Zolderisolatie: plaatsing, isolatiematerialen en prijs per m²

Dakisolatie is erg belangrijk. Alleen met een goede isolatie zorg je ervoor dat koude en vocht je huis niet binnendringt. Je kan je dak op verschillende manieren isoleren, maar een van de eenvoudigste manieren om dit te doen, is door de zolder te isoleren. Wil je graag meer weten over zolder isolatie?

Dakisolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Waarom kiezen voor zolderisolatie?

Er zijn tal van redenen om te kiezen voor zolderisolatie, maar de voornaamste is: als je je zolder isoleert dan spaar je heel wat geld uit. Jaarlijks komt dit zelfs uit op gemiddeld € 500 en dat kan al tellen!

Het is natuurlijk wel zo dat het isoleren van je zolder geld kost, maar dat verdien je dus snel terug. Een ander voordeel van zolderisolatie is dat je kan genieten van extra wooncomfort, want er gaat minder warmte verloren.

Hoe zolderisolatie aanbrengen?

Je zolder isoleren, hoe begin je daaraan? Je zolder kan je op verschillende manieren isoleren. Als je de zolder niet gebruikt, dan is het handig om de zoldervloer te isoleren. Wanneer dat wel het geval is, dan kan je beter het dak isoleren. Hoe je dat moet doen, ontdek je hieronder!

Waarom zoldervloer isolere?

Zolder isoleren van binnenuit

Dit is de makkelijkste optie van de twee. Het isoleren van je zoldervloer kan je makkelijk zelf, als je een beetje handig bent. Hoe je je zoldervloer precies moet isoleren, hangt af van je zoldervloer.

Zoldervloer met houten dragers

Als je een vloer hebt met een houten draagstructuur, dan moet je de ruimtes tussen vloerbalken opvullen met isolatiemateriaal.

In principe is dit niet zo moeilijk, zorg er wel voor dat je steeds gebruikmaakt van een dampscherm. Een dampscherm bevestig je aan de onderkant van de draagconstructie. Om het jezelf extra makkelijk te maken, kan je isolatieplaten kiezen die al van een dampscherm voorzien zijn of je kan er natuurlijk voor kiezen om het werk te laten uitvoeren door een professional.

Massieve zoldervloer

Als je zoldervloer een massieve vloer is, dan moet je net iets anders te werk gaan. Hierbij moet het isolatiemateriaal bovenop de vloer bevestigd worden. Eerst breng je de dampfolie op de vloer aan en vervolgens bevestig je dan het isolatiemateriaal. Isolatieplaten zijn het makkelijkste om mee te werken, maar je kan ook minerale wol gebruiken. Als je minerale wol gebruikt, moet er wel eerst een houten raamwerk op de vloer gemaakt worden.

Je dak langs de binnenkant isoleren

Je kan er ook voor kiezen om je dak langs de binnenzijde te isoleren, via de zolderkamer dus. Als je gebruikmaakt van minerale wol, dan moet deze tussen de ruimtes van de kepers plaatsen.

Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal dik genoeg wordt aangebracht, hou hierbij een laag van 15 tot 20 centimeter in gedachten. Het kan ook zijn dat het keperwerk niet breed genoeg is voor de isolatie, dit kan dan opgelost worden door nieuwe kepers te bevestigen op de oude. Bovenop het isolatiemateriaal breng je dan het dampscherm aan.

Isolatiematerialen zolderisolatie

Er zijn verschillende isolatiematerialen waaruit je kunt kiezen voor de isolatie van je zolder. Hieronder ontdek je de mogelijkheden!

Zolder isoleren met isolatieplaten

Isolatieplaten worden vaak gekozen als isolatiemateriaal voor de zolder. Waarschijnlijk omdat ze zo makkelijk te gebruiken en voordelig zijn.

Er zijn verschillende soorten isolatieplaten waaruit je kunt kiezen: EPS, XPS, PUR, PIR en Resol platen. Elk van deze isolatieplaten hebben hun eigen voor- en nadelen.

