Dakisolatie langs buiten: voordelen, soorten en kosten

Wanneer je een nieuw dak laat plaatsen, dan mag je natuurlijk je dakisolatie niet vergeten. Een goede dakisolatie is namelijk van groot belang, niet alleen om je huis lekker warm te houden, maar ook om de kosten op je energiefactuur te verminderen.

Er zijn verschillende manieren om je dak te isoleren, in dit artikel bespreken dakisolatie van de buitenkant. Wanneer kies je het best voor dakisolatie langs de buitenkant, wat zijn de voor- en nadelen? Je ontdekt het allemaal!

Dakisolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Wanneer dak isoleren langs buiten?

Wanneer kies je voor een dakisolatie langs de buitenkant? Het is altijd een goed idee om voor dakisolatie langs de buitenkant te kiezen. Het is namelijk de meest grondige manier van isolatie. Het is ook een goede optie wanneer je geen onderdak hebt en wanneer het geen optie is om de zoldervloer te isoleren.

Bij een plat dak is isoleren langs de buitenkant de beste optie. Als je een plat dak langs de binnenkant isoleert, dan beschermt de isolatie niet voldoende tegen vocht. Of je nu een hellend of een plat dak hebt: je dak langs buiten isoleren heeft heel wat voordelen. Benieuwd naar wat deze voordelen zijn? Je ontdekt ze hieronder!

Dakisolatie buitenkant: voordelen, soorten en kosten

Voordelen

Vaak wordt er gekozen voor een dakisolatie langs de buitenzijde, omdat het zoveel voordelen heeft tegenover de andere manieren waarop je je dak kunt isoleren. Benieuwd naar de voordelen? Je ontdekt ze hieronder!

Geen ruimteverlies: Als je je dak langs de buitenzijde laat isoleren, dan zal je geen ruimteverlies hebben in je zolderkamer. Dit is een groot voordeel, voornamelijk wanneer je van plan bent om je zolderkamer te gebruiken als extra kamer.

Snelle realisatie: Een sarkingdak (dakisolatie langs de buitenzijde) kan relatief snel gerealiseerd worden. Als je je dak langs binnen laat isoleren, dan is de binnenruimte voor een lange tijd onleefbaar. Dat probleem heb je niet als je langs de buitenzijde isoleert!
Goede bescherming: Je dak langs buiten isoleren, is de beste manier om je huis te beschermen tegen vocht en allerlei andere weersinvloeden. Dit is belangrijk, want indringend vocht kan veel problemen veroorzaken. Je dak kan door vocht zelfs uiteenzetten of inkrimpen.

Nadelen

Je dak laten isoleren langs de buitenzijde is dus een goede keuze met heel wat voordelen, maar net zoals de andere manieren heeft ook deze manier van isolatie zijn nadelen. We doolopen ze hieronder!

Moeilijk   om te isoleren: Langs de buitenzijde isoleren is de moeilijkste manier van isoleren. Om dit zelf te doen heb je heel wat kennis en ervaring nodig. Je laat deze manier van isolatie daarom beter over aan een professional.
Duurder: Doordat je deze manier van isoleren moeilijk zelf kunt doen, zal het je ook duurder komen te staan om je dak langs de buitenzijde te laten isoleren. Ook omdat er meer werk bij komt kijken, zoals het verwijderen van de dakbedekking. Hou dus ook hiermee rekening!
Risico op luchtlekken: Wanneer je je dak langs buiten laat isoleren, dan is er ook een risico op luchtlekken. Voornamelijk als je toch beslist om het zelf te doen. Dit kan je vermijden door een professional in te huren en gebruik te maken van goed materiaal.

Dakisolatie buitenkant: plat dak vs. schuin dak

Je kan zowel een plat als een schuin dak langs buiten isoleren. Het zal duurder zijn om een plat dak langs buiten te isoleren, dan een schuin dak. Voor een schuin dak is isolatie langs de binnenkant een goed en goedkoper alternatief, maar voor een plat dak wordt er vrijwel altijd een isolatie langs de buitenkant aangeraden. Op die manier is de kans op lekkages namelijk veel kleiner.

⇒ Gratis offertes voor dakisolatie

Hoe dakisolatie aanbrengen aan de buitenzijde?

Benieuwd naar hoe de isolatie van je dak langs de buitenzijde gebeurt? Lees dan snel verder!

