Dakisolatie subsidies: het volledig overzicht!

Als jij je woning ook wilt verduurzamen, dan is het isoleren van je woning de meest effectieve methode, waarbij je ook van een subsidie kunt genieten. Je wordt beloond voor het verduurzamen van je huis! Naast subsidies geniet je van andere financiële voordelen die je op weg helpen naar een groene woning.

Dakisolatie is een zeer efficiënte vorm van isolatie. Wanneer je de kachel aanzet, zal de warmte naar boven stijgen. Als je geen goed geïsoleerd dak hebt, ontsnapt al snel de warmte door het dak en stook je eigenlijk voor niets.

Dakisolatie specialisten uit jouw regio!

Ontvang tot 5 GRATIS prijsoffertes

Dakisolatie subsidies: overzicht van de mogelijkheden

Dakisolatie subsidies

Naast de landelijk ingevoerde subsidie voor verduurzaming van woningen, kun je ook gebruik maken van provinciale en gemeentelijke subsidies. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de provincie en gemeente waar je woont. De landelijke subsidie is altijd voor iedere Nederlander beschikbaar, maar informeer je ook goed bij de provincie en de stad waar je woont. Het zou namelijk jammer zijn als je niet optimaal profiteert van alle dakisolatie subsidies.

ISDE subsidie

De landelijke subsidie ISDE, of Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, is recent uitgebreid. Je kan de subsidie krijgen wanneer je je huis gaat verduurzamen. De ISDE vervangt dus voor een groot deel de vorige SEEH regelingen voor particulieren.

Eigenlijk gelden voor de ISDE alle vormen van isolatie, zoals dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en het aanbrengen van hoogrendementsglas. Je kan het isoleren ook combineren met het plaatsen van een zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet.

Voorwaarden ISDE subsidie

  • Zo moeten de dakwerken door een aannemer zijn uitgevoerd en moet de aanvrager ook eigenaar van de woning zijn.
  • Daarnaast geldt er een minimale isolatieschil voor dakisolatie en moet dakisolatie plaatsvinden in combinatie met een andere vorm van isolatie, zoals vloerisolatie of spouwmuurisolatie.
  • Je komt ook in aanmerking voor SEEH subsidie als je niet je dak maar je zoldervloer isoleert. Dit is het geval als je een onverwarmde zolder hebt die niet gebruikt wordt. De zoldervloer zorgt er dan voor dat warmte niet kan ontsnappen.

Landelijke subsidie voor isoleren

De ISDE is een landelijke subsidie. Overige subsidies worden er op landelijke niveau niet beschikbaar gesteld, anders dan een verlaagd btw tarief of enkele fiscale maatregelen. Dit laatste zal vooral spelen voor bedrijven en meestal niet voor particulieren.

Voor subsidie dakisolatie particulier kun je dus enkel gebruikmaken van de ISDE en voor andere subsidies moet je kijken wat er beschikbaar is op provinciaal of gemeentelijk niveau.

Provinciale en gemeentelijke subsidies

Als particulier kun je naast de landelijke ISDE regeling ook nog profiteren van provinciale en/of gemeentelijke subsidies. Uiteraard speelt dit per provincie of gemeente en is hier geen eenduidige subsidieregeling voor. Het is daarom verstandig om eerst zelf eens bij de provincie en gemeente waar je woont te informeren wat de subsidiemogelijkheden voor dakisolatie zijn.

Sommige provincies en gemeentes zijn zeer royaal met subsidies voor dakisolatie, terwijl andere provincies en gemeentes nauwelijks subsidie ter beschikking stellen.

Vraag het aan een expert

Heb je moeite om zelf uit zoeken wat de mogelijkheden in jouw provincie of gemeente zijn? Schakel dan een isolatiespecialist in. Zij zijn vaak wel op de hoogte van de lokale subsidieregelingen en kunnen je ook helpen bij het aanvragen van een provinciale of gemeentelijke subsidie.

Hoeveel subsidie kan je krijgen

Hoeveel subsidie je voor dakisolatie kan krijgen is voor iedere woningeigenaar verschillend. Dit hangt vooral af van het oppervlakte van het dak en of je ook nog andere onderdelen van je woning gaat isoleren. Dit is namelijk wel een vereiste als je gebruik wilt maken van de landelijke subsidieregeling ISDE.

