Geluidsisolatie dak: tips en materialen

Isolatie om geluid buitenshuis te houden is steeds belangrijker. Geluidsoverlast door verkeer zoals auto’s, treinen en overvliegende vliegtuigen, komen steeds vaker voor. Nieuw gebouwde huizen zijn vaak al voorzien van goede isolatie, maar huizen die ouder zijn dan 15 jaar hebben vaak te kampen met problemen op dat vlak.

Geluidsisolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Dikke muren als geluidsisolatie

Om je een goede uitleg te kunnen geven over het soort geluidsisolatie, moeten we een korte uitleg geven. Geluid is eigenlijk niks anders dan trillende lucht. De lucht trilt in een bolvorming en weerkaatst of wordt geabsorbeerd door oppervlaktes. Geluid kaatst op tegen objecten en een deel van het geluid zal in een hoek wegkaatsen, een ander deel zal geabsorbeerd worden. Op het moment dat geluid geabsorbeerd wordt, kan het twee dingen doen. De trillende lucht gaat door het object heen en veroorzaakt geluid aan de andere kant. Of het wordt zo goed opgenomen door het object, dat er bijna geen geluid meer aan de andere kant te horen is. Geluidsisolatie materiaal dat de trillende lucht geheel of bijna geheel opnemen zijn bijvoorbeeld minerale wollen, cellulose en kurk.

Door een van deze soorten geluidsisolatie materiaal achter een dak te plaatsen, zal het geluid wat door het dak belegging heen komt, geabsorbeerd worden. Op die manier kun je de zolder slaapkamer goed isoleren tegen geluid.

Dikke muren kunnen ook functioneren als geluidsisolatie. Een betonnen geluidsisolatie muur neemt namelijk geluid in zich op. Doordat het oppervlakte van beton poreus is kan het veel geluid opnemen. Een strak glad oppervlakte zoals gelakt hout, zal nauwelijks geluid opnemen. Het laat het geluid door en zorgt er zo voor dat er geluidoverlast ontstaat in de ruimte erachter.

Materialen voor geluidsisolatie

Dakisolatieplaten

Er bestaan verschillende soorten isolatietechnieken en -materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor en nadelen. Om een idee te geven wat isolatiemateriaal voor jouw dak kan betekenen, hebben wij ze hieronder kort beschreven.

De soorten isolatiematerialen:

  • Glaswol
  • Steenwol
  • Polyethyleen
  • Kurk
  • Cellulose

Glaswol

Glaswol is een dikke zachte laag die veel gebruikt wordt om thermisch te isoleren, maar naast de warmte regeling zorgt het ook voor een uitstekende absorptie van geluid. Glaswol is gemaakt van gesponnen glas en valt daardoor onder de term minerale wol. Glaswol bestaat in platen en op een rol. De regel is hoe dikker de massa, hoe beter het geluid opname. Daarom wordt er voor geluidsisolatie eerder gekozen voor het dikkere glaswol van de rol. Het neemt daardoor wel ruimte weg aan de binnenzijde van het dak.

Steenwol

Steenwol, ook wel rotswol genoemd, is gemaakt van stenen en valt ook onder minerale wollen. De stenen worden op een hoge temperatuur gesmolten waarna er draden van gesponnen worden, die uiteindelijk tot isolatiemateriaal verwerkt worden. Steenwol en glaswol zijn beide zeer populair in het gebruik van isolatie. Het is relatief goedkoop, maar zeer effectief in gebruik. Ook hier geldt dat de dikke massa van het isolatiemateriaal de warmteregeling en geluidsopname goed onder controle hebben. Het neemt alleen wel veel ruimte in.

Polyethyleen

Polyethyleen wordt vooral gebruikt voor vloerisolatie. De dikke grijze platen houden niet alleen de warmte binnen, maar ook de geluiden buiten of beneden. Zo wordt dit materiaal vaak gebruikt om de vloer van de slaapkamer te isoleren tegen geluid van beneden. Na het isoleren zullen geluiden van de televisie of gesprekken niet meer zo makkelijk door de vloer komen.

Kurk

Een natuurlijke manier van isoleren kan met kurk. Kurk isoleert door zijn korrelige bestand, het houdt de geluiden buiten en heeft daarnaast een goede warmteregeling. Ook al is kurk een natuurlijk product, het heeft toch een brandklasse van B1 en is daarom acceptabel voor gebruik in huis.

