Soorten dakisolatie: werkwijze, advies en materialen

Dankzij dakisolatie kan je tot wel 30% besparen in je energieverbruik. Hierdoor zul je veel efficiënter je huis kunnen verwarmen en dit zorgt voor een hoger thermisch comfort, zowel in de zomer als in de winter. Je dak isoleren kan op verschillende manieren, en er zijn een aantal zaken waarmee je best rekening houdt. Zo zijn er vele materiaalsoorten, die elk hun eigen voor- en nadelen bieden. Ook jouw daktype is van belang: een schuin dak wordt niet op dezelfde manier geïsoleerd als een plat dak. Daarom is het zeker geen slecht idee om jezelf vooraf te informeren over alle mogelijkheden. Zo beschik je over de juiste informatie en dat maakt het beslissen alleen maar gemakkelijker!

Dakisolatie methodes

Je kunt de isolatie methodes in vier grote categorieën onderverdelen:

  1. Isolatieplaten 
  2. Isolatiematten en dekens
  3. Gespoten isolatie 
  4. Geblazen isolatie 
Dakisolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Isolatieplaten

dakisolatieplaten

Isolatieplaten wordt op dit moment het vaakst gebruikt om te isoleren. De platen zijn heel licht en omdat het materiaal is samengeperst, zijn ze ook drukvast. Daarnaast zijn ze goed bestand tegen het vocht, hebben ze een goede brandwering en bieden ze een erg hoge thermische isolatie. Het plaatsen van de panelen gebeurt snel en efficiënt. Je kunt ze gebruiken voor zowel schuine als platte daken, maar ook voor vloeren, spouwmuren en scheidingswanden. 

De panelen worden gevuld met kunststof hardschuim of met minerale wol. Beiden hebben ze hun voor- en nadelen. Het hardschuim (PUR / PIR) is licht van gewicht, het heeft een onbeperkte levensduur en de platen zijn enorm stevig. De isolatieplaten van minerale wol daarentegen is een milieuvriendelijk product dat een perfecte brandwering is, en het biedt zowel goede thermische als akoestische isolatie. De prijzen voor de isolatiepanelen van hardschuim variëren tussen de 10 en 25 euro per m². De platen van minerale wol zijn goedkoper en kosten gemiddeld 6-10 euro per m². 

Isolatiedekens

isolatiedekens

Isolatiedekens zijn zachter en flexibeler dan de isolatiepanelen. De dekens zijn samendrukbaar, waardoor ze ideaal zijn voor een ongelijk oppervlak te isoleren. Ze houden zowel warmte als geluid enorm goed tegen, dus ze zijn perfect voor akoestische isolatie. Het is een populaire isolatie methode dat vooral gebruikt wordt voor daken en wanden, zowel binnen als buiten. 

De isolatiematten en dekens kunnen gemaakt worden van minerale wol, cellulose of houtwol. De minerale wol dekens hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding en zowel een warmte- als geluidsisolerende functie. Ze zijn volledig recyclebaar en kunnen niet branden. Isolatiematten van cellulose (gerecycleerd krantenpapier) hebben een hoge vochtbuffer en damp-open constructies zijn mogelijk. Tot slot zijn er ook isolatiematten van houtwol. Deze hebben een hoge warmteopslagcapaciteit, zijn vochtregulerend en je kan er ook damp-open mee isoleren. Bovendien zijn ze volledig recycleerbaar, milieuvriendelijk dus! 

Gespoten isolatie 

gespoten isolatie dak

Gespoten PUR isolatie wordt in vloeibare vorm op het te isoleren oppervlakte gespoten. Wanneer het in aanraking komt met de lucht, verhardt het en zet het uit. Zo vult het alle gaatjes en kieren, en vormt het een naadloos isolatiepakket. Daarom is gespoten isolatie zeer geschikt voor oneffen oppervlaktes die moeilijk bereikbaar zijn. Het houdt ook enorm goed de warmte tegen en het kan zeer dun gespoten worden dankzij een lage lambdawaarde. Gespoten isolatie heeft een hoge vochtbestendigheid en is dampdicht, dus je hebt geen los dampscherm nodig. 

