PUR-isolatie voor het dak | Wat zijn de belangrijkste kenmerken?
Ben je op zoek naar geschikt materiaal voor dakisolatie? Dan is PUR misschien wel een goede optie. PUR-isolatie voor het dak biedt verschillende voordelen en heeft ook meerdere toepassingen. Ben je benieuwd wat PUR precies is, hoe het werkt en wat de kosten zijn? Ontdek het in dit artikel!
![PUR-isolatie gespoten aan binnenzijde dak](https://www.dakisolatie-vergelijk.nl/wp-content/uploads/sites/3/2024/11/pur-isolatie-dak-1024x768.jpg)
Wat is PUR-dakisolatie?
PUR staat voor polyurethaan. Dat is een hardschuim dat goed bestand is tegen slijtage, en bovendien een hoge isolatiewaarde heeft. PUR bestaat vóór het verwerken uit twee chemische componenten: polyol en icocyanaat. Als deze stoffen bij elkaar komen, ontstaat er een chemische reactie wat resulteert in PUR-schuim. Dit materiaal kan vervolgens gebruikt worden als thermische isolatie in huis, bijvoorbeeld voor dakisolatie.
Isolatiewaarde van PUR
Wanneer je de keuze maakt voor bepaald isolatiemateriaal is het goed om te weten wat de isolatiewaarde is. In dit geval kijken we naar de lambda waarde. Deze waarde geeft de warmtegeleiding van het materiaal aan. Hoe lager deze waarde is, hoe minder warmte er door het materiaal ontsnapt. De lambda waarde van PUR-isolatie platen is 0,023 tot 0,028 W/mk. In vergelijking met enkele andere materialen, zoals steenwol en EPS-isolatie, heeft PUR een lagere en dus een betere lambdawaarde.
Wat kost PUR-dakisolatie per m2?
PUR heeft een hogere isolatiewaarde dan andere materialen en levert dus ook een hoge besparing op de energiekosten op. Daar staat tegenover dat PUR-isolatie iets duurder is dan sommige alternatieven, bijvoorbeeld EPS en glaswol dakisolatie. De gemiddelde prijs van PUR-isolatie voor het dak ligt tussen de € 25 en € 30 per m², inclusief btw en montage. De exacte kosten zijn afhankelijk van het te isoleren oppervlakte van het dak en de gewenste dikte van het materiaal. Om de kosten te drukken, kun je dakisolatie subsidie aanvragen bij de overheid. Dit is de zogeheten Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).
Verschillende soorten PUR-isolatie
Wanneer je je dak laat isoleren met PUR-isolatie zijn er verschillende manieren waarop dit gerealiseerd kan worden. Je kunt ervoor kiezen om PUR als spuitisolatie te laten aanbrengen, maar er zijn ook kant-en-klare uitgeharde PUR-platen die direct op het dak kunnen worden geplaatst. Welke toepassing is geschikt voor jouw dak? We bespreken de opties hieronder.
1. PUR-schuim dakisolatie
PUR-schuim dakisolatie wordt gespoten aangebracht op het dak. Het materiaal vormt zich perfect naar de behandelde oppervlakte en vult ook naden en kieren. Hierdoor zijn er geen lekken, ook wel koudebruggen genoemd, waardoor er ook geen warmte meer naar buiten kan ontsnappen. Je profiteert van een egale isolatielaag. Binnen een paar minuten na het spuiten is het materiaal uitgehard en vormvast geworden. Het schuim kan dan egaal worden geschuurd of afgedekt met dakbedekking of plaatmateriaal.
Toepassing van PUR-schuim
PUR-schuim kan zowel voor platte als hellende daken worden gebruikt, aan zowel de binnenzijde als de buitenzijde van het dak. Aan de buitenkant van het dak wordt het materiaal onder de huidige dakbedekking aangebracht en aan de binnenkant wordt het PUR-schuim tussen de balken van de dakconstructie aangebracht.
