PUR dakisolatie: toepassingen, kenmerken en prijzen

PUR is de dagelijkse naam voor polyurethaan. Dat is een hard schuim dat goed bestand is tegen slijtage, en bovendien een hoge isolatiewaarde heeft. PUR bestaat vóór het verwerken uit twee aparte componenten, polyol en icocyanaat. Als deze stoffen buiten de tube of spuitmond in de fabriek bij elkaar komen, gaan ze een reactie aan, waardoor het stugge PUR-schuim ontstaat. Je kan kiezen om PUR als spuitisolatie te laten aanbrengen, maar er zijn ook kant- en klare uitgeharde PUR-platen die direct op het dak kunnen worden vastgemaakt.

PUR heeft een aantal grote voordelen, ook vergeleken bij andere isolatiematerialen. Het is stevig en slijtvast, non-toxisch als het gehard is en brandvertragend (brandklasse B). Het materiaal wordt niet verteerd door vocht of aangevreten door schimmels, insecten of knaagdieren. PUR is dan ook een populair materiaal voor dakisolatie.

PUR isolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Dakisolatie met PUR: de prijzen

PUR heeft een hoge isolatiewaarde en levert dus een hoge besparing op de energiekosten op. Daar staat tegenover dat PUR isolatie iets duurder is dan sommige alternatieven (bijvoorbeeld EPS en glaswol).

Gemiddelde prijs PUR per m²

De gemiddelde prijs van isolatie met PUR-platen 👉 € 20 tot € 25 per m².

Dat is de prijs als je het laat leggen door een ervaren vakman, en is inclusief arbeidsloon en btw.

Bespaar op de arbeidskosten

Let op: de ene vakman rekent een veel gunstigere prijs voor zijn diensten dan de andere. Het is altijd de moeite waard om een paar gratis isolatie offertes aan te vragen. Door die te vergelijken vind je snel een eersteklas expert die tegen het beste tarief een PUR isolatie dak voor je kan aanbrengen.

Kenmerken PUR en isolatiewaarde

De isolatiewaarde van een bepaald materiaal wordt uitgedrukt als de Lambda-waarde in W/mK. Dat zegt je misschien niet veel. Wat je moet weten is, dat hoe lager deze waarde is, hoe minder warmte er door het materiaal ontsnapt.

Laten we de isolatiewaarde van PUR vergelijken met een paar andere (isolatie)materialen, en je krijgt een beeld hoe goed PUR warmte tegenhoudt.

Materiaalsoort Lambda-waarde
PUR 0,023 tot 0,028 W/mk
Steenwol rond 0,032 tot 0,040 W/mK
Glaswol 0,030 tot 0,043 W/mk
EPS 0,032 tot 0,041 W/mk
Kokosvezel 0,040 tot 0,042 W/mk
Gewapend beton 1,7 W/mk


Zoals je ziet heeft PUR van al deze materialen de beste isolatiewaarde, en is het dus een bijzonder geschikt materiaal om je dak, muur of vloer mee te isoleren.

⇒ Vraag een dakisolatie specialist om advies

Waarom voor PUR isolatie op het dak kiezen?

Het zorgt dus dat de warmte in je huis blijft en je geen overbodige stookkosten kwijt bent in de winter. De besparing is meestal fors, en je hebt een behandeling met PUR isolatie meestal binnen een paar jaar terugverdiend. In de zomer zorgt de dakisolatie er juist voor dat de hitte van de zon en de hete dakpannen buitenshuis blijf. Daardoor blijft je zolder en de verdiepingen eronder op een schappelijke temperatuur, zodat je er met plezier kan klussen, werken, ontspannen en slapen. Een PUR isolatie dak is dus niet alleen een financieel voordeel, maar ook een manier om het leefklimaat in je woning te verbeteren.

PUR spuitisolatie

dak isoleren

Een vakman kan platen van PUR gebruiken. Maar steeds vaker wordt er tegenwoordig gekozen voor PUR isolatie spuiten. PUR schuim vormt zich perfect naar de behandelde oppervlakte en vult ook kieren en spleten. Daardoor blijven er geen lekken (‘koudebruggen’) achter waarlangs toch warmte naar buiten lekt. Binnen een paar minuten is het materiaal uitgehard en is dan vormvast geworden. Het schuim kan dan egaal worden geschuurd of afgedekt met dakbedekking of plaatmateriaal.

PUR isolatie dak: welke toepassingen er mogelijk zijn

Om een dak isoleren te laten met PUR bestaan er een paar manieren. Een dak kan langs binnen of langs buiten worden behandeld. Ook de vorm van het dak heeft daarbij invloed. Tenslotte is het ook mogelijk om een isolatie PUR laag op de zoldervloer te creëren. Elk van deze methoden heeft zijn eigen voordelen en nadelen en kostenplaatje. Een vakman kan je adviseren over wat in jouw woning de meest betaalbare optie is, en welke soort dakisolatie jouw stookkosten het beste drukt.

Isolatie PUR op een hellend dak

Waarom kiezen voor PUR isolatie?

Een hellend dak kan zowel langs binnen als buiten van isolatie worden voorzien.

Een dak kan vanaf buiten met spuitisolatie of plaatisolatie worden uitgerust. Er worden dan PUR platen of PUR schuim onder de bestaande dakbedekking geplaatst. Het kan nodig zijn om deze dakbedekking dan tijdelijk te verwijderen. Met zo’n PUR isolatie dak isoleert je je woning tegen warmteverlies. Maar je beschermt je dakbeschot ook tegen temperatuurwisselingen door hitte en koude. Daardoor verklein je de kans op rotting, schimmelvorming en lekkage sterk. Doordat deze methode van dakisolatie vrij veel werk is, is de kostprijs aan de hoge kant: ongeveer 50 euro per vierkante meter gemiddeld.

Dak isoleren langs de binnenzijde

Isolatie spuiten of platen plaatsen kan ook aan de binnenkant van de woning plaatsvinden. Schuim of platen worden dan vaak tussen de dakbalken aangebracht, waarbij de vakman probeert om zo min mogelijk kieren te laten bestaan. De isolatielaag kan daarna worden afgedekt met plaatmateriaal, zoals multiplex of gips. Het nadeel van op deze manier een dak isoleren is dat het dakbeschot niet beschermd wordt tegen wisselende temperaturen. Wel is langs binnen het dak isoleren goedkoop: het kost ongeveer 35 euro per vierkante meter.

Isolatie PUR op een plat dak

Ook een plat dak kan met PUR geïsoleerd worden. Bijna altijd gebeurt dat dan aan de buitenkant, waarmee ook het dakbeschot beschermd wordt tegen wisselende temperaturen en zo langer meegaat.

Op een plat dak worden meestal PUR platen gelegd. Dat kan ónder de laag dakbedekking gedaan worden, waarna die teruggelegd wordt. Maar de PUR-platen kunnen ook óp de dakdekking worden gelegd, en dan op hun plek gehouden worden door ballast (grind, keien, tegels). De kosten van een plat dak langs buiten isoleren variëren sterk, van zo’n 50 euro per vierkante meter tot 100 euro per vierkante meter.

Zoldervloerisolatie met PUR

Dakisolatieplaten

Een goedkope optie die wel een paar haken en ogen heeft, is de vloer van de zolder laten isoleren met schuim of platen van PUR. Daarmee houd je de warmte in de onderste lagen van je woning. Je zolder wordt niet geïsoleerd en blijft afhankelijk van de buitentemperatuur. Zoldervloerisolatie is dus vooral een goede optie als je niet veel op de zolder bent en hem vooral als opslagruimte gebruikt! Het PUR kan op de meeste soorten vloeren worden aangebracht. Na afloop kan je gewoon zonder problemen over de verhoogde vloer lopen.

PIR of PUR?

Er wordt vaak gevraagd wat de verschillen tussen PIR en PUR zijn, behalve die ene letter. PIR is eigenlijk een verbeterde versie van PUR. Het materiaal lijkt erg op PUR, maar is nog steviger. Het heeft ook een nog iets hogere isolatiewaarde, van 0,020 tot 0,024 W/mk (PUR heeft een isolatiewaarde van 0,023 tot 0,028 W/mk.

Het nadeel van PUR is dat het flink duurder is dan PUR. De precieze prijzen verschillen per vakman, maar PIR is vaak wel 50% tot 100% duurder dan PUR. Dat is een stevige prijs voor een nauwelijks hoger isolatiewaarde. We raden je dan ook aan om je woning door een expert te laten isoleren met PUR.

Wil je besparen op je dakisolatie? Vraag gratis offertes aan

Door offertes te vergelijken kan je snel zien welke specialist de juiste prijs heeft voor jou.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.