Na-isolatie van het dak | Hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Is het dak van jouw woning nog niet geïsoleerd of werkt het isolatiemateriaal niet meer goed? Dan kan na-isolatie van het dak nodig zijn. Ontdek in dit artikel wat na-isoleren precies inhoudt, hoe het werkt voor een schuin dak en plat dak en wat de voordelen en aandachtspunten zijn!

na-isolatie van een dak aan de binnenzijde

Wat is het na-isoleren van een dak?

De na-isolatie van een dak betekent dat je isolatiemateriaal aanbrengt op een bestaand dak. Dit kan een dak zijn waar al isolatie aanwezig is of een dak dat juist nog helemaal geen isolatie heeft. Is de huidige isolatie bijvoorbeeld verouderd en voldoet deze niet meer aan de isolatienormen? Dan is na-isoleren een goede optie. Zo zorg je ervoor dat het dak voldoet aan de huidige isolatie-eisen en kun je een oud dak op de juiste manier isoleren. 

Hoe hellende daken na-isoleren?

Wanneer je een hellend dak gaat na-isoleren, zijn er twee manieren waarop je dit kunt doen: isoleren via de buitenzijde of via de binnenzijde. Hieronder leggen we voor beide opties uit hoe dit werkt. 

Schuin dak na-isoleren via de buitenzijde

Een schuin dak na-isoleren via de buitenzijde is het beste als je dakbeschot niet (volledig) waterbestendig is. Daarvoor is het nodig om de dakbedekking (dakpannen, metaal, kunststof neppannen) en de latten te verwijderen. Er wordt dan eerst een laag dampwerende folie op het dak gelegd, die voorkomt dat er vocht naar binnen treedt. Op de folie wordt dan het isolatiemateriaal aangebracht, en daarop wordt de dakbedekking teruggelegd.

Schuin dak na-isoleren via de binnenzijde

Als je dak aan de buitenkant voorzien is van een vochtwerende laag folie, dan is het na-isoleren van het dak langs de binnenzijde heel goed mogelijk. Het isolatiemateriaal wordt dan tussen de dakbalken gedrukt of gespijkerd. Het isolatiemateriaal kan daarna afgedekt worden met gipsplaten, triplex, multiplex of een andere goedkope laag bouwmateriaal.

Hoe platte daken na-isoleren?

Een plat dak kan ook zowel via de buitenzijde als de binnenzijde nageïsoleerd worden. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, dus om te weten welke methode het meest geschikt is voor jouw situatie, gaan we hier in onderstaande alinea’s verder op in. 

Plat dak na-isoleren van buitenaf

Een plat dak na-isoleren van buitenaf kan op twee manieren. De eerste methode is om de isolatielaag onder de dakbedekking te plaatsen, waardoor deze beschermd is tegen schade en verwering. Dit wordt ook wel warm dak genoemd. Daarbij moet wel eerst de dakbedekking losgemaakt en tijdelijk verwijderd worden. Vervolgens wordt de isolatie geplaatst, en de dakbedekking wordt erbovenop teruggelegd. Deze methode biedt een goede garantie dat je dak weer waterdicht wordt.

Is het niet goed mogelijk om de dakbedekking te verwijderen? Dan kan de isolatie ook bovenop de bestaande bedekking worden gelegd. We spreken dan van een omgekeerd dak. De isolatie wordt dan verzwaard met een laag grind, tegels of andere zware materialen. Het nadeel is dat het water minder goed afgevoerd kan worden, en dat de isolatielaag op sommige plekken sneller blootstaat aan schade en weer en wind.

