XPS-isolatie voor het dak | Wat zijn de voordelen?
Wil je je dak laten voorzien van XPS-isolatie, maar wil je eerst weten wat voor materiaal het precies is, hoe hoog de kosten liggen en welke toepassingen XPS heeft? Lees dan zeker verder en ontdek in dit artikel alle informatie over XPS-dakisolatie!
Wat is XPS-isolatie?
XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen, maar wordt ook wel polystyreen hardschuim genoemd. Het is kunststof isolatiemateriaal dat zeer drukvast en vochtbestendig is. Dat komt voornamelijk door de gesloten celstructuur. Hierdoor is het isolatiemateriaal ideaal om te gebruiken in ruimtes met vochtige omstandigheden of voor de isolatie van daken.
XPS-isolatieplaten
XPS-isolatie wordt toegepast in de vorm van isolatieplaten. Deze stevige platen zijn drukvast, waardoor ze geschikt zijn voor hoge belasting. Je kunt kiezen tussen een XPS-isolatieplaat met of zonder tand en groef. De platen met tand en groef zijn beter, omdat ze voor een betere aansluiting zorgen en zo ook voor een betere bescherming tegen vocht. Daarnaast zijn er XPS-isolatieplaten verkrijgbaar in verschillende diktes en met een druksterkte naar keuze.
Wat kost XPS-isolatie per m2?
Als je je huis wilt laten isoleren met XPS-platen, dan kun je rekenen op een gemiddelde prijs tussen de € 20 en € 35 per m², inclusief montage en btw. De prijs is natuurlijk wel afhankelijk van de dikte van de isolatieplaten. Daarnaast kan de prijs ook erg verschillen per vakman en zijn de totale kosten afhankelijk van de grootte van het te isoleren oppervlak.
Verschillende toepassingen
Wat voor soort dak je ook hebt, de kans is groot dat XPS-isolatieplaten geschikt zijn. Het materiaal kan namelijk op zowel hellende daken als platte daken worden aangebracht en wordt zelfs toegepast voor het isoleren van de zolder.
1. XPS-isolatieplaten op hellende daken
Met XPS-platen kun je zowel de binnenkant als de buitenkant van een hellend dak isoleren. Aan de buitenzijde worden de platen op de bestaande dakconstructie geplaatst. Wanneer je geen ruimte wilt verliezen binnen of het hele dak laat renoveren, is dit de beste optie. Aan de binnenzijde wordt het materiaal onder de bestaande draagstructuur aangebracht, tussen de balken van het dak. Op deze manier XPS-dakisolatie plaatsen is doorgaans sneller en goedkoper.
2. XPS-isolatieplaten op platte daken
XPS-platen worden veel toegepast op platte daken. Ze kunnen toegepast worden bij zowel het isoleren van binnenuit als van buitenaf, maar via de buitenzijde isoleren heeft hierbij de voorkeur. De XPS-platen kunnen onder de dakbedekking worden geplaatst (warm dak) of direct bovenop de huidige dakbedekking (omgekeerd dak).
3. XPS-isolatieplaten op de zoldervloer
Een alternatief voor dakisolatie is het isoleren van de zoldervloer. Wanneer je de zolder niet gebruikt of alleen als opslagruimte, is dit een goede optie. Je sluit de zolder dan als het ware af van de rest van het huis, zodat er geen warmte kan ontsnappen. Ook voor het isoleren van zoldervloeren zijn XPS-platen geschikt. Het gaat hierbij dan wel om betonnen vloeren. XPS-isolatie op een houten zoldervloer is niet aan te raden. Dit komt doordat de XPS-platen dampdicht zijn en vocht moeilijk weg kan, wat met houten constructies niet handig is. In dat geval kun je beter glaswol of steenwol isolatie gebruiken.
Voordelen van XPS-isolatie
Twijfel je nog of XPS-isolatie geschikt materiaal is voor je dak? Dan is het goed om te weten wat de voordelen zijn van dit materiaal. Wat levert het je op? We hebben de pluspunten van XPS-isolatie op een rij gezet.
1. Goede isolatiewaarde
Een van de belangrijkste eigenschappen van XPS-isolatie is de goede isolatiewaarde. Het materiaal heeft een lambdawaarde van 0.032 – 0.035 W/mK. Deze waarde geeft de mate van warmtegeleiding van het materiaal aan. Hoe lager de waarde, hoe minder warmte er geleid wordt en hoe minder warmte er verloren gaat. In vergelijking met diverse andere isolatiematerialen heeft XPS-isolatie een lage lambda waarde.
2. Goede vochtbestendigheid
De vochtbestendigheid van XPS-platen is een van de belangrijkste redenen waarom deze isolatieplaten zo populair zijn. Het dak krijgt veel te maken met de verschillende weersomstandigheden. Het is daarom belangrijk dat het isolatiemateriaal op het dak goed bestand is tegen vocht. Vochtige isolatie isoleert immers niet goed, maar met XPS-isolatie heb je hier geen last van.
3. Makkelijk toe te passen
XPS-platen zijn makkelijk hanteerbaar, omdat ze zo licht van gewicht zijn. Daarnaast zijn ze ook eenvoudig te snijden, zagen en verwerken. Hierdoor kunnen de platen eenvoudig op maat gemaakt en aangebracht worden op het dak.
Zijn er ook nadelen?
Wanneer je kiest voor XPS-isolatie voor je dak zijn er ook aandachtspunten en nadelen om rekening mee te houden. Zo is XPS-isolatie niet zo brandveilig. Zeker niet als je het vergelijkt met sommige andere isolatiematerialen. Een ander nadeel is dat het materiaal niet milieuvriendelijk is. Zo kost het productieproces van XPS-isolatie veel energie en is het materiaal nauwelijks biologisch afbreekbaar.
Wat is beter, EPS of XPS-isolatieplaten?
XPS-isolatieplaten zijn vergelijkbaar met EPS-dakisolatie, maar toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Twijfel je nog tussen deze twee materialen en vraag je je af welk isolatiemateriaal het beste is voor je dak? We hebben de belangrijkste verschillen op een rij gezet:
- EPS-platen zijn net wat goedkoper dan XPS-isolatieplaten
- XPS-platen hebben een betere drukvastheid dan EPS-platen
- XPS-platen zijn beter bestand tegen vocht dan EPS-platen
Vraag kosteloze offertes aan voor XPS dak isolatie
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van XPS-dakisolatie in jouw situatie? Wil je profiteren van de hoge isolatiewaarde, vochtbestendigheid en hoge drukvastheid van dit materiaal? Dan kun je de plaatsing het best uitbesteden aan een isolatiespecialist. Vind een professional bij jou in de buurt door ons formulier in te vullen. Ontvang offertes op maat, vergelijk de prijzen en bespaar op je dakisolatie!