Isolatie folie voor het dak | Waarom is folie belangrijk?

Met folie kun je de isolatie op het dak beschermen tegen vocht. Er zijn verschillende soorten en om het te plaatsen dient er rekening te worden gehouden met diverse factoren. Denk hierbij aan het type dampfolie, het soort dak en de gewenste functie. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over isolatiefolie. Wat is isolatiefolie precies? Welke soorten zijn er en hoe wordt het geplaatst? Ontdek het hier!

isolatiefolie aan de binnenzijde van een schuin dak

Wat is isolatiefolie?

Isolatiefolie, ook wel dampfolie genoemd, reguleert de dampen die ontstaan wanneer er geleefd wordt in een huis. Dampen ontstaan bijvoorbeeld door ademen, douchen en koken. Een deel van de dampen worden afgevoerd via ventilatie. De ramen en ventilatieroosters laten dampen verdwijnen. Het is echter niet mogelijk om alle dampen af te voeren. Dampfolie kan een oplossing zijn om de afvoer van damp te maximaliseren.

Waarom isolatiefolie gebruiken voor het dak?

Dampfolie wordt toegepast om damp al dan niet door te laten in de isolatie van een woning of om dampen buitenshuis te weren uit het isolatiemateriaal. Damp kan voor schade zorgen in de isolatie, wat de conditie en daarmee de werking van het isolatiemateriaal verslechtert. Het is belangrijk om na te gaan welk soort dampfolie geschikt is voor een bepaalde ruimte. Vochtige ruimtes hebben ander soort folie nodig dan droge ruimtes. Niet bij elk isolatiemateriaal is dampfolie nodig. Zo is PIR-isolatie bijvoorbeeld al standaard voorzien van een dampremmende laag, waardoor extra folie niet meer nodig is.

Het materiaal van dampfolie

Dampfolie is in de meeste gevallen gemaakt van polyethyleen. Dat is tevens de meest gebruikte soort plastic. Het is in principe een hard materiaal, maar eenmaal gesmolten wordt het zachter en kan het goed gebruikt worden voor de productie van isolatiefolie.

Wat kost dakisolatie folie?

Wanneer je isolatiefolie wilt laten aanbrengen op het dak, moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van tussen de € 15 en € 35 per m². De gemiddelde prijzen lopen uiteen, dus hoe weet je nu hoeveel je betaalt voor jouw dak? Hiervoor kun je het best offertes opvragen bij isolatiespecialisten, zodat je de prijzen kunt vergelijken. Wel is het goed om rekening te houden met de verschillende factoren die invloed hebben op de kosten van dakisolatie folie. Denk hierbij aan de grootte van het te isoleren oppervlak en dus de hoeveelheid folie die je nodig hebt. Daarnaast spelen de kwaliteit, het merk en de isolatiewaarde van de folies een rol.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan ons formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Vergelijk de prijzen

Welke folie nodig bij het isoleren van het dak?

Er zijn verschillende soorten isolatiefolies die geschikt zijn voor het dak: dampdichte, dampremmende, zelfregulerende, dampdoorlatende, dampopen en PIF folie. We bespreken de opties hieronder verder.

1. Dampdichte folie

Dampdichte folie laat geen damp door. Het voordeel van een constructie die dampdicht is, is dat in vochtige ruimtes de isolatie niet kan worden aangetast door het vocht omdat deze aan de binnenzijde van het huis wordt aangebracht. Met dampdichte isolatiefolie kun je het isolatiemateriaal dus optimaal beschermen.

2. Dampremmende folie

Dampremmende folie laat slechts een gedeelte van het vocht door. Veel vochtigheid is schadelijk voor het isolatiemateriaal en kan de werking verslechteren. Door het plaatsen van dampremmende folie wordt de hoeveelheid vocht in de isolatiematerialen beperkt en blijft de conditie goed.

3. Zelfregulerende folie

De unieke eigenschap van zelfregulerend folie is de aanpassing aan de omstandigheden. De folie verandert bij sterk veranderende weersomstandigheden, zoals in de zomer of winter. Bij lage temperaturen is de folie dampremmend. Bij hogere temperaturen opent de folie zich.

4. Dampdoorlatende folie

De functie van dit type folie is in één zin te omschrijven: het laat dampen van binnen naar buiten terwijl dampen van buiten niet naar binnen kunnen. Het wordt aan de buitenzijde van de constructie aangebracht.

5. Dampopen folie

Damp open folie heeft min of meer dezelfde eigenschappen als dampdoorlatende folie. Zo wordt het ook aan de buitenzijde aangebracht. Het verschil zit in de hoeveelheid damp die wordt doorgelaten. De hoeveelheid doorgelaten damp ligt bij damp open folie hoger. De folie laat damp vanuit de gehele constructie naar buiten. Het grote voordeel hiervan is dat de isolatie zo min mogelijk schade wordt toegedaan door dampen.

6. PIF-isolatiefolie

PIF is isolatiefolie dat als alternatief gebruikt kan worden voor ander isolatiemateriaal. Zo kun je ervoor kiezen om alleen folie te plaatsen voor dakisolatie. PIF staat voor Power Insulation Foil en is opgebouwd uit verschillende lagen aluminium folies met luchtkussentjes ertussen. Je dak isoleren met PIF-isolatie heeft diverse voordelen. Zo kun je met een geringe dikte een hoge isolatiewaarde behalen. Bovendien is het materiaal geschikt voor het na-isoleren van het dak.

isolatiefolie op een plat dak

Het plaatsen van dampfolie

Dampfolie kan aan de binnen- of buitenkant van een schuin dak of plat dak geplaatst worden. De binnenkant, ook wel de warme zijde genoemd, is letterlijk de binnenkant van het huis. In dit geval wordt de folie aangebracht op de kant van de isolatie die naar binnen wijst. Bij plaatsing van dampfolie aan de buitenkant wordt het materiaal geplaatst aan de kant van de isolatie die naar buiten is gericht. De buitenkant wordt ook wel de koude kant genoemd.

Dampfolie bij een warm dak

Bij een warm dak wordt het isolatiemateriaal boven de isolatiefolie en het dakbeschot van het platte of schuine dak geplaatst. De dampfolie voorkomt dat er vocht door condens terechtkomt in het isolatiemateriaal. Hierdoor wordt de isolatie beschermd door de folie.

Dampfolie bij een koud dak

De volgorde is bij een koud dak anders. Bij een koud dak bevindt de dampfolie en het isolatiemateriaal zich namelijk boven het plafond maar onder het dakbeschot van een plat of schuin dak. De dampfolie zorgt dat er geen vocht vanuit de woning in de isolatielaag komt.

Isolatie folie dak: vraag kosteloze offertes aan

Ben je op zoek naar de beste isolatiefolie en het beste isolatiemateriaal voor jouw dak? Vraag dan offertes aan via ons formulier en kom in contact met diverse leveranciers. Je ontvangt prijsvoorstellen op maat en kunt zo eenvoudig de kosten en opties vergelijken. Vind met onze hulp de beste deal voor jouw dakisolatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.