Belastingvoordeel dakisolatie: Besparen en voorwaarden

Er zijn verschillende fiscale voordelen en subsidies om gebruik van te maken als je energiebesparende maatregelen treft. Wanneer je jouw dak gaat isoleren met als doel dat de woning energiezuiniger wordt, vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal onder het lage btw-tarief van 9%. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden die we in dit artikel verder toe zullen lichten.

Ook zijn er goedkope leningen die je af kunt sluiten en landelijke en gemeentelijke subsidieregelingen waar je mogelijk voor in aanmerking komt. Daarnaast is dakisolatie natuurlijk een goede manier om de energierekening naar beneden te halen. Laat je dus niet afschrikken door de kosten van dakisolatie: bekijk eerst wat je kan besparen en hoeveel het je oplevert.

Voorwaarden belastingvermindering dakisolatie

Er zitten een aantal voordelen aan de dakisolatie wanneer je wilt profiteren van het lage btw-tarief van slechts 9%. De verlaging geldt op de arbeidskosten. Normaal bedraagt de btw hierop 21 procent.

Bouwjaar woning

Allereerst moet de leeftijd van je woning ouder zijn dan 2 jaar. Ook vallen garageboxen, bedrijfsgebouwen en vakantiewoningen niet onder de regeling. Het belastingvoordeel wordt alleen toegekend aan huizen die permanent bewoond worden door particulieren.

Isolatiemateriaal

Ook valt niet al het isolatiemateriaal onder de regeling. Je komt in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief met isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol, piepschuim of isolatieglas. Het isoleren van deuren en kozijnen telt bijvoorbeeld niet mee.

Erkende isolatiespecialist

Dan is het nog belangrijk dat je gebruikmaakt van erkende isolatiespecialisten als je wilt dat de isolatie aftrekbaar van belastingen is. De belastingvermindering geldt niet op alle onderdelen van de dakisolatie maar is alleen van toepassing op de arbeidskosten van de plaatsing zelf. Dit moet gedaan worden door erkende aannemers. Voor de gebruikte isolatiematerialen betaal je dus nog steeds het gebruikelijke tarief van 21 procent btw.

Wanneer je wilt besparen op belastingen met dakisolatie is het belangrijk dat je rekening houdt met het volgende: werkzaamheden voorafgaand aan het plaatsen van de isolatie komen niet in aanmerking voor een verlaging van de omzetbelasting. De sloopwerkzaamheden die het plaatsen van isolatie mogelijk maken bijvoorbeeld, vallen gewoon onder het gebruikelijke tarief van 21 procent. Het kan zijn dat de partij die je inhuurt zowel werkzaamheden uitvoert die onder het 9 procent tarief vallen als onder het 21 procent tarief. In dit geval splits je de rekening op in een deel met 21 procent en een deel met 9 procent.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Wat bespaar je met je dakisolatie

Het dak isoleren kost je natuurlijk niet alleen geld maar levert je ook heel veel op. Hoeveel je bespaart is afhankelijk van het soort woning, de grootte van je huis en het energieverbruik.

👉Gemiddeld genomen bespaar je zo’n €700,- per jaar als je het dak van een hoekwoning isoleert.

Heeft je dak al matige isolatie? Dan is een verbetering naar goede isolatie over het algemeen nog altijd de moeite waard.

Daar komt bij dat je wooncomfort flink verhoogt wanneer het niet langer tocht in huis en de warmte binnen blijft. In de zomer zorgt isolatie er juist voor dat je het goed koel kunt houden in huis, omdat de warmte niet langer wegglipt.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH)

Dakisoaltie subsidies

De SEEH bedraagt maximaal €10.000 of maximaal €15.000 wanneer je kiest voor een zeer energiezuinig pakket. Ook aan deze subsidie zitten verschillende voorwaarden.

  • Zo moet je minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren waarvoor je nog niet eerder SEEH subsidie hebt ontvangen.
  • Daarbij moet de woning je eigendom en hoofdverblijf zijn, of je hoofdverblijf worden na renovatie.
  • Er kan maar één keer een SEEH subsidie verstrekt worden per isolatiemaatregel, zoals dakisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie.

Deze subsidie kan pas aangevraagd worden nadat de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn. Ook geldt wederom dat alle maatregelen uitgevoerd moeten worden door één of meer deskundige bouwbedrijven met een KVK-inschrijving. Je kunt geen aanspraak maken op subsidie als je de werkzaamheden zelf uitvoert.

Sommige gemeentes en provincies hebben eigen lokale subsidiepotjes waar je wellicht aanspraak op kunt maken. Neem een kijkje op Energiesubsidiewijzer om te zien welke subsidies er in jouw gemeente en provincie zijn.

Energiebespaarlening

Er zijn nog meer manieren om voordelig te werken aan de duurzaamheid van jouw woning. Als je wilt isoleren maar geen spaargeld hebt, of dit niet uit wilt geven aan isolerende maatregelen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Energiebespaarlening. Deze lening maakt het mogelijk om tegen een lage rente en boetevrij geld te lenen voor het doen van voor energiebesparende investeringen en is geschikt voor eigenaren van een koopwoning. Ook voor VvE’s is er een aparte VvE Energiebespaarlening. Doordat je na het isoleren van het dak bespaart op energiekosten, kost de lening je vaak niets omdat de besparing de maandelijkse betaling van de Energiebespaarlening al dekt. Of dit ook het geval is in jouw specifieke situatie hangt af van de isolatiemaatregel die je kiest en hoeveel energie je verbruikt.

Andere duurzame maatregelen

Dakisolatie subsidies

Naast dakisolatie zijn er ook andere duurzame maatregelen die je uit kunt voeren om je energieverbruik te verminderen. Mogelijk kun je voor dit soort maatregelen ook subsidie of belastingvoordeel ontvangen. Zo is het mogelijk om btw terug te vragen van de Belastingdienst als je zonnepanelen op je dag legt. Dit scheelt direct al 21 procent van de kosten. Ook is er een landelijke subsidie voor zonneboilers en warmtepompen.

Specialist kiezen

Het valt aan te raden om te kiezen voor een specialist op het gebied van dakisolatie. Zo weet je zeker dat je kunt profiteren van de belastingvoordelen, omdat de vakmensen ervoor zorgen dat alle richtlijnen voor de belastingsvermindering gevolgd worden. Daarnaast ben je er hierdoor zeker van dat de plaatsing correct gebeurt en er voor een geschikt isolatiemateriaal wordt gekozen.

👉 Vergelijk verschillende vakmannen bij jou in de buurt en vraag vrijblijvend een offerte aan om deze gemakkelijk te kunnen vergelijken.

Vraag gratis offertes aan en bespaar op je dakisolatie