👉 Ben je opzoek naar de goedkoopste? Kies dan voor EPS isolatieplaten. Ben je opzoek naar de meest kwalitatieve? Ga dan voor Resol isolatieplaten. Bedenk dat, hoe hoger de isolatiewaarde, hoe minder dik je ze moet aanbrengen.

Zolder isoleren met glaswol

Daarnaast kan je ook kiezen voor glaswol. Glaswol is een minerale wol die zich perfect leent voor het isoleren van je zolderkamer. Het is niet voor niets één van de meest gebruikte isolatiematerialen! Glaswol is makkelijk te plaatsen en relatief goedkoop. Het nadeel is dat het je huid kan irriteren. Als je met glaswol werkt, moet je jezelf dus goed beschermen!

Zoldervloerisolatie met glaswol

Dampdichte folie voor zolderisolatie

Wanneer je zolder geïsoleerd wordt, dan is het plaatsen van een dampscherm noodzakelijk, of je er nu voor kiest om de vloer of het dak te isoleren. Als je geen dampscherm plaatst, dan zal vochtige lucht zich opstapelen en dat zal de isolatiewaarde naar beneden halen. Na een tijd kan het vocht zelfs de constructie van je zoldervloer aantasten. Dit moet je dus echt vermijden!

Zolderisolatie: prijs per m²

Benieuwd naar wat de isolatie van je zolder je zal kosten? Lees dan snel verder!

De prijs van een zolderisolatie is afhankelijk van het isolatiemateriaal, de totale oppervlakte van je zolder en de manier waarop er geïsoleerd wordt.

👉Voor een totaaloppervlakte russen de 50 en 100 vierkante meter, zal het je gemiddeld € 35 per vierkante meter kosten met de btw inbegrepen.

⇒ Gratis offertes voor dakisolatie

Zolderisolatie subsidie

Je zolderkamer laten isoleren is dus niet zo goedkoop, gelukkig zijn er een aantal dakisolatie subsidies waar je gebruik van kunt maken.

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Wanneer je gaat isoleren kan je de ISDE subsidie aanvragen. Ook dakisolatie komt daarvoor in aanmerking, natuurlijk.

👉 Als je in aanmerking komt voor deze subsidie, dan kan je ongeveer € 5 per vierkante meter rekenen voor je zoldervloer en € 20 per vierkante meter voor het isoleren van je dak.

Verlaagd btw-tarief isolatie

Een andere premie waarvan je gebruik kunt maken is het verlaagd btw-tarief. Normaal gezien is het btw tarief 21%, wat best wel veel is op een hoge kost zoals zolderisolatie.

Gelukkig kan je nu genieten van een btw-tarief van slechts 9%, maar enkel op de werken en niet op het materiaal. De voorwaarde is wel dat je woning ouder dan twee jaar moet zijn en dat je een erkende aannemer moet inhuren.

Lokale subsidies

In sommige gemeentes en provincies zijn er bepaalde subsidies waarvan je gebruik kunt maken. Dit is echter verschillend per gemeente, daarom is het een goed idee om een kijkje te nemen op de Energiesubsidiewijzer of op de website van jouw gemeente om te weten of jouw gemeente hiervoor subsidies uitkeert.

Energiebespaarlening

Je kan ook gebruikmaken van de Energiebespaarlening, dit is eigenlijk geen subsidie, maar eerder een voordelig lening. Soms kan het voorvallen dat je niet over voldoende financiële middelen beschikt om je zolder te isoleren, als dat het geval is dan kan je een Energiebespaarlening aanvragen. Deze lening is interessant, omdat de rente veel lager ligt dan bij een gewone lening.

👉 Je kunt minimum € 2.500 lenen en maximum € 25.000. Je mag deze lening alleen aanvragen als je eigenaar van de woning bent.

Besparen op zolderisolatie? Vergelijk offertes!

De makkelijkste manier om te besparen? Dat is door offertes te vergelijken! De prijzen van de arbeidsuren kunnen namelijk erg verschillen naargelang de vakman. Als je bij verschillende bedrijven offertes laat maken, dan kan je er op een eenvoudige manier de goedkoopste uitkiezen!

Gratis offertes kan je hier aanvragen:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.