Een nadeel is dat er na het spuiten van de isolatie een enorme stank vrijkomt, goed vergelijkbaar met een zware lijmlucht. Daarom moet je dus eerst een tijdje je woning goed laten verluchten, totdat het PUR uitgehard is. Daarna is het volledig veilig. Een bijkomend nadeel is dat PUR een relatief lage brandweerstand heeft. Dus indien er hoge eisen aan brandweerstand worden gesteld, gebruik je best geen gespoten PUR. 

⇒ Gratis offertes voor dakisolatie

Geblazen isolatie

Isoleren met cellulose

Geblazen isolatie gebeurt met verschillende soorten materialen die onder lage druk op een oppervlakte worden gespoten. Eventueel wordt er bindmiddel aan toegevoegd zodat het materiaal beter op zijn plaats blijft zitten. Geblazen isolatie wordt gebruikt voor onder andere daken en spouwmuren. Het principe is hetzelfde als gespoten isolatie, want opnieuw isoleert het holle ruimtes of slecht bereikbare plaatsen. Een voordeel is wel dat er meer mogelijkheden zijn met geblazen isolatie, en de gebruikte materialen zijn vaak milieuvriendelijker. 

Je kunt isoleren met inblaaswol, cellulose of met EPS en ECO-chips. Inblaaswol is minerale wol, vaak glaswol, waarmee je voor een lage prijs efficiënt kunt isoleren. De wol is niet brandbaar, goed bestand tegen vocht en heeft een lange levensduur. Inblaasisolatie van cellulose, papiervlokken gemaakt van gerecycleerd krantenpapier, zijn een milieuvriendelijk alternatief. Het is bovendien een relatief goedkoop product, het is goed bestand tegen vocht en zorgt naast thermische isolatie ook voor een prima akoestische isolatie. Tot slot zijn er de EPS-parels en ECO-chips. Ze zijn gemaakt van piepschuim, ze zijn licht en gemakkelijk om mee te werken. Ze bieden een goede thermische isolatie dat vochtbestendig is en niet inzakt. Daarnaast hebben ze ook een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. 

Schuin dak isoleren 

Om een schuin dak te laten isoleren heb je twee opties: je kunt het laten isoleren langs de binnenzijde, of buitenzijde. De prijs is sterk afhankelijk van de methode isolatie en de gebruikte materialen. Bij de isolatie van een schuin dak zijn een dampscherm en onderdak steeds belangrijk en vaak zelfs noodzakelijk.

Een dampscherm bevordert de luchtdichtheid in de woning en zorgt ervoor dat warme en vochtige lucht niet in dak kan trekken. Sommige isolatiematerialen, zoals minerale wol of kunststof isolatieplaten, hebben een hoge vochtbuffer waardoor ze geen extra dampscherm nodig hebben. 

Een onderdak is een water- en winddichte laag dat opnieuw de dakconstructie beschermt tegen intrekkend vocht. Wanneer je langs de binnenkant isoleert, heb je zeker een onderdak nodig. Anders wordt het isolatiemateriaal nat en kunnen er grote vochtproblemen ontstaan.

Langs de binnenkant

Het grote voordeel bij isoleren langs de binnenkant is dat de dakbedekking gewoon kan blijven liggen. Daarom is dit ook de makkelijkste en goedkoopste optie. Men plaatst tegen het dak een houten of metalen raamwerk, en daartussen komt het isolatiemateriaal. Hierna komt een afwerkingslaag. Sommige isolatiematerialen vereisen geen extra laag, bij andere soorten plaats je er nog gipsplaten of panelen bovenop. Onder de afwerkingslaag komt een dampscherm.

Populaire materialen zijn minerale wolsoorten en isolatiepanelen. Een extra dampscherm is bij beide niet vereist. De isolatiepanelen zorgen al voor een afwerkingslaag, daarmee kun je zeer efficiënt isoleren. De prijs is afhankelijk van een aantal factoren, maar langs de binnenkant isoleren kost gemiddeld 20 tot 50 euro per m². 