Cellulose

Cellulose isolatie is gemaakt van gerecycleerd papier. De papiersnippers worden gemixt met boorzout en vervolgens gespoten of in plaatvorm aangebracht. Het boorzout zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal goed bestand is tegen schimmels en daarnaast brandvertragend is.

Geluidsisolatie of akoestische isolatie?

Dakisolatie als geluidsisolatie

Geluidsabsorptie wordt gebruikt om een ruimte te creëren waar de geluiden van buiten niet naar binnen kunnen komen. Akoestische isolatie of geluidsisolatie wordt gebruikt om het geluid in een ruimte onder controle te houden. Het zijn dus twee opties die een verschillend geluid probleem kunnen oplossen.

Zo kan een geluidsisolerende voorzetwand ervoor zorgen dat de weerkaatsing van de geluiden minder wordt. Om de akoestiek te verbeteren in een ruimte kan je ook geluidsisolatie panelen plaatsen. Deze geluidsisolatie panelen zorgen ervoor dat een geluid minder nagalmt. Vaak is er naast de isolatiewaarde ook goed nagedacht over het esthetische doel van deze panelen. De geluidsisolatie panelen worden op zowel de muren als het plafond geplaatst, afhankelijk van de indeling en de grote van de ruimte.

Geluid wat buiten een kamer naar binnen komt, wordt voorkomen door het overlastgevende geluid te absorberen. Dit kan dan bijvoorbeeld gedaan worden door een dikke laag glaswol tussen de dakspanten en een gipsplaat te plaatsen.

⇒ Gratis offertes voor dakisolatie

Beste geluidsisolatie

In principe kan elk soort geluidsisolatie materiaal gebruikt worden. Belangrijk is dat het isoleren goed gebeurt. Je kan bijvoorbeeld het dak goed isoleren met geluidsisolatie tegen geluid van buitenaf. Neem je vervolgens niet de muren mee, dan heb je nog steeds te maken met een geluidsprobleem. De meest handig en effectieve materialen zijn toch wel de glas en steenwol geluidsisolatie platen of rollen. De geluidsisolatie platen zijn vaak wat minder dik dan de rol. Hoe dikker de isolatielaag is, hoe beter het geluid geabsorbeerd wordt. Kortom de beste geluidsisolatie is dus een goed geplaatste isolatie van een van de twee minerale wollen op rol.

Geluidsisolatie voor plat dak

Een plat dak kan je best goed te isoleren. Doordat het dak een vlak object is, kan het de geluidstrillingen makkelijk ontvangen. Geluiden zoals regen en het ruisen van de bomen of een voorbijrazend vliegtuig komen daardoor harder binnen.

Een populaire manier van geluidsisolatie is de aanleg van een groendak. Een groendak is niet alleen milieuvriendelijk, het is ook goed voor de regenopvang en fantastisch als geluiddemper. De vegetatie maakt van een strak, hard en vlak oppervlakte een hobbelig zacht vlak. Die hobbeligheid en zachtheid zorgen er samen voor dat het geluid makkelijk en in zijn geheel geabsorbeerd wordt. Zo heb je stilte en draag je bij aan het CO2 uitstoot herstel van de wereld. Een pluspunt van dit soort isolatie is dat je er ook nog subsidie voor kan krijgen.

Geluidsisolatie voor schuin dak

Een schuin dak geluidstil maken, kan met de juiste isolatie. Door het plaatsen van een geluidsisolerende voorzetwand creëer je rust en stilte in de kamer. Elke ruimte is anders en daardoor vraagt elke isolatie aanpak voor een persoonlijk plan. De ene ruimte heeft onder het dak veel plek voor isolatiemateriaal, waar een andere zolderkamer vrij klein is en geen gebruik kan maken van ruimte verlies. Een schuin dak kan ook geïsoleerd worden met dunne platen, zo behoudt je meer ruimte.

Kortom, wil jij je slaapkamer isoleren tegen geluid met geluidsisolatie voor buiten geluiden? Vergelijk dan offertes voor het plaatsen van geluidsisolatie voor muur en dakwerk. Dan slaap jij binnenkort weer als een roos.

Besparen op je geluidsisolatie? Vraag gratis offertes aan

Door offertes van verscheidene vakmannen aan te vragen zie je in een oogopslag wat voor jou de beste prijs is. Bovendien krijg je een goed idee van hoe de specialist te werk gaat.

Vraag gratis offertes aan en bespaar op je geluidsisolatie.:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.