Dakisolatie glaswol: toepassingen, materialen en veel gestelde vragen

Glaswol is een erg populair isolatiemateriaal dat gebruikt wordt voor dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Het is een zogenaamde minerale wol, een flexibele vorm van isolatie. Het materiaal bestaat uit een mengsel van soda, mergelsteen, zand en stukjes gerecycled glas.

Dit mengsel wordt vervolgens onder hoge temperaturen verhit en tijdens het afkoelen tot draden gesponnen. De draden worden vervolgens met hars aan elkaar gekleefd. Het isolatiemateriaal wordt uitgebracht in glaswol platen of rollen, ook wel dekens genoemd en heeft een hoge isolatiewaarde.

Glaswol isolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Waarom kiezen voor dakisolatie glaswol?

Dakisolatie glaswol heeft diverse voordelen en het is dan zeker ook aan te raden om dit als isolatiemateriaal te gebruiken.

  1. Het materiaal heeft een hoge thermische isolatiewaarde.
  2. Wanneer je een glaswol rol gebruikt, dan is het bovendien erg gemakkelijk om het isolatiemateriaal aan te brengen. Je kunt de rollen gemakkelijk in stukken snijden op afmetingen die jij nodig hebt. Het is licht materiaal en je kunt het gemakkelijk luchtdicht in kieren en hoeken drukken.
  3. Wel zijn glaswol rollen erg dik. Je moet dus wel rekening houden met enig ruimteverlies. Daarentegen zorgt de dikte wel voor een zeer goede isolatie. Een plaat is wat compacter en dunner en kan in sommige gevallen beter zijn om toe te passen.
  4. Verder heeft glaswol vochtwerende en brandwerende eigenschappen. Ongedierte en schimmels zullen in dit isolatiemateriaal niet overleven.
  5. Naast een goede thermisch isolatie, bereik je er ook een goede geluidsisolatie mee. Met glaswol houd je al het lawaai van buiten, zoals verkeer of drukte, buiten je woon- of slaapkamer.
  6. Aangezien de platen en rollen uit gerecycled materiaal bestaan, is het ook uit milieuoogpunt een aan te bevelen isolatiemateriaal.
  7. Tenslotte is de glaswol prijs relatief laag in vergelijking met andere soorten isolatiemateriaal.

Glaswol of steenwol?

Zowel glaswol rollen of platen als steenwol worden gebruikt voor thermische isolatie.

Kenmerken steenwol

Steenwol is alleen verkrijgbaar in platen en naast platen is glaswol ook in rollen te koop. Steenwol wordt vervaardigd uit een steenachtig materiaal. Dit is meestal basalt, een vulkanisch gesteente of diabaas. Ook steenwol wordt verhit, waardoor er draden ontstaan die aan elkaar gekleefd worden.

Het verschil tussen glaswol vs steenwol bestaat vooral uit het gewicht. Steenwol is een stuk zwaarder en dit is voor sommige toepassingen handiger. Steenwol is ook beter om te gebruiken in ruimtes met een hoge brandrisico, want steenwol is meer brandvertragend. Doordat steenwol een dichtere structuur heeft, kan het ook een hogere druk hebben. Steenwol wordt vooral ook gebruikt voor vloerisolatie onder een cementdekvloer of onder dakbedekking. Het kan het gewicht beter dragen dan een glaswolplaat.

In de praktijk blijkt ook dat steenwol een betere akoestische isolatie geeft. Glaswol is ook geluidsisolerend, maar steenwol is beter te gebruiken in specifieke toepassingen die geluidsisolatie vereisen.

Waarom glaswol dakisolatie plaatsen?

Toepassingen glaswol

Glaswoldekens, maar ook platen zijn zeer geschikt om te gebruiken voor dakisolatie. Vooral voor hellende daken. De dekens en platen zijn gemakkelijk op maat te snijden en tussen de kepers van het dak te klemmen. Snijd de maten iets groter uit en je hebt een perfecte aansluiting zonder dat er koudebruggen ontstaan.

