Geluidsisolatie voor het dak van je huis | Wat zijn de opties?
Heb je veel last van geluiden van buitenaf in je huis? Dan is het aan te raden om geluidsisolatie te laten plaatsen op het dak. Hiermee kun je overlast voorkomen en profiteer je bovendien direct van thermische isolatie. Ontdek in dit artikel hoe geluidsisolatie werkt en welke materialen je nodig hebt!
Hoe geluidsisolatie voor een dak realiseren?
Bij het toepassen van geluidsisolatie op het dak is massa erg belangrijk. Zo is er de zogeheten massawet die stelt dat goede geluidsisolatie gerealiseerd kan worden door het vergroten van de massa van de wanden. Massieve en zware wanden zorgen voor een kleinere trillingsoverdracht. Hoe dit werkt, verschilt per type dak.
Geluidsisolatie voor een plat dak
Doordat een plat dak vlak is, kan het de geluidstrillingen makkelijk ontvangen. Geluiden zoals regen of een vliegtuig komen daardoor harder binnen. Geluidsisolatie bij platte daken is daarom belangrijk. Zoals hierboven benoemd, is het belangrijk om massieve wanden te hebben. Bij een plat dak is dit mogelijk door voor een betonnen ondergrond te kiezen. Een andere populaire manier van geluidsisolatie is de aanleg van een sedumdak. De vegetatie maakt van een strak, hard en vlak oppervlakte, een hobbelig en zacht vlak. Die hobbeligheid en zachtheid zorgen er samen voor dat het geluid makkelijk en in zijn geheel geabsorbeerd wordt.
Geluidsisolatie voor een hellend dak
Bij een schuin dak is geluidsisolatie ook niet onbelangrijk. Het werkt alleen anders dan bij platte daken. Een schuin dak bestaat namelijk doorgaans niet uit massieve wanden, waardoor de geluidsisolatie met isolatiemateriaal gerealiseerd dient te worden. Dit wordt ook wel de massa-veer-massa methode genoemd. Hierbij bestaat de eerste laag massa uit het onderdak en de dakbedekking. Daarna volgt de isolatielaag die fungeert als “veer”. Als laatste is er nog een laag massa, ook wel de afwerking van de dakisolatie aan de binnenzijde van het schuine dak.
Materialen om geluidsisolatie te verbeteren
Er zijn verschillende isolatiematerialen voor het dak die geschikt zijn als geluidsisolatie. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. Daarom hebben we de verschillen op een rij gezet.
1. Glaswol
Glaswol is dik en zacht materiaal dat veel gebruikt wordt om thermisch te isoleren. Naast de warmteregeling zorgt het ook voor een uitstekende absorptie van geluid. Glaswol is gemaakt van gesponnen glas en is een minerale wolsoort. Glaswol bestaat in platen en op een rol. De regel is hoe dikker de massa, hoe beter de geluidsabsorptie. Daarom wordt er voor geluidsisolatie eerder gekozen voor het dikkere glaswol van de rol. Het neemt daardoor wel ruimte in beslag aan de binnenzijde van het dak.
2. Steenwol
Steenwol, ook wel rotswol genoemd, is gemaakt van stenen en valt ook onder minerale wol. De stenen worden op een hoge temperatuur gesmolten waarna er draden van gesponnen worden, die uiteindelijk tot isolatiemateriaal verwerkt worden. Steenwol en glaswol zijn beiden zeer populair in het gebruik van isolatie. Het is relatief goedkoop, maar zeer effectief in gebruik. Ook hier geldt dat de dikke massa van het isolatiemateriaal de warmteregeling en geluidsopname goed onder controle hebben.
3. Cellulose
Cellulose isolatie is gemaakt van gerecycled oud papier. De fijne papiervlokken worden gemixt met boorzout en vervolgens gespoten of in plaatvorm aangebracht. Het boorzout zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal goed bestand is tegen schimmels en daarnaast brandvertragend is. Bovendien heeft cellulose goede geluidsisolerende eigenschappen en zorgt het materiaal ervoor dat geluid niet de woning binnen kan dringen.
Welke isolatie dempt geluid het beste?
De meest effectieve materialen voor geluidsisolatie van het dak zijn doorgaans glas en steenwol. Daarbij is het wel belangrijk dat het materiaal op de juiste manier geplaatst wordt en de juiste dikte heeft. Hoe dikker de isolatielaag is, hoe beter het geluid immers geabsorbeerd wordt. Laat je adviseren door een vakman over de beste soort dakisolatie voor jouw dak.
Geluidsisolatie voor het dak: kosteloze offertes
Wil je betere geluidsisolatie realiseren in je woning? Dan is het vaak goed om te beginnen bij de geluidsisolatie van het dak. Door het dak zowel thermisch als akoestisch te isoleren, zorg je niet alleen voor minder warmteverlies en meer wooncomfort, maar ook voor minder geluiden van buitenaf. Wil je de isolatie laten plaatsen door een specialist? Vraag dan offertes aan via ons formulier en vergelijk de prijzen!