PIR dakisolatie: materiaal, isolatiewaarde en prijs per m²

Ben jij van plan om je dak te isoleren? Dan moet je nog het juiste isolatiemateriaal uitkiezen! Er is een groot aanbod waaruit je kunt kiezen, maar overweeg zeker ook PIR isolatie. PIR isolatie is geschikt voor diverse toepassingen. Je kunt bijvoorbeeld een hellend dak isoleren met PIR isolatie, maar ook platte daken, muren en vloeren. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de eigenschappen, voordelen en prijs van PIR isolatie.

PIR isolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Wat is PIR?

Wat is PIR isolatie?PIR is een soort kunststof, die speciaal ontwikkeld is om te isoleren. Je vindt PIR voornamelijk terug in de vorm van dakisolatieplaten.

PIR wordt ook wel polyisocyanuraat genoemd. Deze kunststof toont qua uiterlijk veel eigenschappen met PUR isolatieplaten. Echter heeft PIR isolatie meer voordelige eigenschappen. Zo heeft deze vorm van dakisolatie een uitstekende isolerende waarde. Daarnaast is het materiaal brandvertragend en bestand tegen vocht.

PIR isolatie dakplaten kunnen eenvoudig op maat worden gemaakt. Bijvoorbeeld voor het van binnenuit of buitenaf isoleren van hellende of platte daken. Door de harde structuur en de goede densiteit, zijn daken die worden voorzien van pir isolatie tevens te belopen. De PIR isolatie prijs ligt, in vergelijking met ander materiaal zoals EPS of PUR, veel lager.

PIR isolatieplaten

Er zijn verschillende PIR platen. De meeste isolatieplaten uit PIR zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichtende laag, deze laag zorgt ervoor dat een dampscherm meestal overbodig is.

PIR platen kunnen daarnaast voorzien zijn van een ander soort isolatiemateriaal zoals bijvoorbeeld glaswol. In dat geval spreekt men van combinatieplaten. Deze platen worden vaak gebruikt in spouwmuren, maar PIR platen kunnen gebruikt worden voor ontzettend veel isolatietoepassingen, voornamelijk ook bij de isolatie van een dak.

PIR isolatieplaten voor plat dak

Je plat dak isoleren? Dat kan je makkelijk met behulp van PIR platen! Er zijn namelijk PIR platen die langs twee zijden voorzien zijn van een gebitumineerde coating. Deze platen zijn dus ideaal om te gebruiken als isolatie onder een dakbedekking van PVC of EPDM.

Het is vrij eenvoudig om PIR platen op een plat dak te plaatsen, al kan dat wel verschillen van systeem tot systeem. Vaak wordt er eerst een dampwerende laag aangebracht en als laatste de dakbedekking.

Kan PIR isolatie ook voor een schuin dak?

Ja, ook een hellend dak kun je isoleren met PIR platen. Sterker nog, deze dakisolatie is juist heel geschikt voor schuine daken. De platen kunnen eenvoudig worden gemonteerd onder de houten spanten van het dak. Deze vorm van aanbrengen verdiend de voorkeur. Als PIR isolatie platen tussen in plaats van onder de dakspanten wordt aangebracht, moet het materiaal nauwkeuriger op maat worden gesneden waardoor kieren en ruimtes ontstaan.

Een hellend dak langs de buitenkant isoleren met PIR

Een hellend dak kan je langs binnen of langs buiten isoleren. Hoe je de PIR platen juist gaat moeten gebruiken, hangt af van de manier waarop je gaat isoleren. Als je een hellend dak langs binnen gaat isoleren dan moeten de isolatieplaten bevestigd worden aan de binnenkant van je houten dakgebinte. Je bevestigt de platen het best op de balken zelf, in plaats van tussen de kepers van je dak. Hierdoor verlaag je de kans op koudebruggen.

De sarkingmethode

Wil je je hellend dak liever langs buiten isoleren? Dan kan dit via de zogenaamde sarkingmethode. Deze methode is iets omslachtiger, maar wel efficiënter. Als je je dak op deze manier gaat isoleren, dan moet je de isolatielaag bovenop de dakstructuur aanbrengen, juist onder de dakbedekking. Hiervoor moet je wel eerst je dakbedekking verwijderen.

Bovenop de dakstructuur worden dan de dakisolatieplaten geplaatst. Zorg ervoor dat de platen goed op elkaar aansluiten. Meestal kan je deze platen op een eenvoudige manier in elkaar klikken, toch als de platen voorzien zijn van een tand en groef systeem. Na het aanbrengen van de platen, bevestig je het best een onderdak. Bij sommige isolatieplaten is dit al aanwezig.