  • Stap 1: verwijder de bestaande dakbedekking, zodat enkel de kepers en gordingen nog zichtbaar zijn
  • Stap 2: breng de isolatiepanelen op de dakspanten aan of plaats eerst de draagvloer
  • Stap 3: plaats een onderdak boven de isolatiepanelen
  • Stap 4: bevestig de nieuwe tengellaten met schroeven door het isolatiemateriaal en maak ze vast aan de dakspanten
  • Stap 5: bevestig de panlatten op het tengelwerk en werk het geheel af

Soorten dakisolatie langs buiten

Er zijn verschillende soorten isolatiewol waarmee je je dak kunt isoleren, maar voor de isolatie langs de buitenzijde wordt er vaak gekozen voor isolatieplaten. Ze zijn namelijk makkelijk om te bevestigen en hebben een hoge isolatiewaarde, zelfs bij een geringe laagdikte. Er zijn verschillende soorten isolatieplaten waaruit je kunt kiezen. Hieronder geven we je een kort overzicht!

Kostprijs dakisolatie langs buiten

PUR isolatieplaten

PUR isolatieplaten worden vaak gebruikt bij de dakisolatie langs de buitenzijde. Dit omdat ze makkelijk te verwerken zijn. Je plaatst ze gewoon eenvoudig tussen of op de kepers. PUR isolatieplaten isoleren goed en zijn betaalbaar.

Voordelen:

voordelig
hoge isolatiewaarde
makkelijk te verwerken

PIR dakisolatie

Naast PUR isolatieplaten, kan je ook kiezen voor PIR isolatieplaten, ze zijn een beetje vergelijkbaar met PUR isolatieplaten qua uiterlijk en verweringswijze. Ze zijn net iets duurder, omdat ze brandveiliger, steviger en drukvaster zijn dan PUR isolatieplaten. Ook de isolatiewaarde ligt iets hoger dan bij PUR platen.

Voordelen:
brandveilig
hoge isolatiewaarde
vochtbestendig
drukvast

XPS dakisolatieplaten

Er is nog een derde soort van isolatieplaten: XPS isolatieplaten. Deze worden vaak gebruikt, omdat ze zo goed bestand zijn tegen vocht. Daarnaast zijn ze ook erg drukvast. Al deze positieve eigenschappen van XPS dakisolatieplaten kun je krijgen aan een voordelige prijs. Niet alleen de isolatieplaten zelf zijn voordeliger, maar doordat ze zo makkelijk te verwerken zijn schieten de werken sneller op, waardoor je ook nog eens werkkosten uitspaart!

Voordelen:
drukvast
vochtbestendig
voordelig
makkelijk te verwerken

Als je in aanmerking wilt komen voor een subsidie, dan moet je er wel op letten dat de Rd-waarde van de dakisolatie ten minste 3,5 m²K/W bedraagt. Daarnaast moet je er ook op letten dat je ook ander isolatiewerk(en) laat uitvoeren, zoals het isoleren van je vloer, gevel of spouwmuur. Anders kom je niet in aanmerking. Welk isolatiemateriaal voldoet aan deze waarde? Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van PUR isolatieplaten met een dikte van 12 cm. Maar ook de XPS en PIR isolatieplaten komen in aanmerking. Zolang je er maar voor zorgt dat je uiteindelijk voldoende warmteweerstand krijgt.

Kosten dakisolatie langs buiten

Een dakisolatie langs de buitenzijde, wat zal dat je kosten? Als je een hellend dak langs buiten laat isoleren, dan zal dit je tussen de € 40 en € 60 per vierkante meter kosten. Dat is net iets duurder dan langs de binnenzijde (€ 20 tot € 50 per vierkante meter). Daarbij heb je wel als voordeel dat de isolatie van je dak langs de buitenzijde voor een efficiëntere manier van isoleren zorgt.

Wil je een plat dak langs de buitenzijde laten isoleren? Dan betaal je tussen de 70 en 115 euro per vierkante meter. Dat is heel wat duurder dan een isolatie langs de binnenzijde, want dat zal je maar € 30 tot € 40 per vierkante meter kosten. Toch is het belangrijk dat je er bij een plat dak voor kiest om je dak langs de buitenzijde te isoleren, anders is je dak niet voldoende vochtbestendig. De dakisolatie van een plat dak langs de binnenzijde wordt niet voor niets afgeraden!

Gratis offertes kan je hier aanvragen:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.