Alles wat je moet weten over een omgekeerd dak

Wanneer je van plan bent om je dak te isoleren, dan wil je natuurlijk goed op de hoogte zijn van de verschillende manieren die er zijn. In dit artikel gaan we het hebben over een omgekeerd dak, dit is een dakisolatiemethode die vaak wordt gebruikt. Maar waarom? Daar ga je snel achterkomen, wij gaan je namelijk in dit artikel vertellen wat de voor- en nadelen zijn en waar je op moet letten. Kortom; alles wat je moet weten over een omgekeerd dak.

Dakisolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Wat is een omgekeerd dak?

In principe kunnen we dakisolatie opsplitsen in drie methoden namelijk: een omgekeerd dak, warm dak en koud dak. Omgekeerd dakisolatie verschilt van een warm dakisolatie als het gaat over de plaatsing van het isolatiemateriaal. Bij een omgekeerd dak wordt namelijk de isolatie bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst en bij een warm dak wordt dit daaronder geplaatst. Isolatie bij een koud dak wordt onder de dakconstructie geplaatst.

Om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal van een omgekeerd plat dak niet verplaatst, wordt er een laag grind, hout of tegels (afhankelijk van je wensen) bovenop gelegd. Het kan namelijk behoorlijk waaien in Nederland en België, vandaar dat je beter het zekere voor het onzekere kunt nemen.

De opbouw

Om het wat leesbaarder te maken, zullen we de opbouw van een omgekeerd plat dak opsplitsen in een aantal punten:

  1. Helemaal onderaan het dak heb je de plafondafwerking van je huis.
  2. Vervolgens is het afhankelijk van het soort dak welke roostering er ligt, laten we uitgaan van een houten roostering.
  3. Om je dak dicht te maken, wordt er een dakbeschot geplaatst. Dit zijn altijd houten platen.
  4. Dakafdichtingsmateriaal wordt geplaatst om condensatie tegen te gaan.
  5. Vervolgens worden de isolatieplaten op het dak gelegd.
  6. De laatste laag is de ballastlaag, die uit grind, hout of tegels kan bestaan.

Voordelen omgekeerd dak

Waarom voor een omgekeerd dak gaan, zal je je vast afvragen. Nou daar zijn een aantal redenen voor:

  • De kosten zijn lager als we die gaan vergelijken met een die van een warm dak bijvoorbeeld. Zoals je misschien al dacht, komt het door de manier hoe ze dakisolatie leggen.
  • Een bijkomende voordeel en een reden van lagere kosten, is dat het leggen van een omgekeerd dak voordeliger is dan de andere methoden.
  • Omdat de eerste laag het dak afdicht, is er geen dampscherm nodig.
  • Er is ook veel minder kans op condensatie dan dat je dat bijvoorbeeld bij een koud dak hebt.

Nadelen omgekeerd dak

Natuurlijk zijn er ook wat nadelen op te noemen en je doet er goed aan om die door te nemen:

  • De laatste laag is een extra ballast en zorgt daardoor voor meer gewicht op je huis. De constructie van je huis dient dit aan te kunnen, het dient dus goed onderzocht te worden. 
  • Isolatiemateriaal is wat lastiger in de hoeken te leggen in vergelijking met een warm dak bijvoorbeeld.
  • Warmteverlies is iets groter bij een omgekeerd plat dak, dan bij een warm dak.
  • De helling van een omgekeerd dak is iets groter doordat er meer afschot is.

Welk materiaal heb je nodig?

Je hebt natuurlijk goede isolatieplaten nodig en wij willen je graag daarin adviseren. De meesten mensen die hun dak isoleren door middel van een omgekeerd dak, maken gebruik van XPS platen. Deze zijn drukvast en doordat ze gemaakt zijn van geëxtrudeerd polystyreen, hebben ze een hoge vochtbestendigheid. Een omgekeerd plat dak staat namelijk in contact met het hemelwater en dan wil je niet dat isolatieplaten te veel vocht opnemen.

Bij de keuze tussen grind en tegels, kan je jezelf afvragen of je het dak gaat gebruiken. Bij tegels kan je er een leuk dakterras of daktuin van maken namelijk.

⇒ Gratis offertes voor dakisolatie

Waar let je op bij het isoleren van een omgekeerd dak?

plat dak isoleren omgekeerd

Het belangrijkste wat we je willen meegeven, is dat je het beste maar één laag dakisolatie neerlegt. Wanneer je twee lagen van dakisolatie over elkaar heen legt bij een omgekeerd dak, dan kan er water tussen de platen blijven zitten en dat wil je niet natuurlijk.

Daarnaast controleer je hoeveel gewicht je huis aankan en (zoals eerder is aangegeven) houd je rekening met de ballastlaag. Wanneer je er een dakterras van gaat maken, heb je natuurlijk ook nog andere spullen die voor extra gewicht gaan zorgen en kan je het beste ook van het maximum aantal personen uitgaan.

Hoeveel grind heb je nodig?

Om daar achter te komen moeten we rekening houden met de wind en de dikte van de isolatieplaten. Hoe dikker de platen, des te meer grind je nodig zult hebben. Door regen is er sprake van een opwaartse kracht en zonder ballast kunnen de platen daardoor makkelijker verschuiven. Laten we ervan uitgaan dat de XPS platen 12 centimeter dik zijn, er dient dan ongeveer 129 kilo aan grind gelegd te worden per vierkante meter.  

Hoe hoog moet de dakrand zijn?

Grind kan bij zware windstoten verplaatsen en het moet natuurlijk niet gebeuren dat het van je dak afwaait. Vandaar dat een dakrand minimaal 12 centimeter boven het grind dient uit te steken, op die manier hoef je je geen zorgen te maken als het gaat stormen. Ga je tegels leggen als ballastlaag? Dan is er minimaal 2 centimeter nodig voor de tegels om er niet af te schuiven. 

Je bent nu goed op de hoogte van wat een omgekeerd plat dak is en kan nu waarschijnlijk beter bekijken of dit voor jou de beste keuze is. Mocht dat het geval zijn, dan weet je waar je rekening mee dient te houden bij het leggen van een omgekeerd dak.

Van plan je dak te isoleren? Bespaar door offertes te vergelijken!

Door vrijblijvend offertes te vragen kan je verschillende dakspecialisten vergelijken om zo de beste prijs te vinden.

Gratis offertes kan je hier aanvragen:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.