Huis isoleren belastingvoordeel: Besparen en voorwaarden

Je huis isoleren biedt heel veel voordelen. Niet alleen bespaar je zo op energiekosten en maak je jouw huis energiezuiniger, het is ook een goede investering. Isolatie, en dus ook dakisolatie, is wel niet fiscaal aftrekbaar van de belastingen. Maar toch blijft je huis isoleren zeer voordelig dankzij de grote energiebesparing en met behulp van een aantal financieel voordelige maatregelen. Zo kun je aanspraak maken op enkele subsidies van de overheid, belastingvoordelen en zijn er enkele goedkope leningen verkrijgbaar. Ontdek er meer over in dit artikel.

Dakisolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Van welke voordelen kan je wel genieten bij het isoleren?

Er zijn verschillende fiscale voordelen en subsidies om gebruik van te maken als je energiebesparende maatregelen treft. Wanneer je jouw dak gaat isoleren met als doel dat de woning energiezuiniger wordt, vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal onder het lage btw-tarief van 9%. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden die we in dit artikel verder toe zullen lichten.

Ook zijn er goedkope leningen die je af kunt sluiten en landelijke en gemeentelijke subsidieregelingen waar je mogelijk voor in aanmerking komt. Daarnaast is dakisolatie natuurlijk een goede manier om de energierekening naar beneden te halen. Laat je dus niet afschrikken door de kosten van dakisolatie: bekijk eerst wat je kan besparen en hoeveel het je oplevert.

Voorwaarden belastingvoordeel dakisolatie

Er zitten een aantal voordelen aan de dakisolatie wanneer je wilt profiteren van het lage btw-tarief van slechts 9%. De verlaging geldt op de arbeidskosten. Normaal bedraagt de btw hierop 21 procent.

Bouwjaar woning

Allereerst moet de leeftijd van je woning ouder zijn dan 2 jaar. Ook vallen garageboxen, bedrijfsgebouwen en vakantiewoningen niet onder de regeling. Het belastingvoordeel wordt alleen toegekend aan huizen die permanent bewoond worden door particulieren.

Isolatiemateriaal

Ook valt niet al het isolatiemateriaal onder de regeling. Je komt in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief met isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol, piepschuim of isolatieglas. Het isoleren van deuren en kozijnen telt bijvoorbeeld niet mee.

Erkende isolatiespecialist

Dan is het nog belangrijk dat je gebruikmaakt van erkende isolatiespecialisten als je wilt dat de isolatie aftrekbaar van belastingen is. De belastingvermindering geldt niet op alle onderdelen van de dakisolatie maar is alleen van toepassing op de arbeidskosten van de plaatsing zelf. Dit moet gedaan worden door erkende aannemers. Voor de gebruikte isolatiematerialen betaal je dus nog steeds het gebruikelijke tarief van 21 procent btw.

Wat valt onder het voordelige btw-tarief?

Wanneer je wilt besparen op belastingen met dakisolatie is het belangrijk dat je rekening houdt met het volgende: werkzaamheden voorafgaand aan het plaatsen van de isolatie komen niet in aanmerking voor een verlaging van de omzetbelasting. De sloopwerkzaamheden die het plaatsen van isolatie mogelijk maken bijvoorbeeld, vallen gewoon onder het gebruikelijke tarief van 21 procent. Het kan zijn dat de partij die je inhuurt zowel werkzaamheden uitvoert die onder het 9 procent tarief vallen als onder het 21 procent tarief. In dit geval splits je de rekening op in een deel met 21 procent en een deel met 9 procent.

Wat bespaar je met je dakisolatie?

Het dak isoleren kost je natuurlijk niet alleen geld maar levert je ook heel veel op. Hoeveel je bespaart is afhankelijk van het soort woning, de grootte van je huis en het energieverbruik.

Een woning zonder dakisolatie verliest zo’n 30% warmte via het dak. Een geïsoleerd dak houdt de warmte binnen waardoor je dus enorm bespaart.

👉Gemiddeld genomen bespaar je zo’n €700,- per jaar als je het dak van een hoekwoning isoleert.

Heeft je dak al matige isolatie? Dan is een verbetering naar goede isolatie over het algemeen nog altijd de moeite waard.

Daar komt bij dat je wooncomfort flink verhoogt wanneer het niet langer tocht in huis en de warmte binnen blijft. In de zomer zorgt isolatie er juist voor dat je het goed koel kunt houden in huis, omdat de warmte niet langer wegglipt.

⇒ Gratis offertes voor dakisolatie

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Dakisoaltie subsidies

Dankzij de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) krijg je van de overheid een tegemoetkoming bij verschillende isolatiemaatregelen, waaronder dakisolatie. Tot 31 december 2020 vielen die maatregelen onder de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), maar die regeling is nu gesloten voor individuele wooneigenaren. 