Plat dak na-isoleren van binnenuit

Een plat dak vanaf de binnenkant isoleren is ook mogelijk, dit wordt ook wel koud dak genoemd. De energiebesparing bij deze methode is echter lager. Er ontsnapt nog steeds een deel van de warmte uit huis via het dakbeschot. Ook is het beschot zo blootgesteld aan temperatuurwisselingen, waardoor er op termijn een kans is op rot en lekkage. Wel liggen de dakisolatie kosten bij deze methode relatief laag. Het plafond wordt bij deze ingreep tijdelijk verwijderd. Er wordt dan een laag minerale wol of schuim tegen de onderkant van het dakbeschot bevestigd, en het plafond wordt daarna teruggeplaatst.

dakconstructie met isolatie

Materialen voor na-isolatie

Na-isolatie van een dak kan gedaan worden met verschillende soorten materialen. Het is onder andere afhankelijk van het type dak en de isolatiemethode welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw dak.

1. Na-isoleren met PIR of PUR-platen

Isolatieplaten van PIR of PUR zijn zeer geschikt voor het na-isoleren van een dak. Het zijn stevige platen met een goede isolatiewaarde. Bovendien kan het materiaal op meerdere manieren toegepast worden. Zo kunnen ze aan de binnenzijde van een hellend dak geplaatst worden, tussen de kepers, maar zijn de platen ook geschikt voor omgekeerd dak isolatie op een plat dak.

2. Mineral wol

Minerale wol is ook geschikt materiaal voor na-isolatie. Je hebt de keuze uit verschillende minerale wolsoorten, zoals steenwol en glaswol. Het isolatiemateriaal is zacht en flexibel en kan daardoor gemakkelijk tussen de kepers geplaatst worden aan de binnenkant van een schuin dak.

3. Spuitisolatie

Bij spuitisolatie wordt er doorgaans gebruik gemaakt van PUR-schuim. Dit materiaal zorgt voor een naadloze isolatielaag, omdat het de kleinste kieren en naden kan dichten. Ook dit materiaal kan eenvoudige tussen de balken van de dakconstructie aangebracht worden. 

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan ons formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes op maat

Waarom een dak na-isoleren?

Veel huizen die de afgelopen decennia gebouwd zijn, hebben al een laag isolatie langs het dak. Dat is lang niet altijd met de beste materialen of de juiste dikte gedaan. De isolatie kan van dusdanig gebrekkige kwaliteit zijn dat er nog steeds veel warmte langs de zolder ontsnapt. Ook kan de isolatielaag in de loop van de jaren beschadigd zijn geraakt door verwering, vochttoetreding of chemische processen. Het na-isoleren van het dak biedt dan ook diverse voordelen:

  • Besparing op de stookkosten
  • Waarde van de woning stijgt
  • Verbeterd wooncomfort
  • Minder CO2-uitstoot

Enkele aandachtspunten

Naast de voordelen zijn er ook enkele aandachtspunten om rekening mee te houden wanneer je een dak na-isoleert:

  • Dampscherm: Wanneer je een dak aan de binnenzijde na-isoleert, moet je nagaan of er al een dampscherm aanwezig is. Als je namelijk een extra isolatielaag toevoegt met ook een nieuw dampscherm, dan komt de nieuwe isolatielaag tussen de twee dampschermen te zitten. Dit heeft als gevolg dat condensatievocht niet weg kan en in het isolatiemateriaal blijft zitten, waardoor dit vochtig wordt. Het huidige dampscherm zal dus eerst verwijderd moeten worden. 
  • Onderdak: Bij het isoleren van een hellend dak via de binnenkant moet er een onderdak aanwezig zijn. Wanneer dit niet het geval is, kan er namelijk water van binnen naar buiten sijpelen, wat het isolatiemateriaal aantast. Het onderdak zorgt namelijk voor de beschermlaag tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal. 

Dak dubbel isoleren met na-isolatie: gratis offertes

Wil je je dak na-isoleren? Dan is het aan te raden om een isolatiespecialist in te schakelen. Hoe kun je een goede en betrouwbare specialist vinden? Vul ons formulier in en kom in contact met bedrijven bij jou in de buurt. Ontvang offertes op maat en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie heb je nodig?
2. Beschrijf je project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.