Vraag vrijblijvend offertes aan

Langs de buitenkant

dakisolatie langs buitenzijde

Isoleren langs de buitenkant gebeurt door isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie te plaatsen. De bestaande dakbedekking wordt eerst verwijderd, daarna worden er isolatiepanelen bovenop de dakspanten geplaatst. Daarboven komt dan het onderdak, de panlatten en de afwerking. Deze isolatie methode vraagt meer kennis en is arbeidsintensiever, dus meestal wordt er een professional ingeschakeld. Als je langs de buitenkant isoleert heb je binnen geen ruimteverlies, maar buitenisolatie biedt weinig akoestische isolatie. 

Meestal worden er isolatiepanelen gebruikt van kunststof hardschuim (PUR of PIR). Deze panelen zijn ook zelfdragend en zeer efficiënt. Ze zijn kant-en-klaar, want ze zijn voorzien van een dampscherm, isolatie, een onderdak en tengellatten. Buitenisolatie is vaak iets duurder, met een kostprijs tussen 40 en 60 euro per m².  

Plat dak isoleren 

Een plat dak isoleren vraagt een totaal andere aanpak dan een schuin dak isoleren. Ook hier kan je de isolatie vanbinnen en vanbuiten aanbrengen. Best kijk je naar de specifieke opbouw van je dak, om daarna te kijken welke methode het best bij jouw dak past. 

Koud dak

Bij de isolatie van een koud dak wordt het dak langs de binnenzijde geïsoleerd, onder het dakbeschot. De draagconstructie zelf wordt niet mee geïsoleerd. Daarom is er bij een koud dak een groter risico op vochtproblemen en op scheuren of barsten in de dakbedekking. Een dampscherm is dus zeker en vast een aanrader! Een koud dak isoleren is dus enkel gunstig in combinatie met buitenisolatie, of als er geen andere keuze is. 

De meest gebruikte materialen zijn isolatiedekens van minerale wol, zoals glaswol en rotswol. Beiden hebben hoge prijs-kwaliteitsverhouding en zorgen voor goede thermische en akoestische isolatie. Daarnaast kunnen ook isolatieplaten van kunststof hardschuim gebruikt worden. Ze isoleren goed voor hun geringe dikte. De prijs is gemiddeld 30 tot 40 euro per m². Let op, hier kunnen nog extra afwerkingskosten bijkomen. 

Warm dak

Als je een warm dak isoleert, zit de draagconstructie mee in de isolatie. De isolatiematerialen worden langs de buitenzijde op het dak geplaatst, en heeft daardoor enkele prominente voordelen. Een warm plat dak heeft een extra beschermende werking met een waterafstotende laag, en het risico op barsten en scheuren als gevolg van temperatuurschommelingen verkleint. Bovendien is een warm dak ook een buffer, want overdag wordt er warmte opgeslagen, en ‘s nachts wordt die langzaamaan weer vrijgegeven. Het gebruik van een dampscherm is opnieuw zeker aan te raden. 

Een warm dak isoleren gebeurt bijna altijd met isolatieplaten. Vaak zijn dit PUR, PIR of XPS platen. Ze zijn gemakkelijk en efficiënt om mee te werken, en ze zijn ook erg drukvast. Gemiddeld kost een warm dak isoleren tussen de 70 en 115 euro per m². 

Garagedak isoleren

Het dak van jouw garage isoleren is vrijwel altijd een zeer goed idee, want aan het isoleren van daken zitten veel voordelen aan verbonden. Ook het isoleren van jouw garage is voordelig. Isolatie zorgt voor kleinere temperatuurschommelingen en een lagere luchtvochtigheid. Met isolatie voorkom je slijtage of schade bij de spullen die in de garage staan. 

Op welke manier je dit doet, is sterk afhankelijk van welk type dak je hebt en wat de mogelijkheden zijn. Een hellend dak isoleren kan langs de binnen- en buitenkant, net zoals een plat dak. Bij een plat dak is het aangeraden om langs de buitenkant te isoleren, zodat de draagconstructie mee in de isolatie zit en je dak extra beschermd wordt. De prijs is opnieuw erg afhankelijk van de gebruikte materialen en isolatiemethode, maar ligt tussen 20 en 115 euro per m².

Van plan je dak te isoleren? Zo kan je besparen!

Vraag vrijblijvend offertes aan en vergelijk verschillende specialisten in jouw buurt. Zo vind je niet alleen snel de beste prijs voor je dakisolatie, maar ook de beste isolatiespecialist.

Gratis offertes kan je hier aanvragen:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.