge dakrand wordt het vocht netjes afgevoerd via de goot en regenpijp.
👉 Voor een plat dak isoleren langs de buitenkant liggen de kosten gemiddeld tussen de € 70,- en € 115,- per m². Ga je toch een plat dak langs de binnenzijde isoleren, dan moet je rekening houden met gemiddelde kosten van tussen de € 30,- en € 40,- per m².

Kosten isolatiemateriaal per type isolatiemateriaal
Een dak kan met verschillende soorten isolatiematerialen geïsoleerd worden. Het vaakst zullen isolatieplaten gebruikt worden of een minerale wol. Isolatieplaten worden meestal gebruikt voor isolatie langs de buitenzijde. Voor isolatie langs de binnenzijde kunnen ook isolatieplaten gebruikt worden, maar ook PUR schuim of glaswol wordt veel gebruikt.
Glaswol
Glaswol is het meest ideale isolatiemateriaal om te gebruiken bij het isoleren aan de binnenzijde van het dak. Glaswol is namelijk te verkrijgen in dekens die gemakkelijk op maat geknipt of gesneden kunnen worden.

Glaswol kan daarna gemakkelijk tussen de spanten aan de binnenzijde van het dak worden aangebracht. Dit maakt glaswol een heel gemakkelijk te gebruiken isolatiemateriaal. Daarnaast heeft glaswol een hoge isolerende werking, is vochtbestendig en brandvertragend. Glaswol is relatief goedkoop.
👉 Een dak isoleren met glaswol kost gemiddeld € 10,- per m² als je dit zelf doet en € 20,- als dit laat doen.

Isolatieplaten
Isolatieplaten zijn licht in gewicht en daardoor gemakkelijk om aan te brengen. Voor isolatie aan de buitenzijde zijn isolatieplaten zeer geschikt, omdat ze ook te belopen zijn. Daarbij zijn de meeste isolatieplaten ook uitgerust met een dampscherm, zodat je deze zelf niet meer hoeft aan te brengen. Wel is een egale ondergrond nodig, zodat de groeven goed aansluiten.
👉 Ga je isolatieplaten zelf aanbrengen, dan ben je gemiddeld tussen de € 12,- en € 15,- per m² kwijt. Reken voor het laten aanbrengen van isolatieplaten op een gemiddelde prijs van € 25,- per m².

Hoe besparen op je kosten?
Je kunt besparen op de kosten van dakisolatie door volop gebruik te maken van dakisolatie subsidies. Vanaf 2021 is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) ingevoerd. Hiermee krijg je subsidie op alle vormen van isolatie. Voorwaarde is wel dat je altijd minstens 2 vormen van isolatie toepast. Alleen dakisolatie is niet voldoende om subsidie te ontvangen. Combineer dakisolatie met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of vloerisolatie. Je kan er ook voor kiezen om een andere verduurzaming uit te voeren zoals het installeren van een zonneboiler.

Een andere voorwaarde is dat je de isolatiewerken door een aannemer laat uitvoeren. Zelf je dak isoleren klinkt misschien voordelig, maar een ervaren vakman levert je naast een subsidie, ook een garantie op vakkundige isolatie op. Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je profiteren van een behoorlijke kostenbesparing van gemiddeld 20% van de dak isoleren prijs.
Lokale subsidies
Het is ook verstandig om na te gaan of je nog recht hebt op een provinciale of gemeentelijke subsidie. Zo kun je de kostprijs nog meer naar beneden halen en verdien je je investering sneller terug.

Laat je ook informeren over de verschillende belastingvoordelen als je je woning laat isoleren. Door zelf wat onderzoek te doen, of door raad te vragen bij een specialist kan je flink besparen op je dakisolatie.

Gratis offertes kan je hier aanvragen:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.