Dampfolie: wat is het en hoe werkt het?
Dampfolie is een manier om dakisolatie te beschermen tegen vocht. Er zijn verschillende soorten en om het te plaatsen dient er rekening te worden gehouden met diverse factoren. Denk hierbij aan het type dampfolie, het soort dak en de gewenste functie. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over dampfolie en dampschermen. Wat is dampfolie? Welke soorten zijn er en hoe werken die? En, niet onbelangrijk: waar en hoe wordt het geplaatst? Deze en andere vragen komen aan de orde in dit artikel. Benieuwd? Lees er hieronder alles over!
INHOUD
Wat is dampfolie?
Dampfolie wordt aangebracht op het isolatiemateriaal van een huis. Het reguleert de dampen die ontstaan wanneer er geleefd wordt in een huis. Dampen ontstaan bijvoorbeeld door ademen, douchen en koken. Een deel van de dampen worden afgevoerd via ventilatie. De ramen en ventilatieroosters laten dampen verdwijnen. Het is echter niet mogelijk om álle dampen af te voeren. Dampfolie kan een oplossing zijn om de afvoer van damp te maximaliseren of te beperken.
Er zijn verschillende soorten dampfolie:
Dampdicht
Dampdichte folie laat geen damp door. Het voordeel hiervan is dat in vochtige ruimtes, zoals een badkamer, de isolatie niet kan worden aangetast door het vocht omdat de folie aan de binnenzijde van het huis wordt geplaatst.
Dampremmend
Dampremmende folie laat slechts een gedeelte van het vocht door. Veel vocht is schadelijk voor het isolatiemateriaal en kan de werking verslechteren. Door het plaatsen van dampremmende folie wordt de hoeveelheid vocht in de isolatiematerialen beperkt en blijft de conditie goed.
Zelfregulerende folie
De unieke eigenschap van dit dampfolie is de aanpassing aan de omstandigheden. Het folie veranderd bij sterk veranderende weersomstandigheden, zoals zomer of winter. Bij lage temperaturen is de folie dampremmend. Bij hogere temperaturen opent de folie zich.
Dampdoorlatend
De functie van dit type folie is in één zin te omschrijven: het laat dampen van binnen naar buiten terwijl dampen van buiten niet naar binnen kunnen. Het wordt aan de buitenzijde van een constructie aangebracht.
Dampopen
Dampopen folie heeft min of meer dezelfde eigenschappen als dampdoorlatende folie. Zo wordt het ook aan de buitenzijde geplaatst. Het verschil zit in de hoeveelheid damp dat wordt doorgelaten. De hoeveelheid doorgelaten damp ligt bij dampopen folie hoger. De folie laat damp vanuit de constructie naar buiten. Het grote voordeel hiervan is dat de isolatie zo min mogelijk schade wordt toegedaan door dampen.
Hoe werkt dampfolie?
De werking van dampfolie verschilt per soort. In het bovenstaande overzicht staan enkele eigenschappen al beschreven. In het algemeen kan worden gesteld dat dampfolie wordt gebruikt om damp al dan niet door te laten in de isolatie van een woning of dat het wordt gebruikt om dampen buitenshuis te weren in het isolatiemateriaal. Damp kan voor schade zorgen in het isolatiemateriaal. De schade verslechterd de conditie en daarmee de werking van het isolatiemateriaal. Het is belangrijk om na te gaan welk soort dampfolie geschikt is voor een bepaalde ruimte. Je kunt je voorstellen dat in een douche, waar veel damp ontstaat, andere folie gebruikt moet worden dan in een relatief ‘droge’ kamer. Informatie over specifieke folies is veelal online te vinden of te verkrijgen bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in isolatie en bouwmaterialen.
Het plaatsen van dampfolie
Het is je wellicht al duidelijk uit voorgaande tekst: dampfolie wordt aan de binnen- of buitenkant van een constructie geplaatst. De binnenkant, ook wel de warme zijde genoemd, is letterlijk de binnenkant van het huis. Wanneer dampfolie aan de binnenkant van het huis wordt geplaatst betekent dit dat de folie aangebracht wordt op de kant van de isolatie die naar binnen wijst. Bij plaatsing van dampfolie aan de buitenkant wordt het materiaal geplaatst aan de kant van de isolatie die naar buiten is gericht. De buitenkant wordt, je raadt het al, ook wel de koude kant genoemd. Met die reden wordt er gesproken over dampfolie dat bedoeld is voor de warme zijde van een huis of juist de koude zijde.
⇒ Vraag een dakisolatie specialist om advies
Afhankelijk van het type dak
De wijze van aanbrengen is afhankelijk van het type dak. De verscheidenheid van daken is helaas te groot om in zijn geheel aan de orde te komen in dit artikel. Bij verschillende soorten daken verschilt bijvoorbeeld de volgorde van plaatsing. Vaak wordt er wat betreft daken onderscheid gemaakt tussen warme en koude daken. Het voornaamste verschil tussen deze twee soorten daken is de plaats die het isolatiemateriaal heeft. Bij de zogeheten warme daken bevindt het isolatiemateriaal zich boven het dakbeschot. Bij koude daken is het tegenovergestelde van toepassing en is het isolatiemateriaal onder het dakbeschot geplaatst.
Dampfolie bij een warm dak
Bij een warm dak wordt het isolatiemateriaal boven het dakbeschot en het dampscherm geplaatst. Dampscherm betekent overigens hetzelfde als dampfolie. De aangebrachte dampfolie wordt als laag vaak aangeduid als dampscherm. De dampfolie voorkomt dat er vocht (door condens) terecht komt in het isolatiemateriaal.
Dampfolie bij een koud dak
De volgorde is bij een koud dak anders. Bij een koud dak bevindt de dampfolie en het isolatiemateriaal zich namelijk boven het plafond maar ónder het dakbeschot. De dampfolie zorgt dat er geen vocht vanuit de woning in de isolatielaag komt.
Het materiaal van dampfolie
Dampfolie is in de meeste gevallen gemaakt van polyethyleen. Dat is tevens het meest gebruikte soort plastic. Het is in principe een hard materiaal, maar eenmaal gesmolten wordt het zachter. Het doet dan bijvoorbeeld dienst als kabelmantel of waterleiding. Ook de meeste dampfolies zijn uit dit materiaal vervaardigd.
Daarmee besluiten we het artikel over dampfolie. Om de hoofdlijn samen te vatten: er zijn verschillende soorten dampfolie. Elk type heeft zijn unieke eigenschappen. De verschillende folies zijn meestal gemaakt van polyethyleen en zijn allen afzonderlijk voor diverse functies geschikt. De dampfolie wordt gebruikt om vocht te reguleren of (niet) door te laten. Het grootste voordeel is dat isolatiemateriaal, mits er op de goede manier dampfolie is geplaatst, geen schade wordt toegebracht door damp wat ontstaat bij gebruik van een woning. Ga voor het plaatsen van dampfolie online te rade of vraag het de specialist. Een goed dampscherm verlengt de levensduur van isolatie en bevordert de kwaliteit van een woning!
Gratis offertes kan je hier aanvragen: