Hoe isoleer je een koud plat dak?

Dakisolatie is essentieel als je duurzamer wil wonen. Vaak helpt het je niet alleen om minder te stoken als het koud is, je voelt ook gelijk dat het aangenamer wonen is in een goed geïsoleerd huis. Een plat dak kan je op verschillende manieren isoleren. We overlopen hieronder alle vragen over hoe je een koud dak isoleert.

Dakisolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Wat is een koud dak?

Een dak wordt een koud dak genoemd als het isolatiemateriaal in het dak zich onder het dakbeschot bevind,  aan de binnenzijde van het gebouw. Het dak is dus niet geïsoleerd aan de koude kant van het dak, vandaar de benaming koud dak.

Hoe ziet de opbouw van een koud dak eruit?

Bij een koud dak bevindt het isolatiemateriaal zich onder het dakbeschot. Als je de opbouw van een koud dak vanaf de binnenzijde van een gebouw bekijkt heb je als eerste het plafond, waarboven het dampscherm ligt. Het is van belang dat deze damp remmende laag aan de warme zijde van de isolatielaag ligt.  De volgende laag in de opbouw van een koud dak is het isolatiemateriaal. Eén voorbeeld van isolatiemateriaal die gebruikt worden bij koude daken is isolatiedekens, deze worden gemaakt uit rotswol of glaswol. Als de isolatielaag gelegd is komen hier nog twee lagen bovenop; het dakbeschot en de dakbedekking.

Wat kost een koud dak?

De prijzen omtrent een koud dak verschillen per situatie. De exacte kosten hangen af van de oppervlakte, het isolatiemateriaal dat gebruikt zal worden, het verwijderen van de binnen afwerking van je dak en het opnieuw afwerken hiervan. Een schatting van een prijs is dat je ongeveer €30 à 40 euro betaalt per m² inclusief plaatsing en exclusief btw en afwerking.

⇒ Gratis offertes voor dakisolatie

Hoe kun je het beste een koud plat dak isoleren?

Een koud dak isolatie toepassen in je huis is een goede manier om zonder dat er een flinke verbouwing nodig is, toch een goede isolatie aan te brengen.

Er zijn veel verschillende manieren om een koud dak te isoleren. Een veel gebruikte manier hiervoor is de koud dakisolatie methode. Bij deze methode breng je een dampscherm aan boven het plafond. Het is van belang dat deze aan de warme kant van het isolatiemateriaal ligt. Een koud dak wordt vaak aan de binnenkant met isolatiematten, platen of dekens geïsoleerd. Dit isolatiemateriaal kan gemakkelijk tussen de dakbalken van een gebouw worden geklemd. Hierbij is het van belang dat het isolatiemateriaal goed tegen het dakbeschot aan wordt geduwd, hierdoor voorkom je namelijk dat er luchtspouw ontstaat. Luchtspouw houdt in dat er een open ruimte is waar overbodige lucht zich kan ophopen en deze lucht verminderd de werking van het isolatiemateriaal.

De dampfolie aanbrengen

Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal kan de dampfolie vastgeniet worden op de balken, bij het vastnieten van de dampfolie is het belangrijk dat de folie hierbij iets doorhangt. Het aanbrengen van dampfolie is erg belangrijk, deze folie zorgt er namelijk voor dat er geen vocht in je dakconstructie kan komen. Hierdoor is ook de afwerking van de folie erg belangrijk. Bij de afwerking kan er gebruik gemaakt worden van tape of kit om alle naden en nietgaatjes af te sluiten. Het gebruik van inbouwspots is bij dit werk dan ook af te raden, deze kunnen namelijk voor luchtlekken zorgen. Na het afronden van deze stappen kan het lattenwerk dat bestemd is voor de afwerking, zoals bijvoorbeeld een gipsplaat, weer terug op de dakbalken geschroefd worden.

Hoe kunnen PIR-platen ingezet worden bij het isoleren van een koud plat dak?

PIR, ook wel polyisocyanuraat, is een materiaal met een hoge isolerende waarde. Dit synthetische materiaal wordt de laatste jaren steeds vaker gebruik als isolatiemateriaal en wordt door verschillende isolatiemerken aangeboden op de markt.