⇒ Vraag een dakisolatie specialist om advies

Isolatiewaarde PIR

Een van de voordelen van PIR is dat het een erg hoge isolatiewaarde heeft. PIR heeft namelijk een isolatiewaarde van maar liefst 0,023 – 0,026 W/Mk. Dat is voornamelijk erg hoog in vergelijking met glas- en rotswol.

PIR isolatie prijs

De prijs van PIR isolatieplaten ligt lager dan ander veelgebruikt materiaal zoals EPR. Deze dakisolatie heeft een isolatiewaarde van 0.023-0.026 W/MK. Aanzienlijk hoger dan andere dakisolatie materialen zoals bijvoorbeeld glaswol. Dat betekent dus meer rendement. De PIR isolatie prijs is afhankelijk van de dikte en soort platen. Je kunt namelijk kiezen voor isolatieplaten van 6 of 8 cm dik. Hieronder vind je een specificatie van de prijs per m².

PIR isolatie kopen? Prijs per m²

Ben je van zin om PIR platen te kopen? Dan is het wel handig om te weten wat deze je zullen kosten. Je ontdekt het hieronder!

De kostprijs van deze isolatieplaten is afhankelijk van de dikte van de plaat en de toplaag. PIR platen zijn beschikbaar vanaf 30mm dikte tot 120mm dikte.

👉 PIR platen met een dikte van 6 cm dik kosten zo ongeveer € 25 per vierkante meter, inclusief plaatsing en voor PIR platen met een dikte van 8 cm zal je ongeveer € 30 per vierkante meter betalen.

Waarom kiezen voor PIR isolatie?

Er zijn zeker genoeg redenen om te kiezen voor PIR platen als isolatiemateriaal. Deze isolatieplaten hebben namelijk heel wat voordelen. Hieronder nemen we ze even onder de loep!

Voordelen

PIR dakisolatie heeft heel wat voordelen. We overlopen ze hieronder.

Geen dampscherm nodig

PIR platen zijn erg vochtbestendig en als de naden goed afgedicht werden bij het plaatsen, dan zal je geen extra dampscherm meer nodig hebben. Zeker niet, wanneer je kiest voor speciale met aluminiumfolie bekleedde platen. Deze zijn namelijk voorzien van tand en groef, waardoor je ze eenvoudig kunt plaatsen en ze een perfecte dichting garanderen.

Brandvertragende eigenschappen

Als je voor PIR isolatie kiest, dan kies je voor veiligheid, want PIR isolatie heeft brandvertragende eigenschappen. Meer nog dan verschillende andere isolatiematerialen!

Makkelijk om mee te werken

Een van de grote voordelen van PIR is dat het een licht materiaal is, dat makkelijk is om mee te werken. Je kan het materiaal makkelijk snijden en zagen en in tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen zoals glaswol, gaat PIR je huid niet irriteren. Dat maakt van PIR dus een aangenaam materiaal om mee te werken! Je kan PIR wel niet samendrukken, door de stijve structuur. Je moet het materiaal dus op de juiste maat snijden om het perfect te laten aansluiten.

Hoge isolatiewaarde

Een belangrijk voordeel van deze isolatieplaten is de hoge isolatiewaarde. De isolatiewaarde van PIR platen is namelijk ongeveer zo’n 1.7 keer hoger dan de isolatiewaarde van glaswol. Een hoge isolatiewaarde betekent een betere bescherming tegen koude, wind en geluid.

Voordelig

Deze platen hebben zoveel voordelen, dat je haast niet zult geloven hoe goedkoop ze zijn, zeker in vergelijking met sommige andere materialen voor isolatie! PIR is dan wel één de goedkoopste opties, maar daarom zeker niet minder goed!

Nadelen

Hoewel PIR platen voornamelijk voordelen hebben, is er toch één groot nadeel dat je zeker ook moet weten;

Slecht voor het milieu: kies niet voor PIR platen als je opzoek bent naar de meest milieuvriendelijke manier van isoleren, want PIR platen zijn niet biologisch afbreekbaar en bij de productie van PIR worden tevens schadelijke chemicaliën gebruikt. Maar het is wel nog steeds een beter alternatief dan PUR isolatieplaten!

Heb je een dampscherm nodig bij PIR platen?

PIR isolatie is prima bestand tegen vocht. Dat betekent dat je geen extra dampscherm nodig hebt. Zeker niet wanneer de kieren tussen de platen worden afgeplakt met hoogwaardig tape. Wil je dit liever niet maar je wél profiteren van deze eigenschappen? Tegenwoordig bestaat er ook PIR dakisolatie die in de fabriek al wordt voorzien van folie en een kliksysteem. Dit wordt ook wel tand en groef genoemd. Daardoor sluiten de naden nog beter op elkaar aan. Het aanbrengen van een dampscherm is bij PIR platen dus niet nodig.

Gratis offertes kan je hier aanvragen:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.