Voorwaarden ISDE

Een belangrijke voorwaarde voor deze subsidie is dat je minimaal twee verduurzamende maatregelingen neemt, isolatiemaatregelen of de aankoop van bijvoorbeeld een warmtepomp. De subsidie dekt gemiddeld 20% van de kosten en je kan de ISDE aanvragen op de website van de RVO

  • Zo moet je minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren waarvoor je nog niet eerder ISDE subsidie hebt ontvangen.
  • Daarbij moet de woning je eigendom en hoofdverblijf zijn, of je hoofdverblijf worden na renovatie.
  • Er kan maar één keer een ISDE subsidie verstrekt worden per isolatiemaatregel, zoals dakisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie.

De ISDE aanvragen

Deze subsidie kan pas aangevraagd worden nadat de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn. Ook geldt wederom dat alle maatregelen uitgevoerd moeten worden door één of meer deskundige bouwbedrijven met een KVK-inschrijving. Je kunt geen aanspraak maken op subsidie als je de werkzaamheden zelf uitvoert.

Sommige gemeentes en provincies hebben eigen lokale subsidiepotjes waar je wellicht aanspraak op kunt maken. Neem een kijkje op Energiesubsidiewijzer om te zien welke subsidies er in jouw gemeente en provincie zijn.

Wat bespaar je op dakisolatie met de ISDE?

Type isolatie Subsidiebedrag per m² Min m² Max m² Minimale Rd-waarde (m² K/W
Dakisolatie €20 25 200 3,5

Energiebespaarlening

Wanneer je als woningeigenaar een energiebesparende maatregel uitvoert, zoals je dak isoleren, kun je een financieel voordelige energiebespaarlening aangaan. Vaak bespaar je na het isoleren van je dak zo veel geld dat het de maandelijkse betalingskost van de lening volledig dekt. Extra voordelig is ook dat je voor de energiebespaarlening geen afsluitkosten moet betalen. 

Je kunt minimaal €2.500,- en maximaal €65.000,- lenen. Dit tegen een rente vanaf 1,9% voor een looptijd van 10 jaar. De lening heeft een vast maandbedrag en looptijd, en indien nodig kun je kosteloos vervroegd aflossen. Natuurlijk zijn er een aantal belangrijke voorwaarden, zo moet je bijvoorbeeld de eigenaar van de woning zijn en mag je niet ouder zijn dan 75 jaar. De overige maatregelen vind je op de website van het Nationaal Warmtefonds.

Lokale subsidies

Wanneer je gaat isoleren is het best om ook naar de subsidies van lokale overheden te kijken. Soms hebben gemeenten of provincies eigen bijkomende subsidies voor verduurzamende maatregelen. Vaak is het toegestaan om subsidies te combineren, maar ze niet te overlappen. Je kunt dus niet twee keer een vergoeding krijgen voor dezelfde maatregel.

Energiebespaarhypotheek

Vanaf 2021 kun je gebruik maken van de energiebespaarhypotheek wanneer je niet in aanmerking komt voor reguliere financiering. Het is alleen beschikbaar voor huiseigenaren die wonen in een proeftuinwijk dat aangewezen is door de overheid en dat valt in het Programma Aardgasvrije Wijken. Deze hypothecaire lening wordt verstrekt naast de bestaande hypotheek of leningen bij een andere kredietverstrekker. Je kunt maximaal €25.000 lenen voor een looptijd van max 20 jaar. 

Kortom, er zijn heel veel verschillende belastingvoordelen die je kunt krijgen bij het isoleren van je huis en dak. Extra hulp advies kun je altijd vragen aan een erkend isolatie expert.

Voor VvE’s

Als Verenigingen van Eigenaren (VvE) krijg je net als particulieren belastingvoordelen bij verduurzamende maatregelen zoals isolatie. 

Een energiebespaarlening kun je ook aanvragen als VvE. Dit vanaf acht appartementsrechten, met een rente vanaf 2,1% voor een looptijd van 10 jaar. Je kunt minimaal €25.000 en maximaal €10.000.000 lenen, met een max van €65.000 per appartementsrecht. 

De Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) geldt wel nog voor VvE’s. Wanneer je minimum twee energiebesparende maatregelen laat uitvoeren, waaronder dakisolatie, zal je worden vergoed met een subsidie.

Andere duurzame maatregelen

Dakisolatie subsidies

Naast dakisolatie zijn er ook andere duurzame maatregelen die je uit kunt voeren om je energieverbruik te verminderen. Mogelijk kun je voor dit soort maatregelen ook subsidie of belastingvoordeel ontvangen. Zo is het mogelijk om btw terug te vragen van de Belastingdienst als je zonnepanelen op je dag legt. Dit scheelt direct al 21 procent van de kosten. Ook is er een landelijke subsidie voor zonneboilers en warmtepompen.

Specialist kiezen

Het valt aan te raden om te kiezen voor een specialist op het gebied van dakisolatie. Zo weet je zeker dat je kunt profiteren van de belastingvoordelen, omdat de vakmensen ervoor zorgen dat alle richtlijnen voor de belastingsvermindering gevolgd worden. Daarnaast ben je er hierdoor zeker van dat de plaatsing correct gebeurt en er voor een geschikt isolatiemateriaal wordt gekozen.

👉 Vergelijk verschillende vakmannen bij jou in de buurt en vraag vrijblijvend een offerte aan om deze gemakkelijk te kunnen vergelijken.

Vraag gratis offertes aan en bespaar op je dakisolatie

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.