Tips voor het dak isoleren zonder onderdak
Voor een duurzame en comfortabele woning is goede isolatie in huis essentieel. De beste manier om het huis beter te isoleren is door het aanleggen van vloerisolatie, wandisolatie en natuurlijk dakisolatie. Er zijn nog steeds veel woningen, vooral oudere huizen, die geen dakisolatie hebben. Dit heeft een enorme invloed op het energieverbruik in huis en heeft een negatief effect op het wooncomfort. Goede redenen dus om de dakisolatie aan te pakken. Maar hoe doe je dit zonder het dak af te hoeven breken?
INHOUD
Hoe is een dak opgebouwd?
Er zijn heel veel verschillende soorten huizen in Nederland en ieder huis ziet er anders uit. Toch zijn de meeste huizen volgens dezelfde regels opgebouwd. In de bouwvoorschriften staat waar een huis aan moet voldoen om veilig, gezond, bruikbaar en energiezuinig te zijn. Nu kun je je wel voorstellen dat oudere woningen minder goed aan deze nieuwe voorschriften voldoen dan nieuwbouwwoningen.
Isolatievoorschriften
De regels zijn door de jaren heen flink strenger geworden en daardoor zijn nieuwe woningen doorgaans beter geïsoleerd. Hierdoor beschikken veel oudere woningen, die niet recent gerenoveerd zijn, over een dak zonder goede isolatie. Een modern, goed geïsoleerd en waterdicht dak bestaat doorgaans uit dakbedekking, in de vorm van dakpannen, platen of riet, latwerk voor de bevestiging, een onderdak, dakisolatie, een dampscherm en de afwerking van de binnenzijde. Huizen die niet beschikken over een goed geïsoleerd dak zijn doorgaans minder energiezuinig en minder duurzaam. Investeren in een goed dak is dus absoluut de moeite waard om het huis comfortabeler te maken, kosten te besparen én de waarde van de woning te verhogen. Er zijn verschillende soorten dakisolatie mogelijk, voor ieder huis is er wel een gepaste techniek.
Wat is een onderdak?
Een onderdak is een manier om het dak te isoleren. Er wordt, bij de plaatsing van een onderdak, een dampopen folie geplaatst tussen het dak en de isolatielaag. Deze laag wordt op de dakconstructie gelegd, onder de latten en de dakbedekking. Deze laag van folie zorgt ervoor dat de woning winddicht is, dat er geen vuil van buitenaf in de woning komt en dat de dakisolatie beschermt is tegen vocht. De isolatiewaarde van de dakisolatie neemt namelijk flink af als deze in contact komt met vocht.
Dampscherm of onderdak?
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een dampscherm en een onderdak. Beide toepassingen hebben als functie het vermijden van vochtproblemen. Een dampscherm wordt echter aan de onderkant van het isolatiemateriaal geplaatst. De naam zegt het al: het houdt de damp van de ruimtes tegen en zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal droog blijft van invloeden van binnenuit. Een onderdak ligt echter bovenop het isolatiemateriaal en is juist dampopen om de luchtcirculatie te bevorderen.
Wel of geen onderdak?
Vanwege de ligging van deze laag is het best lastig om te ontdekken of jouw woning beschikt over een onderdak. Je kunt via de binnenzijde van de woning de dakisolatie bekijken als je geen bestaande isolatie of muren hebt. Als je vanuit de binnenkant direct de dakpannen of de dakbedekking ziet, is er geen sprake van een onderdak. Als je een laag folie ziet, dan is jouw dak voorzien van een onderdak. Je kunt ook een kijkje nemen aan de buitenkant van de woning. Als je onder de dakpannen kunt kijken, kun je wellicht de folie onder het latwerk zien. Als dit niet aanwezig is, heb je geen onderdak. Is er wel folie aanwezig, dan kun je eventueel een stukje afsnijden of afknippen. Zo kun je laten uitzoeken of dit materiaal wel of niet dampopen is en geschikt is als onderdak.