Subsidie berekenen dak isoleren

👉 Voor dakisolatie voor particulieren geldt als voorwaarde dat de isolatiewaarde minimaal Rd 3,5 m²K/w moet zijn en het dakoppervlak minimaal 20 m². Als dit het geval is, dan geldt enkel voor dakisolatie een subsidie van € 20,- per m².

Voorwaarde ISDE: isolatiemaatregelen combineren

Maar omdat je alleen een ISDE subsidie kunt aanvragen als je dakisolatie combineert met een andere vorm van isolatie, moet je ook voor de andere isolatiemethodes het subsidiebedrag uitrekenen. Ook dit is weer afhankelijk van een minimale isolatiewaarde en oppervlak.

Beide bedragen worden dan opgeteld en je weet het totale bedrag aan subsidie. Gemiddeld kan je met ISDE een subsidie ontvangen dat ongeveer 20% van de totale kosten bedraagt. Wel geldt er een maximale subsidie van € 10.000,- en meer subsidie dan de kosten is uiteraard ook niet mogelijk.

Hoe dakisolatie subsidie aanvragen?

Welke dakisolatie subsidies ontvangen?

⇒ Gratis offertes voor dakisolatie

De verantwoording voor de subsidie voor dakisolatie en met name ISDE ligt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op de website van de RVO kun je de subsidie aanvragen.

👉 Let wel op dat je hiervoor je DigiD-inloggegevens bij de hand moet hebben. Hierbij wordt onder andere gevraagd in welk woningtype je woont, zodat gemakkelijker nagegaan kan worden of je aan de vereisten voldoet.

Verder hoef je enkel de stappen te doorlopen bij het aanvraagproces. Nadat de aanvraag is ingediend krijg je een bevestiging per e-mail en word je binnen 13 weken op de hoogte gesteld of je aanvraag is goedgekeurd.

 Dakisolatie subsidies voor bedrijven

Ook bedrijven worden beloond voor hun duurzame inzet! Uiteraard kunnen ook provincies en gemeentes voor bedrijven een subsidie ter beschikking stellen voor dakisolatie. Ook zijn er specifieke subsidies beschikbaar voor bedrijven die investeren in een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler.

Bedrijven kunnen voor dakisolatie wel gebruikmaken van enkele fiscale voordelen. De meest bekende regeling is de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is een korting op de te betalen winstbelasting wanneer een onderneming investeert in duurzame middelen. Ook het isoleren van bestaande gebouwen, zoals dakisolatie valt hieronder.

ISDE voor zakelijke gebruikers

Bedrijven die investeren in windturbines, warmtepompen, zonneboilers en -panelen of een aansluiting op het warmtenet kunnen ook via de ISDE een mooi voordeel krijgen. Ook hier geldt dat deze professioneel moeten worden geïnstalleerd. Ook moet de investering binnen het jaar in gebruik worden genomen.

Andere financiële voordelen voor dakisolatie

Als particulier kun je voor je dakisolatie dus gebruikmaken van de landelijke ISDE regeling en provinciale en gemeentelijke subsidies.

Daarnaast kun je profiteren van enkele andere financiële voordelen als je dakisolatie gaat toepassen.

Verlaagd btw-tarief isolatie

Wanneer je gaat isoleren kan je een verlaagd btw-tarief krijgen op de arbeidskosten. Dit geldt dus alleen op arbeidskosten als je dakisolatie door een aannemer laat aanbrengen. Je hebt dus geen recht op het verlaagd btw-tarief als je de dakisolatie zelf wil uitvoeren.

Het normale tarief is 21%, maar als je woning ouder dan twee jaar is en je laat dakisolatie aanbrengen, dan profiteer je van het lage btw-tarief van 9% op arbeidskosten.

Energiebespaarlening of groene lening

Wanneer je geen eigen startbudget hebt om dakisolatie aan te brengen, dan kan je een Energiebespaarlening afsluiten.

Deze lening is enkel bedoeld om duurzame maatregelen in je woning aan te brengen en heeft gunstige voorwaarden, zoals een lage rente die tijdens de gehele looptijd geldt. Je kan deze lening alleen gebruiken voor het verduurzamen van je woning.

Gratis offertes kan je hier aanvragen:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welk type dakisolatie heb je nodig?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.