XPS isolatie: eigenschappen, isolatiewaarde en prijs per m²

Weet jij al welk isolatiemateriaal dat je gaat gebruiken om je woning of dak te isoleren? Nee? Dat is begrijpelijk, want kiezen is nu eenmaal niet simpel. Als je nog geen enkel idee hebt, dan kan onderstaand artikel je misschien wel helpen, want in dit artikel ontdek je alles wat je ooit wilde weten over XPS isolatieplaten!

XPS isolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Wat is XPS isolatie?

XPS dakisolatieXPS staat voor Geëxtrudeerde Polystyreen, maar wordt ook wel eens polystyreen hardschuim genoemd. XPS isolatiemateriaal lijkt sterk op EPS isolatiemateriaal, maar heeft een ander structuur en productieproces. Waardoor het toch nét iet anders en beter is.

Net zoals EPS isolatieplaten bestaan XPS platen uit kunststof en is het materiaal zeer drukvast en vochtbestendig. Dat komt voornamelijk door hun gesloten cellenstructuur. Dat maakt van deze platen de ideale keuze om te gebruiken als isolatiemateriaal in vochtige ruimtes of voor daken!

XPS komt in plaatvorm en je kunt kiezen tussen platen met of zonder tand en groef. XPS platen met tand en groef zijn beter, omdat ze voor een betere aansluiting zorgen en zo ook voor een betere bescherming tegen vocht.

XPS platen worden vooral gebruikt voor het isoleren van daken, maar je kunt ze ook gebruiken voor het isoleren van muren of zelfs de kelder en/of vloer. XPS platen zijn erg populair, omdat ze zo breed toepasbaar zijn en tevens voordelig!

Eigenschappen XPS isolatie

Je weet nu wat XPS platen precies zijn, maar wat zijn eigenlijk de eigenschappen van deze isolatieplaten en waarom is dit isolatiemateriaal een goede keuze? Dat ontdek je hieronder!

Grote isolatiewaarde

Een van de belangrijkste eigenschappen van deze soort isolatieplaten is de grote isolatiewaarde. Een grote isolatiewaarde zorgt er namelijk voor dat jij optimaal tegen de slechte weersomstandigheden beschermd bent. XPS platen hebben een isolatiewaarde van 0.032 – 0.035 W/mK, wat hoger is dan verscheidene andere isolatiematerialen!

Hoe hoger de isolatiewaarde is, hoe minder dik het isolatiemateriaal moet worden aangebracht en daardoor bespaar je ruimte. Mooi meegenomen!

Brandbaar

XPS isolatie is niet zo brandveilig. Zeker niet als je het vergelijkt met sommige andere isolatiematerialen. Ook daar moet je dus rekening mee houden, bij het kiezen!

Goede vochtbestendigheid

De vochtbestendigheid van XPS platen is één van de belangrijkste redenen waarom deze isolatieplaten zo populair zijn. Er zijn namelijk veel andere soorten isolatiematerialen die heel wat minder vochtbestendig zijn, maar toch meer kosten. XPS platen hebben daarbij dus zeker een streepje voor!

Makkelijk in gebruik

XPS platen zijn makkelijk hanteerbaar, omdat ze zo licht in gewicht zijn. Daarnaast zijn ze ook eenvoudig te snijden, zagen en verwerken. Bij sommige andere isolatiematerialen zoals glaswol, heb je soms last van vervelende huidirritaties. Dat zal je bij XPS platen dus niet tegenkomen!

XPS isolatieplaten

XPS komt dus ook voor in de vorm van dakisolatieplaten. Met isolatieplaten isoleer je eenvoudig en snel. Ze zijn dan ook ideaal voor het isoleren van daken, muren en kelders. XPS isolatie platen kan je gebruiken voor veel verschillende toepassingen. Denk maar aan het isoleren van de badkamer of zelfs het isoleren van de grond bij zwembaden. XPS platen zijn een van de meest vochtbestendige platen die er zijn en zijn daarom zeker een goede keuze voor het isoleren van daken!

Tevens zorgt de drukvastheid ervoor dat deze platen een hoge belasting hebben en ook dit is een belangrijke vereist voor dakisolatiemateriaal.

XPS platen of EPS platen?

Zoals eerder vermeld, hebben XPS isolatie platen iets weg van EPS isolatieplaten, maar er zijn toch enkele verschillen. Twijfel je nog tussen XPS en EPS? Dan is het handig om te weten wat deze verschillen juist zijn. Daarom benoemen wij ze hieronder voor jou!

EPS platen zijn goedkoper

Als je opzoek bent naar de goedkoopste optie, dan moet je EPS platen kiezen. XPS platen zijn namelijk net iets duurder. XPS platen kosten gemiddeld tussen de € 12 en € 20 per vierkante meter terwijl XPS platen tussen de € 10 en € 15 per vierkante meter kosten. Het prijsverschil is dus niet erg groot!

XPS platen zijn meer drukvast

Het prijsverschil tussen EPS platen en XPS platen is er natuurlijk niet zomaar. XPS platen zijn zo bijvoorbeeld veel drukvaster dan de EPS varianten!

XPS platen zijn beter bestand tegen vocht

XPS platen zijn veel vochtbestendiger dan EPS isolatieplaten, ook dit is iets om over na te denken voor je een keuze maakt!

Wat kost XPS isolatie: prijs per m²

Waarom XPS dakisolatie plaatsen?Voordat je een juiste keuze kunt maken, dien je natuurlijk eerst te weten wat dit isolatiemateriaal je zal kosten. Hieronder vind meer informatie over de kostprijs van XPS!

Als je je huis wilt laten isoleren met XPS platen, dan kan je rekenen op een gemiddelde prijs tussen de € 12 en 20 per vierkante meter. De prijs is natuurlijk wel afhankelijk van de dikte van de isolatieplaten. Daarnaast kan de prijs ook erg verschillen per vakman.

Vraag daarom eerst verschillende offertes aan, zo kan je er makkelijk de goedkoopste uitkiezen, waardoor je op een eenvoudige manier heel wat geld bespaart!

Isolatiewaarde XPS isolatie

Een van de grote voordelen van XPS isolatie is de grote isolatiewaarde van het materiaal, zeker in vergelijking met sommige andere isolatiematerialen! XPS heeft namelijk een isolatiewaarde van 0.032 – 0.035 W/mK.

Waarom kiezen voor XPS isolatie: conclusie

XPS isolatie platen zijn dankzij hun drukvastheid en vochtbestendigheid dus een uitstekende keuze als isolatiemateriaal voor zowel je dak, muur als vloer. XPS platen zijn breed toepasbaar. Daarnaast zijn ze makkelijk in gebruik en hebben ze een hoge isolatiewaarde, waardoor je ze minder dik moet aanbrengen.

Een nadeel van deze isolatieplaten is dat ze niet zo brandwerend zijn. XPS platen lijken op EPS isolatieplaten, met dat verschil dat EPS isolatieplaten net iets goedkoper zijn. Daartegenover staat dat EPS isolatieplaten minder drukvast en vochtbestendig zijn als de XPS varianten!

We kunnen dus wel stellen dat de kleine meerprijs die je voor XPS platen betaalt zeker wel de moeite loont als je kijkt naar de extra voordelen!

Gratis offertes kan je hier aanvragen:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.