Plaatsing van een onderdak
Een onderdak wordt meestal via de buitenkant van het dak geplaatst. De dakpannen worden hiervoor verwijderd en het onderdak wordt geplaatst op de dakconstructie. Dit is veel werk en kost veel arbeidsuren. Als het dak aan vervanging toe is, zijn deze kosten prima rendabel. Is het dak echter in goede staat, dan kan de plaatsing van een onderdak zonde zijn van de kosten en de inspanning. Werkzaamheden aan het dak lopen namelijk vaak flink de kosten. Daarom is het voor sommige mensen interessant om te informeren naar mogelijkheden om het dak te isoleren zonder een onderdak te hoeven plaatsen.
⇒ Gratis offertes voor dakisolatie
Dak isoleren zonder onderdak
Er zijn gelukkig manieren om het dak te isoleren zonder onderdak te plaatsen. Als het je enkel te doen is om betere isolatie van de woning, is het openbreken van het dak niet altijd even rendabel. Er zijn dan diverse andere opties voor dakisolatie om te overwegen.
Ersatz-onderdak plaatsen
De eerste optie om het dak te isoleren zonder onderdak is het plaatsen van een Ersatz-onderdak. Dit is een dampopen folie die aan de binnenkant van het dak wordt aangebracht, tussen het dak en de isolatie in. Zo heb je de voordelen van een onderdak zonder dat het dak opengebroken hoeft te worden. Bij de plaatsing van een Ersatz-onderdak moet echter wel de bestaande isolatie en de muur worden verwijderd.
Isolatieplaten gebruiken
Een andere optie is het plaatsen van isolatieplaten, zoals PIR of PUR. Deze platen zijn goed bestand tegen insijpelend vocht vanaf het dak. Deze platen worden ook vanuit de binnenkant aangebracht, tussen de isolatiematerialen en het dak in. Ook hiervoor zullen de muur en de isolatie moeten worden verwijderd indien deze aanwezig zijn.
Zolderisolatie
Gebruik je de zolder niet als leefruimte dan kun je overwegen om de zolder te isoleren in plaats van dakisolatie te gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door isolatiedekens of isolatiemateriaal aan te brengen op de zolder. Zo voorkom je tocht en warmteverlies in de woning. Zorg er echter wel voor dat het dak waterdicht is en de zolder geen vochtproblemen heeft.
Wat zijn de risico’s van isoleren zonder onderdak?
Een dak zonder onderdak brengt mogelijk wel wat risico’s met zich mee.
Vochtproblemen
Een onderdak is namelijk de meest veilige manier om de woning winddicht en droog te houden. Zonder onderdak is er een kans dat vocht, in de vorm van regen of sneeuw, de woning binnendringt. Hier kan het de isolatiematerialen en het latwerk aantasten. Vochtig isolatiemateriaal isoleert minder goed en kan gaan schimmelen. Wanneer het houtwerk van de woning aanhoudend vochtig is, kan er houtrot optreden en dat heeft nare gevolgen voor de woning. Alternatieve vormen van isolatie, zoals isolatieplaten en dampschermen, kunnen deze problemen wellicht niet volledig voorkomen. Wil je vochtproblemen, houtrot en schimmelvorming in de woning voorkomen? Dan heeft het plaatsen van een onderdak absoluut de voorkeur.
Een nieuw onderdak
Heeft jouw dak geen onderdak of is jouw onderdak aan vervanging toe? Dan kun je ervoor kiezen om wel een nieuw onderdak te laten plaatsen. Dit is vooral rendabel als het dak toch al aan vervanging of onderhoud toe is. Als de dakbedekking van buitenaf wordt verwijderd, is er volop gelegenheid om een nieuw onderdak te plaatsen. Zo is jouw woning optimaal geïsoleerd, duurzaam en klaar voor de toekomst.
Dak isoleren? Bespaar door gratis offertes aan te vragen!
Vraag gratis offertes aan om snel de beste dakisolatiespecialist in jouw buurt te vinden!