Zoldervloerisolatie met glaswol

Ook voor het isoleren van zoldervloeren is glaswolplaat zeer geschikt. Hoewel het vooral voor hellende daken veel gebruikt wordt, kunnen ook platte daken die van binnenuit geïsoleerd worden, met glaswoldekens bedekt worden. De stukken kunnen gemakkelijk tussen de balken van de constructie geplaatst worden. Wel moet er bij glaswol een dampscherm aangebracht worden. Dit voorkomt dat vocht van binnen in het isolatiemateriaal trekt.

In plaats van een dampscherm kun je ook kiezen om glaswol met dampremmende laag toe te passen. Hierop is reeds een dampscherm aangebracht. Verder komt glaswol in de kruipruimte ook veel voor. In de kruipruimte kun je dekens aan het plafond aanbrengen, waarmee je de vloer van de onderzijde isoleert.

Geluidsisolatie

Glaswol is geluidsisolerend en kan daarom prima worden toegepast in ruimtes waar je een geluidsreductie wilt bereiken.

Het grote voordeel is dat thermische isolatie en geluidsisolatie samen op gaan. Vooral wanneer je dikke glaswoldekens gebruikt zal dit ook voor een extra goede absorptie van het geluid zorgen.

Er zijn enkele merken die speciale platen hebben ontwikkeld, zodat je nog eens extra van de geluidsisolatie kunt genieten.

Glaswol isolatie: welk materiaal kiezen?

Welk soort materiaal kies je nu? Glaswoldekens of platen? Glaswoldekens hebben namelijk een zachte structuur en zijn flexibel. De platen zijn stug, maar wel licht in gewicht.

Er is nog een derde optie, maar dat is vooral voor spouwmuurisolatie en dat zijn vlokken. De vlokken worden in de spouwmuur geblazen voor een zeer goede isolerende laag in de spouw.

Betreffende de werking van isolatieplaten en dekens zit er geen verschil tussen beide soorten. Wel is natuurlijk de isolatiewaarde afhankelijk van de dikte van de glaswoldekens of platen.

Glaswol isolatieplaten

De dakisolatieplaten zijn half hard en gemakkelijk te hanteren. Voor dakisolatie kunnen ze wel gebruikt worden, maar bij dakisolatie wordt toch de voorkeur aan glaswoldekens gegeven. De isolatieplaten zijn wel goed te gebruiken als je een wand van isolatie wilt voorzien of als je zelf een spouwmuur maakt.

Isolatieplaten zijn ook goed te gebruiken voor vloeren, zoals de zoldervloer. Over de platen kan gewoon een vloerbedekking aangebracht worden.

Glaswol dakisolatieplaten plaatsen

Glaswoldekens

Glaswol met spijkerflens wordt heel veel gebruikt om hellende daken van binnenuit te isoleren. Dit zijn dekens die in rollen te koop zijn en die je heel gemakkelijk op maat snijdt of knipt. Omdat een dak meestal kepers heeft, dus planken waarop de daklaag ligt, kun je de dekens gemakkelijk tussen de kepers inklemmen.

Ontbreken de kepers, zorg dan eerst dat je kepers aan de binnenzijde van het dak aanbrengt. De dekens kunnen dan alsnog hiertussen geklemd worden. Dit voorkomt ook dat je spijkers of nietjes moet gebruiken, wat het isolatiemateriaal kan beschadigen en waardoor je zelfs isolatielekken kunt krijgen.

Na het aanbrengen van de glaswoldekens moet je een dampscherm aanbrengen, waarna je met gipsplaat het dak kunt afwerken. Isolatiedekens worden ook wel eens gebruikt voor platte daken, waarbij de dekens tussen de constructiebalken worden geklemd.

Glaswol prijs

Vooral glaswoldekens zijn vergeleken met ander isolatiemateriaal een erg goedkoop isolatiemateriaal.

De gemiddelde prijzen beginnen bij € 10,- per vierkante meter. Isolatieplaten zullen wat duurder zijn, tel hier € 10,- bij op.

Wil jij je woning isoleren met glaswoldekens of platen? Voor isolerende maatregelen kun je gebruik maken van de landelijke Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Je ontvangt dan als je meerdere isolatieprojecten met elkaar combineert een subsidie per vierkante meter. Hiermee kun je de aanschaf van isolatiemateriaal nog goedkoper maken.

⇒ Vraag een dakisolatie specialist om advies

Veelgestelde vragen

Dat glaswol isolatie een prima isolatiemiddel is, is inmiddels wel bekend. Natuurlijk zijn er veel voordelen op te noemen, maar je wilt uiteraard ook weten of er nog nadelen aanzitten en hoe het glaswol aanbrengen nu eigenlijk in zijn werk gaat. Daarom enkele veelgestelde vragen.

Is glaswol brandbaar?

Waar je met het aanbrengen van isolatiemateriaal rekening mee moet houden, is dat het materiaal niet brandbaar is of hittebestendig. Mocht er brand uitbreken, dan zal het isolatiemateriaal er in ieder geval niet voor zorgen dat het vuur verder wordt verspreid.

Nog beter is het als je isolatiemateriaal gebruikt dat brandvertragend werkt. Je zorgt dan niet alleen voor een goede thermische isolatie, maar ook dat je woning goed wordt beschermd tegen brandgevaar.

Glaswol is hittebestendig en zal nooit vlam vatten en is hiermee één van de meest brandveilige isolatiematerialen dat er te verkrijgen is. Naast het feit dat glaswol hittebestendig is, zullen er bij aantasting door vuur geen schadelijke stoffen vrij komen.

Welke glaswol diktes bestaan er?

De mate van de isolatiewaarde wordt bepaald door de glaswol diktes. Hoe dikker het materiaal is, des te hoger de isolatiewaarde. Simpel gezegd zou je kunnen zeggen dat je dan voor de meeste dikke vorm gaat, maar dit heeft als nadeel dat je veel ruimte verliest en dit is ook niet altijd nodig. De glaswol diktes zijn vooral afhankelijk van de glaswal lambda waarde of glaswol rc waarde.

Met deze waardes kun je de glaswol diktes berekenen. Er zijn talloze glaswol diktes te verkrijgen. Van dunnere diktes tot 20mm tot wat dikkere soorten glaswol 40mm, glaswol 80mm of zelfs glaswol 120mm. Gemiddeld zul je voor het isoleren van een hellend dak een dikte moeten aanhouden van rond de 20mm.

De dikte is natuurlijk ook afhankelijk van wat je gaat isoleren en of je glaswol rollen of platen gebruikt.

Hoe glaswol aanbrengen?

Hoe moet je glaswol aanbrengen? Het is niet gebruikelijk om het materiaal vast te spijkeren of te nieten. Hiermee beschadig je het isolatiemateriaal en dit kan de isolatiewaarde naar beneden brengen. Daarom wordt er altijd voor gekozen om bij het aanbrengen gebruik te maken van een geraamte om de dekens of platen tussen te klemmen.

Voor daken is dit relatief gemakkelijk. Een gordingendak heeft bijvoorbeeld kepers waar je de glaswoldekens tussen klemt. Gebruik je het voor wanden, maak dan eerst een geraamte waar glaswoldekens of platen in geplaatst kunnen worden.

Hoe jeuk voorkomen?

Dat je met glaswol jeuk kunt krijgen is algemeen bekend. Gelukkig veroorzaak glaswol jeuk geen blijvende schade en is het van tijdelijke aard.

Toch is het verstandig om irritatie te voorkomen door beschermende kleding aan te trekken en handschoenen. Zet ook altijd een mondkapje en veiligheidsbril op bij glaswol aanbrengen. Er kan namelijk ook veel stof vrijkomen bij het glaswol snijden.

Gratis offertes kan je hier aanvragen:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.