![PUR-schuim spuitbus](https://www.dakisolatie-vergelijk.nl/wp-content/uploads/sites/3/2024/11/spuitbus-pur-schuim-1024x768.jpg)
2. PUR-isolatieplaten
PUR-isolatieplaten zijn harde platen die zorgen voor uitstekende isolatie van een bestaande woning. De isolatieplaten zijn stevig en zijn vaak al voorzien van een dampscherm, waardoor je deze niet meer apart hoeft aan te brengen. Bij het plaatsen van het isolatiemateriaal is het belangrijk dat de platen perfect op elkaar aansluiten. Om eventuele naden en kieren te dichten, kun je PUR-isolatieschuim gebruiken. Zo kunnen beide isolatiematerialen worden gecombineerd.
Toepassing van PUR-isolatieplaten
Net als PUR-schuim kunnen ook PUR-isolatieplaten op zowel een plat als een hellend dak worden toegepast. Bij een hellend dak kan dit zowel aan de binnen- als buitenzijde. De platen worden dan onder de dakbedekking geplaatst of aan de binnenkant tussen de balken van het dak. Bij platte daken worden PUR-isolatieplaten voornamelijk gebruikt aan de buitenkant van het dak, bijvoorbeeld onder de dakbedekking of direct bovenop de huidige dakbedekking.
Voordelen van PUR-dakisolatie
PUR heeft een aantal grote voordelen, ook vergeleken met andere isolatiematerialen. Enkele belangrijke voordelen zijn:
- Stevig en slijtvast
- Hoge isolatiewaarde
- Non-toxisch als het gehard is
- Brandvertragend (brandklasse B)
Daarnaast wordt het isolatiemateriaal niet verteerd door vocht of aangevreten door schimmels, insecten of knaagdieren. Bovendien zorgt PUR-dakisolatie ervoor dat je minder hoeft te stoken. Je hebt minder last van warmteverlies via het dak, waardoor je profiteert van een aangename en constante temperatuur in huis en je minder stookkosten hebt. Door deze besparing heb je de investering binnen een paar jaar terugverdiend.
Wat zijn de nadelen van PUR?
Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen van PUR om rekening mee te houden. Zo kunnen de componenten van PUR schadelijk zijn voor de gezondheid en kunnen er giftige gassen vrijkomen bij de verwerking van PUR. Bij het aanbrengen van het isolatiemateriaal moeten er dus voorzorgsmaatregelen genomen worden. Denk hierbij aan beschermende kleding en voldoende ventilatie. Je kunt de isolatie dan ook het best laten plaatsen door een isolatiespecialist. Een ander nadeel is dat het geen milieuvriendelijk product is.
Wat is beter, PUR-isolatie of PIR-isolatie?
PUR-platen worden vaak vergeleken met PIR-isolatieplaten, maar de materialen verschillen van elkaar. PIR-isolatie is eigenlijk een verbeterde versie van PUR. Het materiaal lijkt erg op PUR, maar is nog steviger. Het heeft ook een wat betere lambdawaarde, namelijk 0,020 tot 0,024 W/mk. Het nadeel van PIR-platen is dat het doorgaans duurder is dan PUR. Het is goed om dit in je afweging mee te nemen. Wat het beste isolatiemateriaal is voor jouw dak, PIR-platen of PUR-platen, is afhankelijk van je wensen en budget. Laat je hierover adviseren door een ervaren specialist!
PUR-isolatie dak: vraag gratis offertes aan
Kies je voor dakisolatie met PUR en wil je je dak laten isoleren door een ervaren professional? Vind een isolatiebedrijf bij jou in de buurt via ons offerteformulier. Vul je gegevens in en wij brengen je in contact met meerdere isolatiespecialisten in jouw regio. Vergelijk eenvoudig de prijzen en vind de beste deal voor jouw dakisolatie!