Het gebruik van PIR-platen heeft veel voordelen:

  • PIR-platen zijn gemaakt van erg licht materiaal, waardoor het materiaal makkelijk te gebruiken en te versnijden is. Hierdoor kan je gemakkelijk tot de gewenste afmetingen van de platen komen;
  • PIR-platen zijn uiterst geschikt voor het isoleren van platte daken, doordat de platen stevig, beloopbaar en druk vast zijn;
  • PIR heeft, met uitzondering op Resol, de laagste Lambda-waarde. Lambda-waarde geeft aan met welke mate een bepaald materiaal warmte geleid. Bij PIR zullen de Lambda-waarden schommelen tussen 0,022 W/mK en de 0.026 W/mK;
  • PIR is zeer vochtbestendig doordat het amper vocht op neemt. Hiermee voorkom je vocht in je dakconstructie op de korte en lange termijn;
  • Naast dat PIR-platen vochtbestendig zijn, is het materiaal ook nog brandwerend, wat natuurlijk erg belangrijk is voor de veiligheid van de bewoners in je huis.
  • bij het inzetten van PIR is het zelfs het geval dat als je je PIR-dakisolatieplaten op de juiste manier dichtmaakt en afsluit, er geen dampscherm noodzakelijk is;

Toepassing van PIR

dakisolatieplaten

PIR-platen zijn verschillend toe te passen. Ze zijn namelijk in te zetten bij zowel platte als hellende daken. Ook zijn er verschillende bekledingen van PIR-platen, zodat je een gepaste bekleding kan uitzoeken. Voor platte daken wordt vaak gekozen voor PIR-platen met een bitumen bekleding. Op deze bekleding kan namelijk meteen de dakbedekking gelegd worden.

Voor de plaatsing van de PIR-platen is het van belang dat er eerst een damp remmende laag wordt aangelegd. Hierbij kan je de keuze maken of je deze laag enkelzijdig of dubbelzijdig aftaped. Ook is het van belang dat er voldoende ruimte over wordt gehouden aan de randen. Als laatste stap wordt de dakbedekking geplaatst.

Hoe werkt het na-isoleren van een koud plat dak?

Bij nieuwbouw huizen zullen de daken standaard een goede isolatie hebben, waardoor deze daken voldoen aan de isolatienormen van tegenwoordig. Hierdoor is het bij een nieuwbouwwoning niet meteen van belang dat je je daken laat na isoleren. Voor wat oudere huizen is het een ander verhaal, vaak hebben de daken van deze huizen namelijk geen isolatie of zijn ze wel geïsoleerd, maar voldoet deze isolatie niet meer aan de huidige energie-eisen.

Koud dak na-isoleren na rot of slijtage

Het kan noodzakelijk zijn bij je huis dat de er na geïsoleerd moet worden. Dit kan nodig zijn wanneer er vochtproblemen zijn of er rotting plaatsvindt in je dak. Hierdoor zal bij na isolatie de isolatie opnieuw aangebracht moeten worden. Hierdoor kan het zijn dat de binnen afwerking van het dak verwijderd moet worden om de isolatie opnieuw aan te brengen op de juiste plek.

Waarom na-isoleren interessant is

  • Door je dak na te laten isoleren zorg je ervoor dat er minder warmte verloren gaat via het dak. Hierdoor kan je tot 30% besparen op je energiekosten. Ook is het verminderen van je energieverbruik goed voor het milieu;
  • door je dak na te laten isoleren zal de temperatuur in je huis meer constant blijven. Bij een goede dakisolatie wordt de warmte in de zomer buitengehouden en de kou in de winter tegengehouden. Hierdoor neemt het thermisch comfort in je huis toe;
  • naast dat het je wooncomfort verbeterd, wordt je woning ook meer waard. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe hoger de energiescore van je huis is.

De richtprijs voor het na isoleren van een koud plat dak ligt rond de €30 à 40 euro per m². Ook deze prijzen kunnen afwijken per situatie. De kosten kunnen afhangen van de oppervlakte en van het isolatiemateriaal waarvan gebruik gemaakt zal worden.

Besparen op dakisolatie? Vergelijk gratis offertes


Gratis offertes kan je hier aanvragen:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.